Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός της κυβέρνησης για το επίδομα των ΒΑΕ, αυτή τη φορά με ερωτηματολόγιο


Ένα νέο πυροτέχνημα έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες που αφορά στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, προκειμένου αφενός να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, αφετέρου δε να υλοποιήσει τους προεκλογικούς της σχεδιασμούς δίνοντας μια μικρή παράταση και αποφεύγοντας παράλληλα το πολιτικό κόστος (βλ. περικοπές συντάξεων).
Με προθεσμία λιγότερη των δέκα ημερών, με εντολή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και για λογαριασμό της Επιτροπής αναμόρφωσης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, οι συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων έχουν στείλει έγγραφο με συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, προκειμένου να απαντήσουν οι υπηρεσίες προσωπικού ή οι υπηρεσίες καθαριότητας κ.λπ. (!!!) των δήμων ή τα νομικά πρόσωπα που εποπτεύουν, εκτιμώντας τις πιθανότητες βλάβης των εργαζομένων που μπορεί να τους προξενήσει το αντικείμενο εργασίας τους, καθώς και την σοβαρότητα των συνεπειών που θα υποστούν.
Εκτός όλων των άλλων, είναι απορίας άξιο με ποια αρμοδιότητα αλλά κυρίως με ποιες γνώσεις μπορούν να προχωρήσουν οι υπηρεσίες προσωπικού ή οι υπηρεσίες καθαριότητας κ.λπ. σε τέτοιες εκτιμήσεις και να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο, που σύμφωνα πάντα με το έγγραφο που έχει σταλεί, «αποτελεί τον βασικό πυλώνα της αναμόρφωσης του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος». Ενώ οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για ένταξη και άλλων ειδικοτήτων στους δικαιούχους γίνονται ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, αφού στο έγγραφο τονίζεται ότι το «ερωτηματολόγιο πρέπει να συμπληρωθεί για κάθε ειδικότητα των σημερινών δικαιούχων».
Ακόμη πιο μεγάλη απορία προκαλεί το γεγονός ότι ζητάνε από τις υπηρεσίες προσωπικού κ.λπ. να ενημερώσουν την Επιτροπή αναμόρφωσης του επιδόματος «με κάθε πρόσθετο οικονομικό στοιχείο σχετικά με το ύψος του επιδόματος και του ποσοστού του επί των αποδοχών των δικαιούχων στις λοιπές χώρες της Ε.Ε. ανά κατηγορία και κλάδο ή άλλων πρόσθετων παροχών που σχετίζονται με την επικινδυνότητα».
Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση εμπαίζει για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της αυτούς που κατά την ώρα της εργασίας τους έχασαν την ζωή τους, τραυματίστηκαν ή νοσούν από επαγγελματικές ασθένειες. Το μόνο μέλημα της κυβέρνησης είναι η πολιτική των περικοπών και της λιτότητας που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές – επόπτες της «μεταμνημονιακής» εποχής, εντάσσοντας σε αυτή την πολιτική και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Με δεδομένο πλέον ότι από τον Μάρτιο με το άρθρο 396 του Ν.4512/2018 στους δικαιούχους εργαζόμενους δεν θα καταβληθεί το επίδομα, χρειάζεται δυναμική και ηχηρή αντίδραση απέναντι στην κοροϊδία και την πολιτική της κυβέρνησης.
Τα γραφεία προσωπικού, οι υπηρεσίες καθαριότητας κ.λπ. να δηλώσουν αναρμοδιότητα και να μην απαντήσουν στο προσχηματικό ερωτηματολόγιο που τους έχει αποστείλει το ΓΛΚ.
Άμεση ρύθμιση και στη συνέχεια τής καταβολής του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας στους δικαιούχους.
Επέκταση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και σε άλλες κατηγορίες και ειδικότητες.
Επέκταση του θεσμού των ΒΑΕ στους εργαζόμενους του Δημοσίου.
Νομοθετική ρύθμιση για τον μη συμψηφισμό του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας με την προσωπική διαφορά του Ν.4354/2015.
Καμιά περικοπή του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας στις θεσμοθετημένες ημέρες αναρρωτικής άδειας.
Γιατροί Εργασίας και Τεχνικοί Ασφαλείας σε όλους τους χώρους εργασίας.
Επέκταση της αρμοδιότητας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) στο Δημόσιο Τομέα.
Νομοθετική αναγνώριση του Εργατικού Ατυχήματος και της Επαγγελματικής Ασθένειας.
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ / Φεβρουάριος 2019

·

δημοσίευσε ...