Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Σ/Ν για τους ΟΤΑ, η «χρυσόσκονη» του 4ου μνημονίου



Μπροστά το νέο επώδυνο μνημόνιο που ετοιμάζει να φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατ’ εντολή των δανειστών, της ΕΕ και του ΣΕΒ, προκειμένου να κλείσει η 2η αξιολόγηση, το Υπουργείο Εσωτερικών επιχειρεί να ρίξει «χρυσόσκονη» στα μάτια των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να τους αποπροσανατολίσει από τα βαθιά αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα του νέου μνημονίου, ευελπιστώντας να μετριάσει τις αντιδράσεις και να τους «ξεκόψει» από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, διασπώντας και αδυνατίζοντας το συνδικαλιστικό κίνημα.
Το ίδιο επιχείρησε άλλωστε και η εγκύκλιος Σκουρλέτη για την «αξιολόγηση» των εργαζομένων στην Καθαριότητα και του εργατοτεχνικού προσωπικού των υπηρεσιών των Δήμων, προκειμένου να διασπάσει τον μαζικό και ενιαίο αγώνα όλων των κλάδων εργαζομένων στο δημόσιο.
Τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου αναμένεται να κατατεθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών στις αρμόδιες επιτροπές της βουλής, το πολυσυζητημένο σ/ν «σκούπα» που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Όπως και τα υπόλοιπα νομοθετήματα της κυβέρνησης και αυτό το σ/ν κινείται αυστηρά εντός του μνημονιακού πλαισίου που επιβάλλουν οι δανειστές, οι οποίοι έχουν και τον πρώτο λόγο της έγκρισης.
Μπορεί στα άρθρα του σ/ν που αφορούν τους εργαζόμενους να γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης αδικιών, που κυρίως όμως αυτές έχουν προέλθει από αστοχίες και παραλήψεις προηγούμενων νόμων που νομοθέτησε η σημερινή κυβέρνηση, ωστόσο μένει μακριά από τον πυρήνα των πραγματικών και μεγάλων προβλημάτων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και των αιτημάτων που έχει θέσει το συνδικαλιστικό κίνημα.
Παρά τις πολλές εξαγγελίες, υποσχέσεις και δεσμεύσεις στελεχών της κυβέρνησης για μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου όλων των εργαζομένων - συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες ή εργάζονται για πολλά συνεχόμενα χρόνια, στις υπηρεσίες καθαριότητας, τους παιδικούς σταθμούς, στα κοινωνικά προγράμματα ΒΣΣ,ΚΗΦΗ,ΚΔΑΠ,ΚΔΑΠ-ΜΕΑ κλπ, το σ/ν δεν προβλέπει τίποτα και η κυβέρνηση συνεχίζει να το αντιμετωπίζει εντός πλαίσιο της υποσχεσιολογίας και της δημιουργίας εντυπώσεων μεταθέτοντας τη λύση του προβλήματος στο …μέλλον, συντηρώντας το καθεστώς εκμετάλλευσης και ομηρίας των εργαζομένων.
Το σ/ν, δεν αντιμετωπίζει τις αθρόες Ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών Καθαριότητας των Δήμων καταργώντας το αρθ.61 του ν.3979/2011 και το δικαίωμα των αιρετών να εκχωρούν την υπηρεσία στους εργολάβους. Πρόσφατο παράδειγμα ο Δήμος Ωροπού που εκχωρεί εξ ολοκλήρου την υπηρεσία Καθαριότητας όλων των δημοτικών ενοτήτων σε εργολάβο.  
Όπως επίσης το σ/ν ΔΕΝ «ξεπαγώνει» τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για όλες τις υπηρεσίες των Δήμων.
Χωρίς να αντιμετωπίζονται καίρια προβλήματα και χωρίς να διαφυλάσσεται ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτηρας,   οδηγούν τις δομές και τις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διάλυση και στα χέρια των εργολάβων, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας που θα κληθεί να πληρώσει το κόστος των ιδιωτικοποιήσεων.
Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ από θέση αρχών διαφωνεί ως προς τις θέσεις της Ομοσπονδίας όπως διατυπώνονται σε σημεία του εγγράφου με αρ.πρωτ. 381/2017 της ΠΟΕ-ΟΤΑ,  όπως και ως προς τις προσθήκες που κατέθεσε και έχουν εξαιρεθεί από τις παρατηρήσεις.
Καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην Πανελλαδική Απεργία που έχουν προκηρύξει για τις 17 Μαΐου ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, προκειμένου να ανατρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης και των δανειστών που οδηγούν στην ψήφιση και εφαρμογή των μέτρων της συμφωνίας της Μάλτα και της 2ης αξιολόγησης.
Με αποστροφή στην απογοήτευση και την ηττοπάθεια να βγούμε επιθετικά βάζοντας ξανά στο κέντρο της διεκδίκησης τις άμεσες ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ / 5-5-2017

Το έγγραφο με τις παρατηρήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ ΕΔΩ

δημοσίευσε ...