Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

4 Φλεβάρη 2016: Το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης – Βίντεο από τη μεγαλειώδη πορεία

Ένα τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια από το 2010 σημειώθηκε στην Αθήνα σήμερα Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου.  Μαζική ήταν η ανταπόκριση εργαζομένων, επιστημόνων και επαγγελματιών στο κάλεσμα σωματείων, συνδικαλιστικών φορέων και πολιτικών οργανώσεων. Μεγάλες συγκεντρώσεις και στις μεγαλύτερες σε ολόκληρη τη χώρα.
Καθολικό αίτημα όλων, εργαζομένων, επιστημόνων, επαγγελματιών, αγροτών, ήταν η απόσυρση του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό και η συζήτηση με την κυβέρνηση από μηδενική βάση.

Διάλογο για το ασφαλιστικό ο Βούτσης
Στο μεταξύ, διάλογο για το ασφαλιστικό πρότεινε στους κοινωνικούς φορείς ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης παραλαμβάνοντας το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης. Συγκεκριμένα ο ΠτΒ, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, πρότεινε την άμεση έναρξη διαλόγου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό με όλους τους κοινωνικούς φορείς, μέσω της ακρόασής τους στις αρμόδιες Επιτροπές Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Βουλής, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων συμφώνησαν με τη διαδικασία που έθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής τονίζοντας ότι «επιβάλλεται να γίνει ο διάλογος στο κοινοβούλιο με όλες τις κοινωνικές ομάδες».
Την απόσυρση εδώ και τώρα του σχεδίου για το ασφαλιστικό ζητεί, μεταξύ άλλων στο ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, που επιδόθηκε στη Βουλή. 
  • ΕΔΩ βίντεο από την κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας.
Το ψήφισμα

Oι εργαζόμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι ,οι επιστήμονες, οι αγρότες , οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώσαμε για ακόμη μία φορά τη φωνή διαμαρτυρίας μας ,ενάντια στον οδοστρωτήρα του ασφαλιστικού που προωθεί η κυβέρνηση, στις δραματικές περικοπές στα εισοδήματα ,στη φοροεπιδρομή, στις ιδιωτικοποιήσεις και γενικότερα ενάντια στα αδιέξοδα και καταστροφικά μέτρα του τρίτου και επαχθέστερου μνημονίου και αφού ακούσαμε τους ομιλητές εγκρίναμε το παρακάτω ψήφισμα:
Οι εργαζόμενοι, από όποιον κλάδο και αν προέρχονται, είτε είναι μισθωτοί ,είτε αυτοαπασχολούμενοι, είτε είναι εργάτες, είτε επιστήμονες, είτε αγρότες, δεν αντέχουν άλλο να σηκώνουν στις πλάτες τους τα βάρη της δογματικής εμμονής της κυβέρνησης σε μέτρα και πολιτικές που το μόνο που πετυχαίνουν είναι να κάνουν δυσβάστακτο το παρόν και αβέβαιο το μέλλον.
Απεργούμε, διαδηλώνουμε και απαιτούμε:
«ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ»
Καμία αλλαγή στην κοινωνική ασφάλιση που θα μετατρέπει τις συντάξεις σε επιδόματα φτώχειας, που θα καταστρέφει τους εργαζόμενους και θα υποθηκεύει    το μέλλον των νέων γενεών. Τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό όχι μόνο θα αυξήσουν την ανεργία, τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία για τους μισθωτούς, θα οδηγήσουν σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα  μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών – επιστημόνων, θα καταστρέψουν τους αγρότες, θα καταστήσουν παντελώς επισφαλή την, ήδη, κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και θα συμβάλλουν ευθέως στην ενίσχυση των «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας.
Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και την εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Κανένα άλλο μέτρο που θα επιβαρύνει τα συνήθη υποζύγια τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων. Καμία εξαίρεση από την εργατική προστασία λόγω ηλικίας.
Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Αποκατάσταση της διαδικασίας, του περιεχομένου και της καθολικότητας ισχύος του συνόλου των όρων (μισθολογικών και λοιπών) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και άμεση επαναφορά σε σταθερές βάσεις των πυλώνων του συλλογικού εργατικού δικαίου για την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και τη μετενέργεια του συνόλου των όρων τους.
Αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη!
Απόσυρση της σκανδαλώδους και αντικοινωνικής ρύθμισης που εξουδετερώνει το προνόμιο των εργατικών απαιτήσεων στην πτωχευτική διαδικασία.
Καμία παρέμβαση στην αποτελεσματική άσκηση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, καμία παρέμβαση στο ισχύον πλαίσιο για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και την απαγόρευση του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών.
Να μπει οριστικό τέλος στις πολιτικές φορομπηχτικής επιδρομής κατά του παραγωγικού ιστού της χώρας, συγκαλυμμένης προστασίας των φοροκλεπτών και των μεγαλοφειλετών, εκχώρησης του δημόσιου πλούτου σε πανίσχυρους εγχώριους και διεθνείς ομίλους, πολιτικές δραματικής υποβάθμισης της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών, πολιτικές βίαιης και αντιδημοκρατικής προσβολής των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
Επανασύσταση των φορέων εργατικής εστίας και κατοικίας που σήμερα είναι αναγκαία κάθε άλλο παρά ποτέ και έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους αδύναμους συνανθρώπους μας.
Διασφάλιση από το Κράτος της βιωσιμότητας και των παροχών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και την επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών και επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας. Όχι στο ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.
Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα άδικα και υπέρμετρα βάση της φορολογικής επιδρομής.
Τέλος στον αυταρχισμό και τη φτωχοποίηση.
Ο αγώνας είναι μονόδρομος και οι διεκδικήσεις μας αδιαπραγμάτευτες.

δημοσίευσε ...