Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Απόφαση σταθμός του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά για τους συμβασιούχους



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Στην τελευταία συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1 Ιούνη 2017 το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, μετά από παρέμβαση του Σωματείου Οδηγών Μηχανικών και Εργ/των Δήμου Πειραιά και της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβασιούχων, ενέκρινε  το ψήφισμα που καταθέσαμε και ομόφωνα αποφάσισε ότι:
«Στον Δήμο Πειραιά εργάζονται στον τομέα της Καθαριότητας 229 εργαζόμενοι με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, όπου οι συμβάσεις τους παρατάθηκαν διαδοχικά, με τις διατάξεις του άρθρου 49 του Ν. 4325/2015, τις διατάξεις του άρθρου 50 του Ν.4351/2015, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώθηκε με το άρθρο δεύτερο του Ν.4366/2016 και με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν.4429/2016, καθώς και με την νομοθετική ρύθμιση του άρθρου 25 του Ν.4456/2017, όπου θεώρησε νόμιμες τις δαπάνες μισθοδοσίας τους.
Οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν ήρθαν στο Δήμο μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες, αλλά μέσα από το δρόμο της μακροχρόνιας ανεργίας τους και διαδικασίες του ΑΣΕΠ.
Εργάζονται στον ευαίσθητο τομέα της καθαριότητας και πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες, προσπαθούν να κρατήσουν την πόλη καθαρή.
Καλύπτουν αποδεδειγμένα πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου και πρωτίστως εξυπηρετούν τις αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας.
Είναι άκρως απαραίτητοι και τυχόν απομάκρυνσή τους θα δημιουργήσει ανυπέρβλητες δυσκολίες στην εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας Καθαριότητας, αλλά και ανυπέρβλητες δυσκολίες στους Δημότες και τους επισκέπτες της πόλης με το μεγαλύτερο λιμάνι της Χώρας, ειδικά την περίοδο της αυξημένης τουριστικής κίνησης.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά ζητά από την Κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε περιθώριο, ώστε οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι που παρατάθηκαν οι συμβάσεις τους με νομοθετικές ρυθμίσεις, να παραμείνουν στις θέσεις τους έως τις 31/12/2017-όπως αρχικά είχε προβλεφθεί-και να διασφαλίσει την ακώλυτη καταβολή της μισθοδοσίας τους.
Να προχωρήσει η Κυβέρνηση άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση για την μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους, με όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, που εξυπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Ο Δήμος Πειραιά υπερασπίζεται τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους του εργαζόμενους, ώστε να λήξουν παρόμοια φαινόμενα εργασιακής ομηρίας και αβεβαιότητας».
Συναδέλφισσες Συνάδελφοι,
Αν αναλογιστούμε ότι ποτέ στο παρελθόν το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά δεν είχε λάβει παρόμοια απόφαση, κρατώντας ξεκάθαρη και κατηγορηματική στάση υπερ των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους, δεν θα είναι υπερβολή να πούμε ότι η απόφαση αυτή παίρνει τα χαρακτηριστικά νίκης. Νίκης των εργαζομένων, νίκης του Σωματείου και της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβασιούχων.
Δεν ονειροβατούμε, δεν εξαπατούμε και πρωτίστως δεν εφησυχάζουμε τους συναδέλφους συμβασιούχους Ορισμένου Χρόνου, ότι λύθηκε το πρόβλημα. Αντίθετα τώρα χρειάζεται μεγαλύτερη ένταση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Ωστόσο όμως η πρωτοβουλία του Σωματείου Οδηγών – Μηχανικών και Εργ/των Δήμου Πειραιά να καταθέσει πρόταση που αναγνωρίζει ότι οι συνάδελφοι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες  καθώς και την αναγκαιότητα παραμονής στην εργασία με την μετατροπή των συμβάσεων τους σε Αορίστου Χρόνου και η ομόφωνη αποδοχή και ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά σε συνδυασμό και με σχετικές αποφάσεις άλλων Δήμων, ασκεί πίεση προς την κυβέρνηση για οριστική λύση αλλά και μακροχρόνια θα φανούν τα οφέλη της.
Παράλληλα με πρωτοβουλία και έξοδα του Σωματείου κατατέθηκε αγωγή προκειμένου να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τεσσάρων συναδέλφων συμβασιούχων που το ένταλμα πληρωμής δεν το ενέκρινε η επίτροπος και το έστειλε με πράξη στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι από τον Νοέμβριο του 2016 να παραμένουν απλήρωτοι. Τελικά με απόφαση του Ειρηνοδικείου Πειραιά μετά την προσωρινή διαταγή των 700 ευρώ, εκδικάστηκαν και τα ασφαλιστικά μέτρα και τους επιδικάστηκε το ποσόν των 2200 ευρώ.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Το Σωματείο συνεχίζει στην πρώτη γραμμή τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας χωρίς συμβιβασμούς.
Συνεχίζουμε να δίνουμε την μάχη με απεργία – αποχή που έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ για την κατάργηση στην πράξη της προσχηματικής «αξιολόγησης» που θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, τις υπηρεσίες και την κοινωνία. Αν διανεμηθούν τα φύλλα «αξιολόγησης» τα καταθέτουμε στο Σωματείο. Δεν συμμετέχουμε σε καμία διαδικασία «αξιολόγησης», ΔΕΝ αξιολογούμαστε – ΔΕΝ αξιολογούμε!!!
Συνεχίζουμε την μάχη για μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα για όλους. Για την μετατροπή των συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου σε Αορίστου Χρόνου και την κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                       Ο Γεν. Γραμματέας
Μιλτιάδης Λουκίσας                Αργύρης Φώτης

δημοσίευσε ...