Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Ελεγκτικό Συνέδριο :Τριπλό όχι για τις παρατάσεις των συμβάσεων


Όχι σε παράταση, πληρωμή, μονιμοποίηση – Σχόλιο του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ


Αναδημοσίευση από : aftodioikisi.gr
«Καταδικαστική» είναι η πολυαναμενόμενη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους χιλιάδες συμβασιούχους καθαριότητας των δήμων, των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν με διαδοχικές ρυθμίσεις της παρούσας κυβέρνησης. Όπως γράφει η «Καθημερινή» οι παρατάσεις στις συμβάσεις των συμβασιούχων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) κρίθηκαν ομόφωνα αντισυνταγματικές με το σκεπτικό ότι το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά, τόσο τις παρατάσεις των εν λόγω συμβάσεων όσο και τις μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων.
Μάλιστα, σύμφωνα την εφημερίδα, η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου που αποκλείει ουσιαστικά τη δυνατότητα παρατάσεων στις συμβάσεις των συμβασιούχων των ΟΤΑ απαγορεύει και την πληρωμή τους για όσο χρόνο, κρίνεται ότι οι συμβάσεις τους παρατάθηκαν παράνομα.
Με άλλα λόγια με την απόφαση της η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου “καταδικάζει” τριπλά τους συμβασιούχους:
Πρώτον: Απαγορεύει τις παρατάσεις των συμβάσεων.
Δεύτερον: Απαγορεύει την πληρωμή τους ακόμη και αν η παράταση ήταν για ένα χρόνο.
Τρίτον: Εμποδίζει τη μονιμοποίησή τους.
Σχόλιο του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ
Μετά την συνάντηση της προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ τον περασμένο μήνα θεωρούμε ότι λίγο έως πολύ ήταν αναμενόμενη αυτή η εξέλιξη , με δεδομένη την θέση και την στάση της πλειοψηφικής ηγεσίας της ΚΕΔΕ και του προέδρου της κ. Πατούλη, που κατά τα άλλα επιθυμεί και «κοινό» βηματισμό με τους εργαζόμενους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που μετά την συνάντηση αυτή βρέθηκαν Δήμαρχοι (βλ. Σ. Δανιηλίδης Δήμος Νεάπολης – Συκεών, Δήμοι Κιλκίς - Αμφίπολις»
Από την άλλη η κυβέρνηση στέκεται ως παρατηρητής των εξελίξεων εκτοξεύοντας ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και δεσμεύσεις,  επικοινωνιακές κροτίδες «λάμψης», ανήμπορη να βάλει φρένο στις αυθαιρεσίες και την παρανομία της πλειοψηφικής ηγεσίας της ΚΕΔΕ που ήταν εξ αρχής πρόδηλη η εναντίωση της στις παρατάσεις των συμβάσεων, θέλοντας οι δήμαρχοι να συντηρήσουν το καθεστώς εκμετάλλευσης των εργαζομένων προκειμένου να εξυπηρετούν τις πελατειακές τους ανάγκες, αλλά και να προχωρούν σε ιδιωτικοποιήσεις της υπηρεσίας καθαριότητας.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, που με ευθύνη της πλειοψηφίας (ΣΥΝ.ΑΝ – ΔΑΚΕ) το αποφεύγει, να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της μετατροπής όλων των συμβάσεων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στους Δήμους (συμβάσεις καθαριότητας, προσωρινοί πίνακες ΑΣΕΠ, κοινωνικά προγράμματα, παιδικοί σταθμοί κλπ), σε αορίστου χρόνου. Να οργανώσει και να συντονίσει τον αγώνα όλων των εργαζομένων του κλάδου, για την κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας, την κατάργηση των ιδιωτικοποιήσεων και τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των Δήμων.

 Διαβάστε επίσης : Πριν αλέκτωρ λαλήσει … οι δήμαρχοι απολύουν.

δημοσίευσε ...