Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Αυθαίρετη η κατασκευή του εργοστασίου (WATT) στη Φυλή

Οι υποψίες ότι κάτι περίεργο συνέβαινε με τις δραστηριότητες της εταιρείας WATTΑΕ, στη Φυλή, επιβεβαιώθηκαν. Από το Φλεβάρη του 2016, όταν η ΠΡΩΣΥΝΑΤ έφερε στη δημοσιότητα το θέμα, αλλεπάλληλες επικοινωνίες με τους αρμόδιους φορείς τεκμηρίωσαν ότι:

·       Δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός της WATTΑΕ ότι ανακατασκευάζει το παλιό ΚΔΑΥ (κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών), που υπήρχε στην ίδια θέση, μέχρι το καλοκαίρι του 2013 όταν και κάηκε ολοσχερώς, με αποτέλεσμα να ανακληθεί η άδεια λειτουργίας του στις 6/11/2014.

·       Η οικοδομική άδεια (644/2007) του καμένου ΚΔΑΥ, την οποία επικαλούνταν η WATTΑΕ, έχει λήξει από το 2009, όταν και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του. Επιπλέον, οι εργασίες που γίνονταν υπερέβαιναν αυτές της οικοδομικής άδειας του 2007, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστούν αυθαίρετες και να διαταχθεί διακοπή εργασιών από την υπηρεσία δόμησης του δήμου Φυλής, στις 18/4/2016.

·       Δεν υπάρχει καμία περιβαλλοντική αδειοδότηση για νέες δραστηριότητες, τις οποίες η ίδια η WATTΑΕ παραδέχεται ότι επιδιώκει και οι οποίες, στην ουσία, αφορούν σε επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων. Βεβαίως, μετά την αποκάλυψη του σχεδίου, η WATTΑΕ αναδιπλώθηκε, δηλώνοντας ότι πρόκειται για μελλοντικές δραστηριότητες και ότι, προς το παρόν, αυτό που προωθείται είναι η επαναλειτουργία του ΚΔΑΥ (κάτι που διαψεύδεται από τα ευρήματα της αυτοψίας της υπηρεσίας δόμησης).

Η σχετική έρευνα της υπόθεσης έφερε στην επιφάνεια και το καθεστώς λειτουργίας της υφιστάμενης δραστηριότητας της WATTΑΕ, η οποία έχει μετατρέψει τις αποθήκες του καμένου ΚΔΑΥ σε ένα μικρό ΚΔΑΥ. Για τη δραστηριότητα αυτή έχει δοθεί απαλλαγή από την υποχρέωση εφοδιασμού με άδεια λειτουργίας, καθώς παρουσιάζεται σαν δραστηριότητα χαμηλής όχλησης. Πρόσφατη αυτοψία, όμως, των επιθεωρητών περιβάλλοντος έθεσε το ερώτημα αν τηρούνται οι απαραίτητοι όροι για την απαλλαγή αυτή. Στο ερώτημα έχουν κληθεί να απαντήσουν η διεύθυνση ανάπτυξης της περιφερειακής ενότητας Δυτικής Αττικής και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης.

Το χρονικό των δραστηριοτήτων της WATTΑΕ (πρώην ΕΠΑΝΑ ΑΕ) στη Φυλή, το οποίο παρατίθεται στη συνέχεια, φέρνει στην επιφάνεια τη διαχρονική προνομιακή μεταχείριση που είχε, τόσο από το δήμο Φυλής, όσο και από το φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής ΕΣΔΚΝΑ (νυν ΕΔΣΝΑ).

Το κυριότερο, όμως, σε αυτήν τη φάση δεν είναι η επιχειρηματική δραστηριότητα της WATTκαι της κάθε WATT. Το πιο σημαντικό είναι η στάση της περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ, που έχουν την ευθύνη της διαχείρισης της εγκατάστασης της Φυλής, αλλά και της αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής. Ο συνδυασμός της τεράστιας ασάφειας της πρότασης αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ με την εκκωφαντική σιωπή που έχουν επιδείξει στο συγκεκριμένο θέμα, δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες ότι η επιδιωκόμενη νέα δραστηριότητα της WATTείναι επιθυμητή και ότι, σαν τετελεσμένο γεγονός, μπορεί να ενταχθεί στο νέο ΠΕΣΔΑ. Συντηρώντας, εκτός των άλλων, το «έκτρωμα» της εγκατάστασης της Φυλής.

Ακολουθεί το αναλυτικό χρονικό των δραστηριοτήτων της WAATΑΕ στη Φυλή. Οι σχετικές με το θέμα αναρτήσεις της ΠΡΩΣΥΝΑΤ είναι οι παρακάτω:



Το χρονικό της δραστηριότητας της WATT ΑΕ στην ΟΕΔΑ Φυλής στο ιστολόγιο της ΠΡΩΣΥΝΑΤ

δημοσίευσε ...