Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Συνεχίζουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ

Συνεχίζουν να παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ – ΚΔΑΠ και ΑμεΑ. Όπως κάνει γνωστό ο ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Δ.Α.Π. στην παρακάτω ανακοίνωση, οι καθυστερήσεις στην πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων ξεκινούν από 2 μήνες και φτάνουν μέχρι και τους 10 μήνες, ενώ καλούν την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς να δώσουν άμεση λύση στο πρόβλημα.

Να σημειώσουμε ότι πολύμηνη καθυστέρηση των δεδουλευμένων που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα διαβίωσης στους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, έχει πλέον παγιωθεί στην πλειοψηφία των εργαζομένων στα κοινωνικά προγράμματα, με την κυβέρνηση να παραμένει θεατής και να μην προχωρά στην επίλυση του προβλήματος.

Η κυβέρνηση να προχωρήσει στην απλούστευση της σημερινής δαιδαλώδους γραφειοκρατικής διαδικασίας ώστε η καταβολή του μισθού να γίνεται έγκαιρα, στην μονιμοποίηση των εργαζομένων οι οποίοι εξυπηρετούν ανάγκες της κοινωνίας για περισσότερο από 10 χρόνια και να μεταφέρει τις δομές στους Δήμους αποδίδοντας τους ανάλογους πόρους. Σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση οφείλει να γνωστοποιήσει τους σχεδιασμούς της για την τύχη των δομών αυτών και όχι να αιφνιδιάσει.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών-Ατόμων με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π. ~ Κ.Δ.Α.Π.& ΑμεΑ) ενημερώνει όλους τους αρμοδίους φορείς για την πολύμηνη καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων στους εργαζόμενους των Δομών των ΟΤΑ, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ & ΑμεΑ. Λαμβάνουμε καθημερινά καταγγελίες συναδέλφων από όλη την επικράτεια οι οποίοι αναφέρουν πως παραμένουν απλήρωτοι από 2 έως 10 μήνες.

Οι εργαζόμενοι δείχνοντας κατανόηση και μη θέλοντας να δημιουργήσουν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των Δομών, για ακόμα μια φορά «βάζουν πλάτη» και δεν προβαίνουν στην χρήση των νόμιμων δικαιωμάτων που προβλέπει η εργατική νομοθεσία (επισχέσεις εργασίας κλπ) αποδεικνύοντας ξανά πως η υπευθυνότητά τους και το φιλότιμό τους απέναντι στα παιδιά που υποδεχόμαστε είναι πάνω από τον αγώνα τους για αξιοπρεπή διαβίωση. Αυτό όμως, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρερμηνευτεί ως αδυναμία ή ως χαλαρότητα. Το Σύνταγμα της χώρας και η εργατική νομοθεσία πρέπει να τηρείται από όλους στο ακέραιο και να μην επαναλαμβάνονται τέτοιου είδους καθυστερήσεις καταβολής μισθοδοσιών οι οποίες προκαλούν τεράστια προβλήματα, όπως είναι αυτονόητο, στις οικογένειες των εργαζομένων.

Οι καθυστερήσεις οφείλονται σε δύο λόγους που θα αναλύσουμε σύντομα εδώ: 

Σύμφωνα με την παράγραφο 2.9 του άρθρου 2 της απ’ αρίθ. 2100/16-07-2015 Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος της ΕΕΤΑΑ για τους φορείς/δομές «οι πληρωμές προς τους Αναδόχους θα πραγματοποιούνται σε τέσσερις (4) δόσεις, ως εξής: α) Η πρώτη δόση ύψους 30% επί του ετήσιου προϋπολογισμού της Σύμβασης καταβάλλεται μετά την πιστοποίηση του 30% του φυσικού αντικειμένου. κλπ.». Πέρα από αυτό, προϋπόθεση αποτελεί να έχουν υπογραφεί και οι Συμβάσεις μεταξύ ΕΕΤΑΑ και Αναδόχων (φορέων υλοποίησης). Δεδομένου ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε για την περίοδο 2015-2016 στα μέσα του Σεπτέμβρη του 2015, το «30% του φυσικού αντικειμένου» έχει ήδη συμπληρωθεί περί τα τέλη του Δεκεμβρίου 2015. Επομένως θα έπρεπε ήδη να είχαν υπογραφεί οι Συμβάσεις και να έχει ήδη καταβληθεί η Α΄ Δόση για το 2015-2016. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε πως η χρηματοδότηση για φέτος προέρχεται από τρεις πηγές: α) ΕΠΑΝΑΔ, β) ΠΕΠ, γ) Εθνικοί Πόροι. Άλλα ωφελούμενα τέκνα χρηματοδοτούνται από το ΕΠΑΝΑΔ, άλλα από τα ΠΕΠ και άλλα από εθνικούς πόρους. Και εδώ μπλέκεται περισσότερο το ζήτημα καθώς ενημερωθήκαμε από τους Φορείς μας πως, σύμφωνα με πληροφορίες τους, στα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου θα καταβληθεί μόνο το σκέλος της Α΄ Δόσης που προέρχεται από το ΕΠΑΝΑΔ. Πέρα από τη μεγάλη καθυστέρηση θα έχουμε και καταβολή πολύ λιγότερων χρημάτων στους Αναδόχους οι οποίοι είναι υπεύθυνοι και για τις μισθοδοσίες μας. Σύμφωνα με αναφορές συναδέλφων πανελλαδικά το ποσοστό των παιδιών που χρηματοδοτείται από το ΕΠΑΝΑΔ στις δομές τους ανέρχεται το πολύ στο 15-20% του συνόλου των εγκεκριμένων τέκνων. Όπως καταλαβαίνει ο καθένας, το πρόβλημα είναι ήδη μεγάλο και μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο οξύ.

Δευτερευόντως, οφείλουμε να αναφέρουμε ως επιπρόσθετο λόγο της καθυστέρησης καταβολής των δεδουλευμένων μας τη μη χρηστή διαχείριση των ποσών της Γ’ και Δ’ Δόσης της περιόδου 2014-2015 από μερίδα Αναδόχων. Στο διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου του 2015 οι Ανάδοχοι έλαβαν την Γ’ και Δ’ Δόση (30% και 10% αντίστοιχα) για την περσινή περίοδο 2014-2015. Αναφερόμαστε σε μεγάλα ποσά μιας και αφορούν στο 40% της συνολικής ετήσιας χρηματοδότησης για πέρσι. Έχουμε λοιπόν παραδείγματα Αναδόχων (Φορέων) που κάνοντας χρηστή διαχείριση των ποσών αυτών κατάφεραν να καταβάλουν τις μισθοδοσίες του προσωπικού μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2015 και έχουμε και περιπτώσεις Αναδόχων, οι οποίοι ενώ έλαβαν τις παραπάνω Δόσεις, άφησαν τους εργαζόμενους απλήρωτους με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να διανύουν τον 9ο και τον 10ο μήνα απλήρωτοι ενώ συνεχίζουν να προσφέρουν αδιάλειπτα τις υπηρεσίες τους στις Δομές.

Καλούμε άμεσα όλους τους αρμόδιους φορείς να προβούν το ταχύτερο δυνατόν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του παραπάνω προβλήματος. Καλούμε τα αρμόδια Υπουργεία να διαθέσουν στην ΕΕΤΑΑ το μέρος της χρηματοδότησης που προβλέπεται από το ΕΠΑΝΑΔ και τους Εθνικούς Πόρους. Καλούμε τις Περιφέρειες όλης της χώρας να διαθέσουν τάχιστα στην ΕΕΤΑΑ το μέρος της χρηματοδότησης που προβλέπεται από τα ΠΕΠ. Καλούμε τους Βουλευτές να προβούν σε πιέσεις για την επίλυση του προβλήματος και τη μη επανάληψή του. Καλούμε την ΚΕΔΕ να συμβάλει και αυτή με τις αποφάσεις της και τα ψηφίσματά της στην οριστική λύση τέτοιων προβλημάτων. Καλούμε τέλος την ΕΕΤΑΑ να προβεί και αυτή ζητώντας υπηρεσιακά την επίσπευση των διαδικασιών εκταμίευσης των πόρων από πλευράς φορέα χρηματοδότησης θέτοντας τα μεγάλα προβλήματα και τους κινδύνους που έχουν δημιουργηθεί στην ομαλή λειτουργία και χρηματοδότηση των δομών λόγω της μη καταβολής των δεδουλευμένων στο προσωπικό των Δομών.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επικοινωνία και συνεργασία.

Με εκτίμηση 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                          Ο Γ. Γραμματέας

Ιωαν.Παπαχατζής                                Ιωαν. Ανεστόπουλος

δημοσίευσε ...