Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Να βάλουμε τέλος στον εμπαιγμό και την κοροϊδία, στην ομηρία και την εκμετάλλευσηΣτις 17 και 18 Μάη ψηφίζεται το 4ο μνημόνιο στη βουλή, που θα προσθέσει και νέα βάρη στους εργαζόμενους και την κοινωνία. Τις ίδιες μέρες απεργούμε και διαδηλώνουμε στην Αθήνα και σ’ όλες τις πόλεις της Ελλάδας.
Στη δίνη των νέων μέτρων η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι εργαζόμενοι σε αυτήν στοχοποιούνται εκ νέου και στα ήδη οξυμένα προβλήματα έρχονται να προστεθούν, η συνεχιζόμενη περικοπή των πόρων, μειώσεις προσωπικού, πάγωμα προσλήψεων μέχρι το 2020, νέες περικοπές σε μισθούς, περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών.
Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά επιχειρεί να παραπλανήσει τους εργαζόμενους. Αυτή την φορά επινόησε τα «αντίμετρα» που θα εφαρμοστούν εφόσον υλοποιηθούν τα αιματηρά για τον λαό πλεονάσματα που θέτουν οι δανειστές.
Στο πλαίσιο των αποπροσανατολιστικών «αντίμετρων» συμπεριλαμβάνεται και η εξαγγελία Γαβρόγλου για υποχρεωτική ένταξη των προνήπιων (ηλικίας 4-5) στα νηπιαγωγεία και όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, χωρίς όμως να υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές  και προσωπικό, αλλά κυρίως χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους την κατάσταση που έχουν φέρει στα περισσότερα νοικοκυριά και τις ανάγκες που έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές λιτότητας, που συνεχίζουν να εφαρμόζουν με το 4ο μνημόνο.
Επίσης, στο πλαίσιο της υποσχεσιολογίας και του εφησυχασμού εντάσσονται και οι υποσχέσεις και δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων ΙΔΟΧ σε αορίστου χρόνου, όπου η προχειρότητα των νομοθετήσεων της πετάει στον καιάδα της ανεργίας χιλιάδες συμβασιούχους, όπως αποφάνθηκε το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Με τα δύο αυτά θέματα να αποτελούν αιχμές, συνεδρίασε την Τρίτη 16 Μαΐου 2016 το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, προκειμένου να αποφασιστεί το πρόγραμμα δράσης της ομοσπονδίας.
Αποφασίστηκε πλειοψηφικά από τις δυνάμεις της ΣΥΝ-ΑΝ, ΔΑΚΕ-ΟΤΑ και ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ-ΟΤΑ, ΑΠΟΧΗ από κάθε εργασία το ΣΑΒΒΑΤΟ και την ΚΥΡΙΑΚΗ 20 και 21 ΜΑΪΟΥ 2017, 48ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ για το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ΔΕΥΤΕΡΑ και ΤΡΙΤΗ,  22 και 23 ΜΑΪΟΥ 2017.
Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ πρότεινε προειδοποιητική 24ωρη απεργία για την Τρίτη 23 Μάη, ενημέρωση και προετοιμασία του κλάδου, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από την επόμενη βδομάδα με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.
Η πρόταση που εντέλει υπερψηφίστηκε διασπά το ενιαίο των διεκδικήσεων και αποδυναμώνει τη μαζικότητα και αποτελεσματικότητα τους, αφού τη Δευτέρα είναι κινητοποίηση για τους παιδικούς σταθμούς και την Τρίτη για τους συμβασιούχους και κυρίως μετά από 4 μέρες αποχής και απεργίας δεν δίνει καμιά συνέχεια στον αγώνα, ούτε παίρνει υπόψη την γνώμη των εργαζομένων για την κλιμάκωσή τους ή όχι, καθώς και το αίτημα ακόμα περιορίζεται στην καταβολή των δεδουλευμένων και όχι και στη μετατροπή όλων των συμβάσεων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σε αορίστου χρόνου.
Το ΜΕΤΑ – ΟΤΑ πρότεινε ενιαίο πλαίσιο διεκδικήσεων που θα συσπειρώνει όλο τον κλάδο των εργαζομένων χωρίς να κάνει διακρίσεις και να κατακερματίζει τον αγώνα τους, ενώ παράλληλα θα δινόταν η προοπτική της κλιμάκωσης.
Πιο συγκεκριμένα για το πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων  προτείναμε:
1.Την κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και τη μετατροπή των συμβάσεων όλων των εργαζομένων οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε Αορίστου Χρόνου (συμβασιούχοι καθαριότητας, εργαζόμενοι στα κοινωνικά προγράμματα ΒΣΣ, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠΜΕΑ, εργαζόμενοι με ΕΣΠΑ στους Παιδικούς Σταθμούς, οι εργαζόμενοι από τους προσωρινούς πίνακες διαγωνισμών του ΑΣΕΠ)
2.Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες των υπηρεσιών των Δήμων.
3.Διασφάλιση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, και επέκταση και σε άλλες ειδικότητες και επαναφορά των τριών μισθολογικών κλιμακίων των εργαζομένων στα ΒΑΕ.
4.Επαναφορά του ωραρίου εργασίας από 40 στις 37,5 ώρες, με προοπτική τις 35 για να αντιμετωπιστεί και η ανεργία.
5.Διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, που θα τηρούν όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας, καθώς και του παιδαγωγικού τους χαρακτήρα και δωρεάν εισαγωγή όλων χωρίς τροφεία κλπ
6.Κανένας εργαζόμενους στους ΟΤΑ, ανεξάρτητα σχέσης εργασίας και φορέα απασχόλησης, καθώς και των εργαζομένων στην «κοινωφελή» εργασία, που θα αμείβεται λιγότερο ή θα εργάζεται περισσότερο απ’ όσα προβλέπονται στη ΣΣΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Παρά όμως τα παραπάνω προβλήματα, το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και σ’ όλες τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί από την ομοσπονδία, γιατί βασικός παράγοντας επιτυχίας τους θα αποτελέσει η μαζική και ενεργής συμμετοχή όλων μας.
-      ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΜΑΪΟΥ 2017, στις 11.00 το πρωί στο Σύνταγμα και
-      Την ΤΡΙΤΗ 23 ΜΑΪΟΥ 2017, στις 09.00 το πρωί, στα γραφεία της Ομοσπονδίας (πλατεία Καραϊσκάκη-Καρόλου 24)
Με κεντρικό σύνθημα                                           
Μόνιμη και Σταθερή Εργασία με πλήρη δικαιώματα για ΟΛΟΥΣ
Δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες για ΟΛΟΝ τον λαό
Να σταματήσουμε τον εμπαιγμό και την κοροϊδία που δέχεται το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ.
Να βάλουμε τέλος στην ομηρία, την εκμετάλλευση και την κατάργηση των δικαιωμάτων, που μας έχουν επιβάλλει για να εξυπηρετήσουν τις μικροπολιτικές τους αντιπαραθέσεις - σκοπιμότητες και τις πελατειακές τους ανάγκες και υλοποιώντας τις υποσχέσεις που έχουν δώσει στους δανειστές  να ευνοήσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου.   
Να πάρουμε την τύχη και την ευθύνη των κινητοποιήσεων στα δικά μας χέρια και γίνουμε εμείς αυτοί που θα καθορίσουν τις εξελίξεις και όχι  …άλλοι!
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ / 17-5-2017
Η ανακοίνωση του ΜΕΤΑ – ΟΤΑ σε μορφή Word ΕΔΩ

δημοσίευσε ...