Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

ΕΑΣ Δ. Καισαριανής: Ποιος θα μας προστατεύσει από τους προστάτες μας;



Μπήκε το 2018, το οποίο θα προσθέσει και άλλα προβλήματα στους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία. Από το 2010, μας έκοψαν μισθούς και συντάξεις, κατάργησαν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), συρρίκνωσαν τις υπηρεσίες του δημοσίου και τις εκχώρησαν σε ιδιώτες, εκποιούν το δημόσιο πλούτο της χώρας για να αποπληρώνεται ένα άδικο, ταξικό και επονείδιστο χρέος.
Με τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν στη βουλή, φαλκιδεύεται το δικαίωμα στην απεργία, ενώ με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κινδυνεύουν τα σπίτια όσων λόγω της κρίσης και των ανατροπών που συντελέστηκαν στις ζωές μας δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε τα δάνεια!
Σ’ αυτά τα προβλήματα, που οφείλονται στις κυβερνητικές πολιτικές που ασκούνται όλα τα προηγούμενα χρόνια μέχρι σήμερα, προστίθενται και τα προβλήματα από την πολιτική της Δημοτικής Αρχής.
1. Οι υπηρεσίες λειτουργούν με έναν απηρχαιωμένο ΟΕΥ, χωρίς να καταγράφονται οι πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό, χωρίς να προσδιορίζονται οι αρμοδιότητες, για να υπάρχουν πάντα μεγαλύτερα περιθώρια εργοδοτικής παρέμβασης και αυθαιρεσίας στην καθημερινή λειτουργία του Δήμου.
2. Ομνύονται εκατό φορές την ημέρα για τη φιλεργατικότητά τους όταν κοιτάνε να κάνουν τη δουλειά τους με φτηνό εργατικό δυναμικό, προσλαμβάνοντας συμβασιούχους αντί μονίμους (βλ. καθαριότητα), ενώ εκβιάζουν και αφήνουν ανασφάλιστους εργαζόμενους, που επί μια 20ετία εργάζονται και προσφέρουν υπηρεσίες στο δημοτικό γυμναστήριο, κάτω από ένα ιδιόμορφο εργασιακό καθεστώς που ευθύνονται διαχρονικά όλες οι δημοτικές αρχές.
Κατά τα άλλα μπορεί να τους βλέπουμε σε καμιά διαδήλωση να φωνάζουν (από συνήθεια;) νόμος είναι το δίκιο του εργάτη!
3. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταβληθεί τα αναδρομικά του ανθυγιεινού επιδόματος, στις νέες κατηγορίες που το δικαιούνται, γιατί δεν είχαν εγγεγραμμένες πιστώσεις στον προϋπολογισμό! Το ερώτημα είναι γιατί δεν έγινε αναμόρφωση του προϋπολογισμού, για να περικοπούν πιστώσεις από δαπάνες που εξυπηρετούν τις δημόσιες σχέσεις, εκδηλώσεις κ.λπ.; Φαίνεται όμως ότι ακόμη και το επίδομα γίνεται αντικείμενο συναλλαγής και επιλεκτικής καταβολής σε άτομα που είτε θέλουν να τα πουλάνε εκδούλευση είτε να τα εκβιάζουν και να τα έχουν στο χέρι τους!
Με χειραγωγημένους εργαζόμενους η συνείδηση δεν αλλάζει, αντίθετα ενισχύονται οι συντηρητικές και όχι οι προοδευτικές αντιλήψεις και αυτό εκφράζεται με το γεγονός της ελάχιστης συμμετοχής στις διαδικασίες του συλλόγου και στις κινητοποιήσεις, παρότι βαυκαλίζονται ότι κυριαρχούν οι ταξικές δυνάμεις στο σωματείο.
4. Τελευταία όμως το τερμάτισαν. Μετά τις συνεχείς αναφορές σε «ενοχλητικούς» εργαζόμενους, γιατί τους ασκούν δημόσια κριτική, το κουκούλωμα υποθέσεων που αφορούν σε φίλα προσκειμένους σ’ αυτούς, τις παρατηρήσεις και τα έμμεσα σχόλια για όσους υποστηρίζουν την παράταξή μας, το άγρυπνο μάτι τους στην παρακολούθηση των αναρτήσεων, των σχολίων ακόμη και των like που κάνουν οι εργαζόμενοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έφτασαν στο σημείο να απαντήσουν στην προηγούμενη ανακοίνωση της παράταξής μας μέσω της υπηρεσιακής οδού, με έγγραφο σε όλους τους προϊστάμενους και τους διευθυντές!
Ο αντιδήμαρχος οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών κ. Σ. Πολυχρονάκης αυτοανακηρύχτηκε προστάτης των εργαζομένων του δήμου! Η Δημοτική Αρχή -αν δε γνωρίζει, της το λέμε-, μπορεί να υπεράσπιζε τον εαυτό της απαντώντας με ανακοίνωση σε όσα της καταμαρτυρούμε. Δεν μπορεί όμως να συντάσσει απαντήσεις και να τις διακινεί μέσω πρωτοκόλλου και υποχρεωτικής επίδοσης στις υπηρεσίες και το προσωπικό.
Οι δημοτικές υπηρεσίες δεν είναι κομματική οργάνωση, αν και στην κομματική του οργάνωση δεν θα μπορούσε να διακινήσει προσωπικό έγγραφο.
Το μεγάλο πρόβλημα για εμάς τους εργαζόμενους είναι ότι η Δημοτική Αρχή νομίζει ότι παίζει χωρίς αντίπαλο. Δεν μας πέφτει λόγος για την κριτική και τον έλεγχο που ασκούν οι δημοτικές παρατάξεις. Έχουμε όμως μια πλειοψηφία, της ΔΑΣ-ΠΑΜΕ, στο ΔΣ του σωματείου που είναι πλήρως υποταγμένη στον κομματικό – εργοδοτικό συνδικαλισμό, υπάρχει για να αποτελεί το αμορτισέρ των αντιδράσεων και δεν βγάζει άχνα για τις καθυστερήσεις, τις αυθαιρεσίες, τις διακρίσεις, την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς απέναντι σε εργαζόμενους.
Νομίζουν ότι μ’ αυτό τον τρόπο θα μακροημερεύσει η σημερινή Δημοτική Αρχή και με τους εκβιασμούς, τις πιέσεις και τις εξαρτήσεις θα υποκλέπτουν την ψήφο των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες στο σωματείο.
Για τη ΔΑΣ-ΠΑΜΕ δεν υπάρχει πρόβλημα με την καθυστέρηση καταβολής του ανθυγιεινού επιδόματος, δεν υπάρχει πρόβλημα για την πρόσληψη 14 μόνο στην καθαριότητα και όχι 35 που είναι κενές στον ΟΕΥ ή 55 που είναι απαραίτητες. Δεν ενοχλούνται από το γεγονός της επιλεκτικής μεταχείρισης εργαζομένων στο Πνευματικό Κέντρο, της εντατικοποίησης της εργασίας στο ΚΕΠ, της λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών ουσιαστικά μέσω του ΕΣΠΑ. Αδιαφορούν για αναφορές που γίνονται και κλήσεις σε απολογία εργαζομένων ή στο κουκούλωμα άλλων υποθέσεων. Θεωρούν σωστή την ευθεία εργοδοτική παρέμβαση του αντιδημάρχου και την απάντηση σε ανακοίνωση της παράταξής μας, μέσω της υπηρεσιακής οδού!
Συνάδελφοι της ΔΑΣ-ΠΑΜΕ, αν όλα αυτά τα θεωρείτε σωστά και καλώς καμωμένα τότε αποτελείται πολύτιμο στήριγμα για τη Δημοτική Αρχή όχι όμως και για τους εργαζόμενους.
Τέλος δεν έγινε ΓΣ για να συζητηθούν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης και να αποφασιστεί η συμμετοχή του συλλόγου μας στην απεργία, κρίνοντας ότι δεν πέφτει λόγος στους εργαζόμενους του Δήμου μας, αφού το αποφάσισε το κομματικό και διασπαστικό συνδικαλιστικό παραμάγαζο που λέγεται συνδικάτο ΟΤΑ… και έτσι αποφάσισε και την επιβολή της στο Δήμο και σε όσους δεν έχουν καμιά σχέση μαζί του ή θεωρούν δημοκρατικό τους δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιοι για τον τρόπο αντίδρασης και συμμετοχής τους στις κινητοποιήσεις.
Τέτοιες ενέργειες κάνουν ζημιά, δεν ανεβάζουν την συνείδηση των εργαζομένων και αποτελούν βούτυρο στο ψωμί σε όσους επιβουλεύονται τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, όπως είναι το δικαίωμα στην απεργία.
ΕΑΣ Γενάρης 2018

δημοσίευσε ...