Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου στηρίζει τους συμβασιούχους.Με την παρέμβαση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν.Χίου το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου αποφάσισε την στήριξη των συμβασιούχων και «απαιτεί από την Κυβέρνηση να λάβει όλες τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες και να προχωρήσει σε μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου των συμβασιούχων στους τομείς της Καθαριότητας , Παιδικούς Σταθμούς, ΚΔΑΠ ΜΕΑ ,ΚΔΑΠ, Βοήθεια στο Σπίτι και σε όλες τις δομές χωρίς όρους και προϋποθέσεις, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, διασφαλίζοντας έτσι τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των Υπηρεσιών του Δήμου Χίου.» όπως χαρακτηριστικά αναφέρετε στην παρακάτω απόφαση που έλαβε στην συνεδρίαση της Τετάρτης 24 Μαΐου 2017.
Παρακάτω ακολουθεί απόσπασμα από το πρακτικό της συνεδρίασης, το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος που κατέθεσε ο Σύλλογος Εργαζομένων και η τελική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ακολούθως συζητήθηκε το πιο κάτω θέμα:
Ζ.Στήριξη στους υπηρετούντες συμβασιούχους της Δ/νσης Καθαριότητας & Ανακύκλωσης.
Υπόψη του ΔΣ τέθηκε το παρακάτω ψήφισμα από το Σύλλογο Εργαζομένων Χίου:
<<Σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. εξαπολύει επίθεση στους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «στραγγαλίζοντας» το Δημόσιο και Κοινωνικό της χαρακτήρα, αλλά και επιχειρώντας να παραδώσει ολόκληρες υπηρεσίες στα ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτός είναι ο απώτερος στόχος μίας σειράς αποφάσεων, κόντρα στις «δεσμεύσεις» αρμοδίων Υπουργών.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης για οριστική επίλυση νομοθετικά της εργασιακής υπόστασης των Συμβασιούχων-Παρατασιούχων, για τους οποίους τώρα έρχεται το Ελεγκτικό Συνέδριο να κρίνει ως «παράνομα» απασχολούμενους και να τους ζητήσει και τους μισθούς πίσω, σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας. Κάτι τέτοιο βάζει σε κίνδυνο και υπό καθεστώς απόλυσης 15.000 Συμβασιούχους των Δήμων, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Την ίδια στιγμή, η συγκυβέρνηση προκαλεί «ασφυξία» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς συνεχίζει να μην κάνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, οδηγώντας έτσι σε απαξίωση ολόκληρες υπηρεσίες και τομείς των Δήμων. Είναι μία τακτική που εφάρμοσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις για να παρουσιάσουν στη συνέχεια ως «σωτήρες» και μόνη «λύση» τους ιδιώτες.
Κι όλα αυτά με την συγκυβέρνηση να έχει ήδη ψηφίσει το 4ο μνημόνιο που περιλαμβάνει μειώσεις μισθών και συντάξεων, μείωση αφορολογήτου, μειώσεις φοροαπαλλαγών, κατάργηση του επιδόματος Β.Α.Ε., ξεπούλημα Δημόσιας περιουσίας, αναστολή Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, πλήρης εφαρμογή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κ.λπ.
Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αποφασισμένοι αγωνιστικά, μαζικά και ενωτικά να αντιταχθούν στις απολύσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην κατάργηση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών των ΟΤΑ και στο ξεπούλημα της Δημόσιας Περιουσίας ,όπως επίσης και στην εφαρμογή της πολιτικής των μνημονίων.
Για τους λόγους αυτούς ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α Ν.ΧΙΟΥ, ζητάει από το Δημοτικό Συμβούλιο:
·         Να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις έχουν παραταθεί μέχρι τις 31/12/2017, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, διασφαλίζοντας έτσι τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου.
·         Να απορρίψει κάθε ενδεχόμενο απόλυσης εργαζομένου και θεωρεί ότι δεν μπορεί ούτε ως φήμη να διαχέεται το σενάριο επιστροφής χρημάτων για την παρασχεθείσα εργασία.
·         Να απαιτήσει από την Κυβέρνηση να λάβει όλες τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες και να προχωρήσει σε μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου των συμβασιούχων στους τομείς της Καθαριότητας , Παιδικούς Σταθμούς, ΚΔΑΠ ΜΕΑ ,ΚΔΑΠ, Βοήθεια στο Σπίτι και σε όλες τις δομές χωρίς όρους και προϋποθέσεις, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, διασφαλίζοντας έτσι τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των Υπηρεσιών του Δήμου μας>>.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη του το ψήφισμα και τις λοιπές διατάξεις του N. 3463/2006 και 3852/2010.
Εγκρίνει την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:
·         Εκφράζει τη συμπαράστασή του στους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις έχουν παραταθεί μέχρι τις 31/12/2017, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, διασφαλίζοντας έτσι τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου.
·         Απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο απόλυσης εργαζομένου και θεωρεί ότι δεν μπορεί ούτε ως φήμη να διαχέεται το σενάριο επιστροφής χρημάτων για την παρασχεθείσα εργασία.
·         Απαιτεί από την Κυβέρνηση να λάβει όλες τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες και να προχωρήσει σε μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου των συμβασιούχων στους τομείς της Καθαριότητας , Παιδικούς Σταθμούς, ΚΔΑΠ ΜΕΑ ,ΚΔΑΠ, Βοήθεια στο Σπίτι και σε όλες τις δομές χωρίς όρους και προϋποθέσεις, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, διασφαλίζοντας έτσι τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των Υπηρεσιών του Δήμου Χίου.
Η παρούσα απόφαση να διαβιβαστεί στο Σύλλογο Εργαζομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Χίου, στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, (Κτήριο Βουλής των Ελλήνων, Βασ. Σοφίας 2,Τ.Κ. 10021 Αθήνα), στα κόμματα της Βουλής και στους Βουλευτές Χίου, με την παράκληση να προωθηθεί το ψήφισμα ως αναφορά ή ερώτηση στη Βουλή, προκειμένου να απαντήσει ή να λάβει γνώση ο αρμόδιος υπουργός.
H απόφαση αυτή πήρε α/α 367/2017

δημοσίευσε ...