Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Καμία αυταπάτη από την παράταση στο επίδομα των ΒΑΕ


Αξιολογώντας το πολιτικό κόστος της περικοπής – κατάργησης του επιδόματος, η κυβέρνηση παρατείνει την αγωνία και ανασφάλεια των εργαζομένων για μετά τις βουλευτικές εκλογές, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει προεκλογικά μαζί με άλλα θέματα όπως οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, οι περικοπές συντάξεων, το αφορολόγητο κλπ  και να ενισχύσει  την θέση της στο δίπολο που έχει επικοινωνιακά δημιουργήσει με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των ψεύτικων διλημμάτων που θέτουν, εφαρμόζοντας όμως την ίδια νεοφιλελεύθερη πολιτική αλλά με διαφορετικό κοστούμι, …..χωρίς γραβάτα.
Με τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2019  κάτω από την πίεση της κινητοποίησης των εργαζομένων στους δήμους και της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η Κυβέρνηση παρατείνει την χορήγηση του ανθυγιεινού μέχρι το τέλος του 2019 στους εργαζόμενους του δημοσίου που το λαμβάνουν σήμερα. Ταυτόχρονα θέτει τις 31-10-19 ως ημερομηνία προκειμένου  η επιτροπή που έχει συγκροτηθεί να εκδώσει το σχετικό πόρισμα που όπως είναι γνωστό θα καθορίζει τους κλάδους που θα συνεχίσουν να το λαμβάνουν καθώς και το ύψος του επιδόματος, ενώ παράλληλα ορίζει και το χρονικό διάστημα των δύο μηνών για να εκδώσουν την σχετική απόφαση τα αρμόδια υπουργεία, φτάνοντας έτσι στη καταληκτική ημερομηνία 31/12/2019 κατάργησης όσων ισχύουν σήμερα.
Συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει:
Τον ορισμό νέας ημερομηνίας (31-10-2019) όπου η επιτροπή υποχρεούται να παραδώσει την γνωμοδότηση η οποία πρέπει, σύμφωνα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ισχύουν, να περιλαμβάνει τους κλάδους και τους εργασιακούς χώρους που θα δικαιούνται το επίδομα, την πρόταση της για το ύψος που θα λαμβάνει ο κάθε κλάδος καθώς και τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να εφαρμοστούν.
Την υποχρέωση της νέας Κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές (μετά τις 31-10-2019) μέσα σε δύο μήνες να εκδώσει τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση της επιτροπής που προφανώς δεν είναι δεσμευτική.
Την παράταση χορήγησης του επιδόματος στους εργαζόμενους που το λαμβάνουν σήμερα μέχρι τις 31-12-2019 αφού αυτή είναι η καταληκτική ημερομηνία που η νέα κυβέρνηση υποχρεούται να εκδώσει τις σχετικές αποφάσεις.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται για μια ακόμα φορά να διαψεύσει την κυβέρνηση και τους παρατρεχάμενους που σπεύδουν να δηλώνουν κάθε φορά που οι ημερομηνίες εξαντλούνται, ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα και το επίδομα δεν περικόπτεται.
Αν αυτό το επιχείρημα ήταν βάσιμο τότε αναρωτιόμαστε, ποιο είναι το έργο της επιτροπής και γιατί χρειάζεται να γνωμοδοτήσει;
Αν αυτό είναι διασφαλισμένο, γιατί απαιτείται η έκδοση νέας απόφασης για τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος και μάλιστα από την νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές;
Αν το ζήτημα ήταν η επέκταση σε νέους κλάδους, όπως ισχυρίζονται οι κυβερνητικοί, τότε γιατί δεν υπάρχει απόφαση που θα ξεκαθαρίζει από τώρα ότι οι κλάδοι που το λαμβάνουν δεν εξετάζονται και ότι η επιτροπή θα ασχοληθεί με τους κλάδους που σήμερα δεν το λαμβάνουν;
Αντίθετα όμως ακόμα και στο «ερωτηματολόγιο» που στάλθηκε στους Δήμους και στις υπηρεσίες του δημοσίου ζητούν εκτίμηση του κινδύνου και επιπτώσεις μόνο για τους εργαζόμενους που σήμερα το λαμβάνουν χωρίς να θέτουν το ερώτημα και για εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων που πράγματι απασχολούνται σε εξίσου επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες.
Είναι ξεκάθαρο και δεν έχουμε αυταπάτες, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας δεν διασφαλίζεται εφόσον η συγκεκριμένη τροπολογία θέτει καταληκτική ημερομηνία στη χορήγησή του.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για τους εργαζόμενους είναι ότι έργο της επιτροπής είναι η εφαρμογή των λεγόμενων «βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών» που έχουν ως κατεύθυνση τη σταδιακή συρρίκνωση και περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος με πρόσχημα την δήθεν εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
Οι εργαζόμενοι και το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα που επιχειρεί να τους ρίξει η Κυβέρνηση. Δεν πρέπει να εφησυχάσουν  με την απόφαση για παράταση στη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος.
Αντίθετα, πρέπει να εντείνουν τον  αγώνα  για την οριστική κατοχύρωση του επιδόματος σε όσους το λαμβάνουν και να διεκδικήσουν τον διπλασιασμό του και την επέκτασή του και σε άλλες κατηγορίες που το δικαιούνται, καθώς και την απεμπλοκή του από την προσωπική διαφορά του ενιαίου μισθολογίου.
Να διεκδικήσουν την επέκταση του θεσμού των ΒΑΕ στο Δημόσιο, την ένταξη των κλάδων στα ΒΑΕ όπως αντίστοιχα αυτό ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, την μείωση των ορίων συνταξιοδότησης και την εφαρμογή μέτρων για την προστασία της ζωής και της υγείας όλων των εργαζομένων.
Η δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων στους δήμους ανάγκασε την κυβέρνηση στο «εδώ και τώρα» να νομοθετήσει και αποδεικνύει ότι μέσα στους στους αγώνες των εργαζομένων βρίσκονται οι λύσεις, όσο και αν συγκεκριμένοι συνδικαλιστικοί παράγοντες, εκπρόσωποι του παλαιού και νέου κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού παλεύουν για την απαξίωση του συνδικαλιστικού – εργατικού κινήματος. Η συσπείρωση των εργαζομένων σε μαζικούς αποφασιστικούς αγώνες μπορούν να επαναφέρουν την ελπίδα και νικηφόρα αποτελέσματα.
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ

δημοσίευσε ...