Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Δε θα εκδοθούν στην Ιταλία και οι άλλοι δύο φοιτητές

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Εφετών το αίτημα των ιταλικών Αρχών για την έκδοση ακόμα δύο Ελλήνων φοιτητών στην Ιταλία για τα επεισόδια στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πρωτομαγιά κατά τα εγκαίνια της έκθεσης EXPO 2015, στο Μιλάνο (σ.σ.: συμμετείχαν στη διαδήλωση της NO-EXPO). Το Δικαστικό Συμβούλιο έχει ήδη απορρίψει το αίτημα για άλλους δύο φοιτητές, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα κριθεί η έκδοση του πέμπτου φοιτητή, του νεώτερου στην ηλικία (19 ετών).
 Το αίτημα της Ιταλίας, που εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τους πέντε φοιτητές πριν λίγους μήνες, αφορά σε αδικήματα σχετικά με «καταστροφές» και «διακεκριμένη αντίσταση» τα οποία θεωρούνται κακουργήματα στην Ιταλία και τιμωρούνται με ποινές από 8 έως 15 χρόνια, ενώ επιτρέπεται απροσδιόριστος χρόνος προφυλάκισης.
Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ

Πολύς κόσμος και πάλι βρέθηκε στο πλευρό των φοιτητών, γεμίζοντας την αίθουσα, ενώ αρκετός κόσμος υπήρχε και απέξω, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους 5 εκζητούμενους φοιτητές.
Πολλοί ήταν και πάλι οι μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων που κλήθηκαν να καταθέσουν όπως: ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γ. Σταθόπουλος, η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής, Σοφία Σακοράφα, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Δ. Σαραφιανός, ο Άγγελος Χάγιος, μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τις εισηγήσεις των συνηγόρων. 'Ένας εκ των συνηγόρων, ο Κώστας Παπαδάκης, τόνισε ότι αυτό το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης είναι ένας μοχλός αυστηρότερης νομοθεσίας των χωρών να επιβάλλουν τις τακτικές τους. Η συνήγορος, Β. Γιαννακοπούλου, σημείωσε από τη μεριά της ότι υπάρχουν ανακρίβειες στην ελληνική μετάφραση.
Στη συνέχεια, η τρίτη συνήγορος, Γιάννα Κούρτοβικ, έκανε σαφές ότι η διεκδίκηση των αιτημάτων δεν θεωρείται αντικοινωνική συμπεριφορά. Επίσης, η ίδια σημείωσε ότι υπάρχει ζήτημα ιθαγένειας αφού καταδικάζονται 5 έλληνες από τους 6 που συνελήφθησαν ενώ από την Ιταλική πλευρά δικάζονται 5 άτομα από τους 300 που είχαν συλληφθεί. Η Κούρκοβικ είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει στοχοποίηση των Ελλήνων. Η πλειόνοτητα των μαρτύρων έκανε λόγο για ολική καταστροφή της ζωής των νεαρών φοιτητών, αφού όπως είπε ο Δ. Σαραφιανός «η βλάβη δεν επανορθώνεται». Σημαντική ήταν η κατάθεση της Σοφίας Σακοράφα, η οποία κατέκρινε το Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης κάνοντας λόγο για μεγάλα κενά και παραλείψεις.Ωστόσο η ευρωβουλευτής εκτιμά ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Ιταλίας δε θα διαταραχθούν.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έντονη ήταν η κατάθεση της κ. Μάτσα, ψυχιάτρου, η οποία θέλησε να τονίσει ότι οι φοιτητές αυτοί έχουν ένα αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και όχι μία αντικοινωνική συμπεριφορά. Μικρή ένταση υπήρξε μεταξύ του προεδρείου και της ψυχιάτρου χαρακτηρίζοντάς την ως μη αρμόδια να καταθέσει, αφού ομιλεί για συναισθήματα.
Επιστολή συμπαράστασης έστειλε και ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος είναι διατεθειμένος να καταθέσει υπέρ τους.
Επίσης, να αναφέρουμε ότι ο αδερφός ενός εκ των φοιτητών, ο οποίος είχε συλληφθεί και αυτός στην Ιταλία, αλλά δεν υπήρξε ένταλμα γι αυτόν, υπογράμμισε ότι κρατήθηκαν περίπου 9 ώρες και ο διερμηνέας τους μετέφραζε τα βασικά μόνο.
Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι στο τέλος, μίλησαν οι δύο φοιτητές, οι οποίοι κατέστησαν σαφές ότι κατά τη σύλληψή τους δεν κατέθεσαν, αλλά έδωσαν μόνο τα στοιχεία τους και DNA. Σημείωσαν ακόμη ότι δε βρίσκονταν στον πυρήνα των επεισοδίων.
Αν και σε αυτήν την περίπτωση η εισαγγελέας ήταν υπέρ της έκδοσης, ωστόσο, οι εφέτες αρνήθηκαν την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος της εισαγγελίας Μιλάνου. Ο κόσμος που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση μόλις άκουσε την απόφαση του Εφετείου, άρχισε να φωνάζει συνθήματα και να χειροκροτεί.
Πηγή: thepressproject.gr
  • Για την πρώτη ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσης, εδώ.

δημοσίευσε ...