Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Όταν μιλούν οι Παρεμβάσεις και δεν ερυθριάζουν…



Δήλωση του Γραμματέα του ΜΕΤΑ και μέλους του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ και της ΕΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ Γιώργου Χαρίση

Είναι ν’ απορεί κανείς με το γεγονός ότι στο χώρο της Αριστεράς, κάποιοι μόνιμα διαγκωνίζονται προκειμένου να διεκδικήσουν για τους εαυτούς τους τα πρωτεία στην αγωνιστικότητα και την επαναστατικότητα. Ο λόγος γίνεται για τη δήλωση των δύο μελών των Παρεμβάσεων στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, σχετικά με την απαράδεκτη ανακοίνωσή της, για την επίθεση και τον τραυματισμό του πρώην δοτού πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου αλλά και της ανακοίνωσης των Παρεμβάσεων για την προσχολική αγωγή.

Επειδή όμως κάποιοι εκλαμβάνουν την στάση μας -να μην ρίχνουμε νερό στον μύλο της αντιπαράθεσης– ως αδυναμία, θέλουμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια για να μην τους κάνουμε τη χάρη να «ψαρεύουν» σε θολά νερά, να εκτονώνουν τις εσωτερικές τους αντιθέσεις και να δικαιολογούν τη συντεχνιακή και οπορτουνιστική τους τακτική κατά πως τους βολεύει σε κάθε χώρο.
Η θέση του ΜΕΤΑ για τον Λουκά Παπαδήμο καταγράφεται στη δημόσια τοποθέτησή του, με αφορμή το εργατικό ατύχημα στην Top Gaz και λέει μεταξύ των άλλων τα εξής: «…Σύσσωμο το αστικό σύστημα και τα ΜΜΕ προσπάθησαν να το εκμεταλλευτούν για να περάσουν ένα κλίμα τρομοϋστερίας και να εξιλεώσουν έναν άνθρωπο, ο οποίος έβαλε πλάτη για την εφαρμογή των μνημονίων στη χώρα μας, τη βίαιη ανατροπή της ζωής των εργαζομένων, τον ξενιτεμό χιλιάδων νέων, χρησιμοποιώντας την τρομοκρατία, τη βία και τα ΜΑΤ» και παρακάτω ότι «…Η αστική τάξη τιμά αυτούς που την υπηρετούν με το δικό της τρόπο· εμείς, με τους αγώνες για την κατάργηση της εκμετάλλευσης και για ένα καλύτερο αύριο, τιμάμε τα θύματα της τάξης μας!» (σ.σ.: ανακοίνωση «ΜΕΤΑ: Με αγώνες για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, τιμάμε τα θύματα της τάξης μας»).
Ο εκπρόσωπος του ΜΕΤΑ στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ Γρηγόρης Καλομοίρης, στο διά περιφοράς κείμενο της ανακοίνωσης (αφού δεν συνεδρίασε η ΕΕ) για τον κ. Παπαδήμο, δεν συμφώνησε στην έκδοση αυτής της απαράδεκτης ανακοίνωσης, απλώς έκανε έκκληση στους συντάκτες της να αφαιρεθούν τουλάχιστον τα σημεία που έλεγαν ότι η ΑΔΕΔΥ θα έπαιρνε πρωτοβουλία για συγκέντρωση στο Σύνταγμα ενάντια στην τρομοκρατία και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για κοινή καταδίκη με άλλες ευρωπαϊκές συνδικαλιστικές οργανώσεις, για να μην εκτεθεί ανεπανόρθωτα η Συνομοσπονδία.
Αν αυτή την παράκληση του Γρηγόρη Καλομοίρη, οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι των Παρεμβάσεων τη θεωρούν και συναίνεση, τότε μάλλον πρέπει να ψάξουμε πέρα από τη σφαίρα της πολιτικής τα εργαλεία για να τους ερμηνεύσουμε.
Αν δούμε όμως και την ανακοίνωσή τους για το θέμα της προσχολικής αγωγής, που ψέγουν πάλι το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ τότε θα καταλάβουμε. Λένε εκεί ότι «...Εντύπωση (τους) προκαλεί η στάση του ΜΕΤΑ, που ακολουθεί τακτική “συγκερασμού” χαϊδεύοντας συντεχνιακά αντανακλαστικά. Στην ΠΟΕ-ΟΤΑ κρατά “ίσες αποστάσεις”, μιλώντας για θεσμοθέτηση μεν της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, αλλά με “δικαίωμα επιλογής από το γονέα” αν θα πάει προνήπιο στο δημόσιο νηπιαγωγείο ή στο βρεφονηπιακό…» κ.λπ. κ.λπ.
Αυτό λένε οι Παρεμβάσεις και δεν ερυθριάζουν! Η πλήρης τοποθέτηση του ΜΕΤΑ και στην ΑΔΕΔΥ και στην ΠΟΕ-ΟΤΑ λέει ότι «…Το υπουργείο Παιδείας οφείλει σε βάθος 3ετίας να δημιουργήσει τις απαραίτητες υποδομές σε Δημόσια νηπιαγωγεία, ώστε να εξασφαλίσει τη φοίτηση στο σύνολο των νηπίων και προνήπιων της χώρας. Μέχρι τότε και εφόσον αποδεδειγμένα Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την φιλοξενία τμημάτων προνηπιακής ηλικίας, πρέπει να αποτελεί επιλογή των γονιών η παραμονή των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς ή η εγγραφή τους στα νηπιαγωγεία. Το πρόγραμμά τους ωστόσο θα πρέπει να σχεδιάζεται και να υλοποιείται με ευθύνη και υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας, αναγνωρίζοντας παράλληλα το εκπαιδευτικό έργο του προσωπικού τους. Με την πλήρη εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής οι νηπιαγωγοί Π.Ε που εργάζονται τώρα στους Παιδικούς Σταθμούς των Δήμων, εφόσον το επιθυμούν, να μεταταχθούν στα Δημόσια Νηπιαγωγεία και στο εκπαιδευτικό προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας…», καθώς και ότι «…η προνηπιακή εκπαίδευση είναι υπόθεση του κράτους και όχι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προοπτική που επιδιώκουν αυτοί που θέλουν την ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, της μετακύλισης των δαπανών στους πολίτες και της διεύρυνσης των ταξικών διακρίσεων σε φτωχές και πλούσιες περιοχές…» (σ.σ. ανακοίνωση «Η θέση του ΜΕΤΑ για την προσχολική αγωγή»).
Οι Παρεμβάσεις, όμως, δεν μας λένε γιατί ο εκπρόσωπός τους στην ΠΟΕ-ΟΤΑ συντάχθηκε με την ΣΥΝΑΝ (πρώην ΠΑΣΚΕ) και τη ΔΑΚΕ και υπερψήφισε την κινητοποίηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που από άποψη αιτημάτων καλλιεργεί τον συντεχνιασμό και την κλαδική αντιπαράθεση μεταξύ ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΔΟΕ, σε αντίθεση με τις άλλες παρατάξεις της συνδικαλιστικής Αριστεράς που διαχώρισαν τη θέση τους;
Τους πληροφορούμε ότι το γεγονός αυτό εκτιμήθηκε δεόντως από τις παραπάνω παρατάξεις, θέλοντας να τους δώσουν βήμα στην απεργιακή συγκέντρωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ στο Σύνταγμα τη Δευτέρα 22 Μάη 2017, αλλά και να είναι ο μοναδικός από τις παρατάξεις της Aριστεράς που συμμετείχε μαζί τους στην αντιπροσωπεία και τη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη την ίδια μέρα, όταν οι εκπρόσωποι του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ και της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) αρνήθηκαν να πάρουν μέρος σ’ αυτήν τη συνάντηση και να νομιμοποιήσουν τη συντεχνιακή αντιπαράθεση μεταξύ της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΔΟΕ, δίνοντας άλλοθι σε συντεχνιακά αιτήματα που είναι έξω από τις αρχές μας για τη δημόσια παιδεία και την προσχολική αγωγή!
Ας μη μιλάνε λοιπόν για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου!
Αθήνα, 30 Μάη 2017

δημοσίευσε ...