Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Στάση Εργασίας - Δεν θα αφήσουμε το επίδομα και τα ΒΑΕ στο έλεος των μνημονίων και της κυβέρνησης


Με την μισθοδοσία του Μαρτίου να προωθείται για υλοποίηση στις 15 Φεβρουαρίου, είναι ξεκάθαρο ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία αποτελεί και την καταληκτική ημερομηνία για την συνέχεια της χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, όπως καθορίζει ο νόμος 4512/2018.
Η Κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει το θέμα του επιδόματος σε ένα κακοστημένο σήριαλ ακόμα και για να το εκμεταλλευτεί προεκλογικά προφανώς με κάποια παράταση, αφού λίγες μέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία δεν προκύπτει από πουθενά ότι γίνονται ενέργειες προκειμένου να «βγει καπνός». Ενώ οι ημέρες που απομένουν είναι ελάχιστος χρόνος προκειμένου να προωθηθεί η οποιαδήποτε νέα ρύθμιση.
Μέχρι στιγμής το μόνο που είναι γνωστό είναι το πόρισμα της επιτροπής (που με μεγάλη δυσκολία δόθηκε στην ΑΔΕΔΥ και τις Ομοσπονδίες) το οποίο δεν έχει προσδιορίσει τίποτα από όλα αυτά. Αντίθετα, το «μπαλάκι» από την επιτροπή έχει πεταχτεί στα Υπουργεία που έπρεπε να δώσουν προτάσεις μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου.
Με ψηφισμένη την ρύθμιση που από τον Μάρτιο 2019 καταργεί όλη την νομοθεσία και τις διατάξεις της καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, το «3ο παραδοτέο» όπως διατυπώνεται στο πόρισμα της επιτροπής, είναι σίγουρο ότι θα χρησιμοποιηθεί και θα επηρεάσει και το καθεστώς ασφάλισης των ΒΑΕ.
Με τον χρόνο να κυλά επικίνδυνα και την ανησυχία των εργαζομένων να μεγαλώνει, με τις όποιες κινήσεις, αν γίνονται, να γίνονται μυστικά χωρίς καμία ενημέρωση των συνδικάτων και των εργαζομένων και προκειμένου οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα να μην βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες αποφάσεις που θα οδηγούν σε περικοπή ή περιορισμό του επιδόματος χωρίς να έχουν τα χρονικά περιθώρια να αντιδράσουν, χρειάζεται η συνέχεια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων με συντονισμό όλων των εργαζομένων στο δημόσιο και σαφώς με μεγαλύτερη ένταση.
Απαιτούμε:                                    
Άμεση ρύθμιση και την συνέχεια της καταβολής του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας στους δικαιούχους.
Επέκταση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και σε άλλες κατηγορίες και ειδικότητες
Επέκταση του θεσμού των Β.Α.Ε. στους εργαζόμενους του Δημοσίου
Νομοθετική ρύθμιση για τον μη συμψηφισμό του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας με την προσωπική διαφορά του Ν.4354/2015.
Καμιά περικοπή του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας στις θεσμοθετημένες ημέρες αναρρωτικής άδειας.
Γιατροί Εργασίας και Τεχνικοί Ασφαλείας σε όλους τους χώρους εργασίας.
Επέκταση της αρμοδιότητας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) στο Δημόσιο Τομέα.
Νομοθετική αναγνώριση του Εργατικού Ατυχήματος και της Επαγγελματικής Ασθένειας.
Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους στους Δήμους να συμμετάσχουν μαζικά στην ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ που έχει προκηρύξει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019, από τις 11:00 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου και στην Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στις 12:00 έξω από το Υπουργείο Οικονομικών (Νίκης 5-7).
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ
ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΕ
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ / Φεβρουάριος 2019


Η απόφαση της ΑΔΕΔΥ ΕΔΩ

δημοσίευσε ...