Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Αγώνας για την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, η μόνη λύση.


Συνέντευξη του Βασίλη Γκιτάκου στην ertopen για την οργάνωση και τον συντονισμό του αγώνα για μονιμοποίηση  των συμβασιούχων.
Με αφορμή την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να βάλει «μπλόκο» στην πληρωμή περίπου 15.000 συμβασιούχων αλλά και να τους ζητήσει τα χρήματα πίσω, τα οποία τους καταβλήθηκαν νόμιμα με εντάλματα που ενέκριναν οι επίτροποι πριν από την απόφαση, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ και επικεφαλής του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, Βασίλης Γκιτάκος, μίλησε στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα», που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen στους 106,7 FM.
Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας των δημοτικών υπαλλήλων στηλιτεύει τη στάση των δημάρχων και της κυβέρνησης έναντι των συμβασιούχων που βρίσκονται μεταξύ εργασιακής ομηρίας και ψηφοθηρίας και υπογραμμίζει: «Με αφορμή την απόφαση του Ελεγκτικού, πρέπει από τώρα να συντονιστεί και να οργανωθεί ο αγώνας των συμβασιούχων για μονιμοποίησή τους. Και μπροστά σε αυτόν τον αγώνα, δεν μπορεί να μην είναι η ΠΟΕ-ΟΤΑ, που η πλειοψηφία της πρέπει να πάρει θέση ξεκάθαρη υπέρ της μονιμοποίησης των συναδέλφων. Και αυτή θα είναι η πρότασή μας, ως ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας την προσεχή Τρίτη».
Επίθεση κατά δημάρχων
Όπως σημειώνει, η απόφασητου Ελεγκτικού ήταν αναμενόμενη «από τη στιγμή που ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ συναντήθηκε με την πρόεδρο του Ελεγκτικού, και αμέσως μετά δήμαρχοι που ανήκουν στην πλειοψηφία της ΚΕΔΕ άρχισαν να απολύουν εργαζομένους, προτού συμπληρώσουν το 24μηνο» (π.χ., δήμαρχοι Νεάπολης – Συκεών, Αμφίπολης, Κιλκίς). Αυτό, συμπληρώνει, «μας έδειξε το ποια είναι η “κατεύθυνση” της ΚΕΔΕ και τι βγήκε από τη συνάντηση Πατούλη – προέδρου Ελεγκτικού Συνεδρίου».
Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ υπογραμμίζει ότι οι δήμαρχοι αποτελούν το «μακρύ χέρι» όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων στην υλοποίηση των μνημονιακών πολιτικών εις βάρος των εργαζομένων και των δημοτών, και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Καμία αντίδραση δεν υπήρξε από την πλευρά της ΚΕΔΕ στην περικοπή των ΚΑΠ κατά 65%, ούτε στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις του Μητσοτάκη. Πουθενά…» Και όσο για τον «κοινό βηματισμό» που ευαγγελίζεται η ΚΕΔΕ, μεταξύ δημοτικών υπαλλήλων και δημάρχων, είναι ξεκάθαρος: «Δεν μπορούν να μας ζητούν “κοινό βηματισμό”, όταν στέκονται πάντα απέναντι στα προβλήματα των εργαζομένων. Δεν μπορεί να έχουμε οι εργαζόμενοι και οι εργοδοσία τα ίδια συμφέροντα».
Ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών, ελαστικές σχέσεις εργασίας
Όπως υπογραμμίζει, οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δήμων, από την Καθαριότητα μέχρι τους παιδικούς και άλλες κοινωνικοπρονιακές υπηρεσίες. Ωστόσο, όπως τονίζει, πίσω από το «μυαλό» της κυβέρνησης αλλά και των αιρετών υπάρχει το σχέδιο για ιδιωτικοποιήσεις και για επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, με προσλήψεις εργαζομένων μέσω προγραμμάτων τύπου «κοινωφελούς δουλείας». Σιγά σιγά, επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, «καταργείται αυτό για το οποίο παλεύουμε τόσα χρόνια: μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους με πλήρη δικαιώματα».
Όπως εκτιμά, η πλειονότητα των δημάρχων δεν πρόκειται να αντιδράσει στο ζήτημα των συμβασιούχων, καθώς επιθυμούν να δοθούν υπηρεσίες, με αιχμή αυτήν της Καθαριότητας, στους ιδιώτες. Αναφέρεται, δε, στο πρόσφατο παράδειγμα του Δήμου Ωρωπού, που με επαρκή προσωπικό και εξοπλισμό, έδωσε όλη την Καθαριότητα σε ιδιώτη.
Επίθεση κατά κυβέρνησης
Αναφερόμενος στις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, που προσπαθούν να «χρυσώσουν το χάπι» με την απόφαση του Ελεγκτικού για τους συμβασιούχους αλλά και τις «δεσμεύσεις» για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ή την μετατροπή των συμβάσεων, όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Βασίλης Γκιτάκος: «Όλα αυτά είναι στο πλαίσιο της υποσχεσιολογίας της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει κάνει τίποτε για να δώσει οριστική λύση. Τα νομοθετήματα είναι πρόχειρα, όπως αυτό για τους βρεφικούς και νηπιαγωγεία, και ο τελικός αποδέκτης, αυτοί που πληρώνουν δηλαδή, είναι οι εργαζόμενοι και ο λαός». Το θέμα για την επίλυση του προβλήματος των συμβασιούχων είναι να υπάρχει πολιτική βούληση, σημειώνει. «Αλλά τι πολιτική βούληση να υπάρχει, όταν -προτού αποφασίσει κάτι η κυβέρνηση- πρέπει να το αποφασίσουν οι τροΐκανοί».
Μητσοτάκης, όπως… Τσίπρας!
Με αφορμή τις δηλώσεις Μητσοτάκη, βάσει των οποίων είπε ότι πρέπει να δοθούν δημόσιες υπηρεσίες σε ιδιώτες, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ σημειώνει: «Είτε με τη μία κυβέρνηση, είτε με την άλλη, εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως οδηγούμαστε σε “επιτελικό κράτος”, ιδιωτικοποιήσεις και απολύσεις».
«Μόνη λύση για εμάς», καταλήγει, «είναι η μετατροπή όλων των συμβάσεων των εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε αορίστου χρόνου».


Παρακολουθήστε στο βίντεο που ακολουθεί τι είπε αναλυτικά ο Βασίλης Γκιτάκος, στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα», για τους συμβασιούχους, για την επιστροφή χρημάτων, για τις ιδιωτικοποιήσεις, για τους ΑΣΕΠίτες που έχουν προσληφθεί μέσω προσωρινών πινάκων, για τις απολύσειςγια τη στάση κυβέρνησης, δημάρχων και πλειοψηφίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, το τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι για να αντιδράσουν, αλλά και το κάλεσμα που απευθύνει για δυναμικό «παρών» των εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 17ης Μάη. Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 13-05-17

δημοσίευσε ...