Στην προεκλογική φαρέτρα της βάζει η κυβέρνηση το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, σύμφωνα με τα όσα διεμήνυσε το γραφείο του αρμόδιου υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου στην ΑΔΕΔΥ στην κινητοποίηση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019, εν απουσία του ίδιου.
Συγκεκριμένα, το γραφείο του υπουργού στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ ανέφερε ότι θα υπάρξει παράταση για ένα εξάμηνο στη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος προκειμένου η επιτροπή να «προλάβει» τη σύνταξη του τελικού πορίσματος.
Έτσι, επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την επιτροπή για να μεταθέσει το ζήτημα μετεκλογικά. Υπενθυμίζεται ότι τυπικά η επιτροπή είχε ως έργο τον προσδιορισμό των κλάδων που θα δικαιούνται το ανθυγιεινό επίδομα καθώς και το ύψος της συγκεκριμένης παροχής προκειμένου, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου η κυβέρνηση να εκδώσει την σχετική απόφαση.
Αξιολογώντας το πολιτικό κόστος της περικοπής – κατάργησης του επιδόματος, η κυβέρνηση παρατείνει την αγωνία και ανασφάλεια των εργαζομένων για μετά τις βουλευτικές εκλογές, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει προεκλογικά και να ενισχύσει μαζί με άλλα θέματα όπως οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού την θέση της στο δίπολο που έχει επικοινωνιακά δημιουργήσει με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των ψεύτικων διλημμάτων που θέτει.
Αυτό όμως που κάνει αλγεινή εντύπωση και παράλληλα προκαλεί, είναι η ανακοίνωση των εκπροσώπων του κυβερνητικού συνδικαλισμού που δεν σταματούν να αποδεικνύουν τον ρόλο τους μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Το «άρμα» της κυβέρνησης βρίσκει θετική την παράταση που δίνει η κυβέρνηση στο θέμα του επιδόματος και εξαπολύει επίθεση προς όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις αλλά κυρίως στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για την διασφάλιση και διεύρυνση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Αντίθετα εκθειάζουν και υπερασπίζουν το μνημονιακό έργο της κυβέρνησης αποκρύπτοντας άθλια την πραγματικότητα και τον νόμο 4512/2018 που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση που στηρίζουν.
Το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα, δεν πρέπει να ανεχτεί τέτοια παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων.
Πρέπει να θέσει το αίτημα να υπάρξει απόφαση της κυβέρνησης, που θα εκδοθεί πριν από τις εκλογές, σύμφωνα με την οποία θα διατηρείται το ανθυγιεινό επίδομα σε όλους όσοι σήμερα το λαμβάνουν. Ταυτόχρονα να διεκδικήσει τη διεύρυνση του επιδόματος σε άλλες κατηγορίες καθώς και το διπλασιασμό του. Τέλος, να απαιτήσει το αυτονόητο, δηλαδή την επέκταση του θεσμού των ΒΑΕ στο Δημόσιο, όπως αυτός ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα, και τον έλεγχο των υπηρεσιών του Δημοσίου για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας από το ΣΕΠΕ.