Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Τα σωματεία του Δήμου Πειραιά κατά του νέου ΟΕΥ που φέρνει η δημοτική αρχή του κ. Μώραλη


Με ανακοινώσεις τους, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Πειραιά, ο Σύλλογος Μονίμων και Αορίστου Χρόνου Υπαλλήλων Δήμου Πειραιά και το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά, τάσσονται κατά του σχεδίου για τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας που επιχειρεί να περάσει η δημοτική αρχή του κ. Γιάννη Μώραλη χωρίς κανέναν διάλογο με τους εκπρόσωπους των εργαζομένων που αυτοί θα κληθούν να τον εφαρμόσουν.

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Πειραιά  

Συναδέλφισσες/Συνάδελφοι, 

Καταγγέλλουμε τη Δημοτική Αρχή που  προχωρά σε αναμόρφωση του Ο. Ε. Υ. του Δήμου, κρίνοντας σκόπιμο να μην ενημερώσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων για τις αλλαγές που θα επιφέρει και θα επηρεάσει με τρόπο καθοριστικό τη λειτουργία του Δήμου. Αντίθετα, προχώρησε σε ένα ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟ Ο.Ε.Υ  χωρίς όραμα και σε μια προσχηματική διαβούλευση, ανεπαρκή για ουσιαστικό διάλογο αδιαφορώντας για την άποψη των εργαζομένων, των ανθρώπων δηλαδή που θα επηρεαστούν περισσότερο από τις επερχόμενες αλλαγές.      

Είμαστε ΚΑΘΕΤΑ  αντίθετοι σε όλες τις προτεινόμενες συγχωνεύσεις διευθύνσεων και τμημάτων με το επιχείρημα της έλλειψης προσωπικού και της καλύτερης λειτουργίας του Δήμου. Αν το ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής ήταν πραγματικό για τη βελτιστοποίηση της οργανωτικής δομής του Δήμου, όφειλε να χρησιμοποιήσει όλα τα θεσμικά εργαλεία που τις διαθέτει ο Νόμος (Ο.Α.Ε.Δ , ΕΣΠΑ, ΟΚΤΑΜΗΝΑ) ΑΚΟΜΑ και σε άμεσες προσλήψεις στοχευμένου μόνιμου προσωπικού  των ειδικοτήτων που σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν.   

ΠΕΔΙΟΝ ΔΟΞΗΣ ΛΑΜΠΡΟ,  οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, να αγωνιστούν σθεναρά ώστε να μην υλοποιηθούν οι προτεινόμενες αλλαγές στον Ο. Ε. Υ.. 

Γι' αυτό λοιπόν, ζητάμε και οι ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ που θα συμμετέχουν στις εκλογές του ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ που θα γίνει στις 22/2, να πάρουν ΘΕΣΗ ώστε να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Μονίμων και Αορίστου Χρόνου Υπαλλήλων Δήμου Πειραιά

Από τις 11 Φλεβάρη 2022 και μέχρι τις 17 Φλεβάρη έχει αναρτηθεί από την δημοτική αρχή στην ιστοσελίδα του δήμου Πειραιά, σχέδιο τροποποίησης του υπάρχοντος Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ), προς διαβούλευση.

Από την αρχή πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός ότι το εν λόγω σχέδιο που έχει αναρτήσει η δημοτική αρχή για τον νέο ΟΕΥ δεν είναι αποτέλεσμα διαλόγου με τους εργαζόμενους. Οι όποιες προσπάθειες για διάλογο έγιναν πριν αρκετά χρόνια, στην προηγούμενη θητεία της δημοτικής αρχής και κάτω από τις πιέσεις των Συλλόγων Εργαζομένων του δήμου, σταμάτησαν πριν καν ξεκινήσουν με απόλυτη ευθύνη της δημοτικής αρχής Πειραιά.

Αποτελεί επιλογή της δημοτικής αρχής στο σχέδιο του νέου ΟΕΥ, οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις των Συλλόγων Εργαζομένων του δήμου που έχουν κατατεθεί διαχρονικά, να πεταχτούν στον «κάλαθο των αχρήστων», χωρίς να συμπεριληφθεί απολύτως καμία στον νέο ΟΕΥ, μιας και το σχέδιο αυτό κυκλοφορεί με μικρές παραλλαγές για περισσότερα από τρία χρόνια.

Όλο το προηγούμενο διάστημα η δημοτική αρχή προχώρησε σε μεμονωμένες τροποποιήσεις υπηρεσιών του υπάρχοντος ΟΕΥ προκειμένου να δημιουργήσει υπηρεσίες και τμήματα «ειδικού ενδιαφέροντος» και να τοποθετήσει σε θέσεις ευθύνης με απόφαση δημάρχου τους «δικούς της» υπαλλήλους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλα τα χρόνια που ασκεί διοίκηση δεν κάνει καμία κουβέντα για κρίσεις προϊσταμένων διευθύνσεων και τμημάτων.

Το σχέδιο του νέου ΟΕΥ που έχει αναρτήσει η δημοτική αρχή Πειραιά προς διαβούλευση, χαρακτηρίζεται από τα τεράστια λάθη του και τις καταργήσεις και συμπτύξεις υπηρεσιών και τμημάτων, ενώ είναι φανερή και η αντιδραστικότητά του σχεδίου στις θέσεις ευθύνης διευθύνσεων και τμημάτων όπου χρησιμοποιείται κατά κόρον το « εν ελλείψει» αντί του διαζευκτικού «ή» όπως δίνει το δικαίωμα να χρησιμοποιηθεί η νομοθεσία, αποκλείοντας έτσι δεκάδες εργαζόμενους να συμμετέχουν στις κρίσεις για θέσεις ευθύνης, βάζοντας φρένο στην εξέλιξη τους.

Θεωρούμε ότι το σχέδιο του νέου ΟΕΥ δεν εξυπηρετεί στην λειτουργικότητα και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων των υπηρεσιών του δήμου και πρωτίστως δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες του δημότη.

Αντίθετα φαίνεται η πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής Πειραιά να προσαρμόσει τον νέο ΟΕΥ του δήμου με την λειτουργία του «Αναπτυξιακού Οργανισμού Πειραιά» Α.Ε. και μέσω προγραμματικών συμβάσεων να περάσει η λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου στην ανώνυμη εταιρεία και σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο Σύλλογος Μονίμων και Αορίστου Χρόνου Υπαλλήλων Δήμου Πειραιά, εμμένει στις απόψεις που έχει καταθέσει σε ότι αφορά τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας και ζητά από την δημοτική αρχή να αποσύρει το εν λόγω σχέδιο του νέου ΟΕΥ και να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικό διάλογο με τους Συλλόγους Εργαζομένων του δήμου.

Η ανακοίνωση του Σωματείου Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά

«Επιτελικό κράτος θέλει η κυβέρνηση,

επιτελικό δήμο θέλει και η δημοτική αρχή Πειραιά»

Με μία προσχηματική διαβούλευση στην ιστοσελίδα του δήμου Πειραιά, που κράτησε μόλις έξι ημέρες και χωρίς να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία του δήμου, η δημοτική αρχή Πειραιά προχωράει στην ολική τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ).

Η δημοτική αρχή Πειραιά χωρίς καμία ενημέρωση και χωρίς κανέναν διάλογο με τα σωματεία και τους εργαζόμενους, που αυτοί θα κληθούν να το εφαρμόσουν, επιχειρεί να αλλάξει τη λειτουργία των υπηρεσιών και το οργανόγραμμα του δήμου σε πιο αντιδραστικό, πιο αντεργατικό, πιο αντιλαϊκό.

Χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την έλλειψη προσωπικού, που πράγματι υπάρχει αλλά γι’ αυτό υπεύθυνη είναι η ίδια η δημοτική αρχή όπως και οι προηγούμενες και βέβαια η κυβέρνηση, γιατί έτσι εξυπηρετούνται οι στόχοι τους για ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών του δήμου, προχωρούν σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπηρεσιών και τμημάτων, δημιουργώντας υπερ-διευθύνσεις και υπερ-τμήματα.

Από την τελευταία τροποποίηση της διεύθυνσης καθαριότητας που ψήφισε τον περασμένο Ιούλιο και το απόλυτο χάος που δημιούργησε στην λειτουργία της υπηρεσίας και στους εργαζόμενους, στοιβάζοντας τους στην κυριολεξία εν μέσω πανδημίας στις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν στο αμαξοστάσιο του δήμου και με τις αλληλοσυγκρουόμενες αρμοδιότητες των τμημάτων της, φαίνεται πως η δημοτική αρχή Πειραιά δεν έμαθε τίποτα, γιατί προφανώς δεν θέλει να μάθει και είναι επιλογή της ο πύργος της Βαβέλ που δημιούργησε στην οδό Ρετσίνα 45. Αντί να διορθώσει, έρχεται με τον νέο ΟΕΥ να προσθέσει ένα ακόμη τμήμα (καυσίμων και λιπαντικών) μετατρέποντας την διεύθυνση Καθαριότητας σε υπερ-διεύθυνση με εννέα (!!!) τμήματα.

Χαρακτηριστικό της «φιλοσοφίας» του νέου ΟΕΥ είναι το παράδειγμα της δημιουργίας του υπερ-τμήματος «Δημοτολογίου, Μητρώου Αρρένων και Εκλογικών Καταλόγων» της διεύθυνσης «Αστικής Κατάστασης και Μητρώου Πολιτών» με υπεραυξημένες αρμοδιότητες αλλά με το ίδιο προσωπικό, όπου και εκεί αναμφίβολα θα επικρατήσει το χάος και η εντατικοποίηση της εργασίας θα συνεχίζει να είναι στο κόκκινο.

Σε όλες αυτές τις υπερ-διευθύνσεις και τα υπερ-τμήματα του νέου ΟΕΥ με τις αυξημένες και πολλές φορές αλληλοσυγκρουόμενες αρμοδιότητες, δεν μας είπε η δημοτική αρχή Πειραιά πόσες νέες οργανικές θέσεις ανοίγει στον νέο ΟΕΥ, αλλά κυρίως σε πόσες μόνιμες προσλήψεις θα προχωρήσει ή αν τους εκατοντάδες συμβασιούχους που έχει σήμερα ο δήμος και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και κυρίως τις ανάγκες του δημότη και της λαϊκής οικογένειας, θα απαιτήσει από την κυβέρνηση να τους μονιμοποιήσει για να συνεχίσουν να λειτουργούν οι υπηρεσίες του δήμου.

Η δημοτική αρχή Πειραιά εφαρμόζοντας την τακτική των προκατόχων της, δεν έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια που διοικεί το δήμο σε κρίση προϊσταμένων διευθύνσεων και τμημάτων. Εξυπηρετεί τους σκοπούς της, στις περισσότερες των περιπτώσεων, ο διορισμός προϊσταμένου να γίνεται με απόφαση – ανάθεση δημάρχου προκειμένου να βολεύει «τα δικά της παιδιά». Στον νέο ΟΕΥ που επιχειρεί να περάσει, σε όλες τις διευθύνσεις και τμήματα, πλην φωτογραφικών εξαιρέσεων, επιβάλει το αντιδραστικό «προβάδισμα κατηγοριών» αποκλείοντας εργαζόμενους από την ίση ευκαιρία της κρίσης και της εξέλιξης τους.

Όπως είχαμε καταγγείλει, το γεγονός ότι ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας έπεται της ίδρυσης του «Αναπτυξιακού Οργανισμού Δήμου Πειραιά Α.Ε», δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Η δημοτική αρχή Πειραιά εφαρμόζοντας πιστά την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης αλλά και όλων των προηγούμενων που θέλουν επιτελικό το κράτος, καταργώντας και ξεπουλώντας τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, επιχειρεί με τον νέο ΟΕΥ να κάνει επιτελικό τον δήμο Πειραιά, όπου με υποστελεχωμένες υπηρεσίες από προσωπικό,  μέσω προγραμματικών συμβάσεων να παραχωρεί την λειτουργία τους στην ανώνυμη εταιρεία του «Αναπτυξιακού Οργανισμού» και στους ιδιώτες.

Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου Πειραιά θα οδηγήσει σε απολύσεις εργαζομένων, εντατικοποίηση της εργασίας για το υπάρχον προσωπικό και πολλές εργολαβίες. Ο νέος ΟΕΥ δεν εξυπηρετεί ούτε την λειτουργία των υπηρεσιών, ούτε τις ανάγκες των εργαζομένων και κυρίως δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας που θα κληθεί να πληρώσει τα κέρδη της ανώνυμης εταιρείας και των επιχειρηματικών ομίλων.

Γνωρίζουμε καλά ότι οι εκπρόσωποι της «Δημοκρατικής Έκφραση Εργαζομένων Δήμου Πειραιά» που στηρίζουμε στο υπηρεσιακό συμβούλιο όπως καταψήφισαν όλες τις αντιδραστικές τροποποιήσεις του ΟΕΥ που έφερε η δημοτική αρχή Πειραιά,  με μπούσουλα τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις ανάγκες των δημοτών, έτσι θα πράξουν και τώρα. Αλλά δυστυχώς, όπως επίσης γνωρίζουμε, πέρα την καταγραφή της αρνητικής ψήφου, ο συσχετισμός που προβλέπει η αντιδραστική νομοθεσία  και τους καθιστά μειοψηφία έναντι των διορισμένων, δεν μπορεί να φέρει ελπιδοφόρο αποτέλεσμα.

Το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά που δεν έχει μάθει να κρύβεται πίσω από το δάκτυλο του, ούτε να φορτώνει τις ευθύνες του σε άλλους και πιστεύει ότι μόνο ο μαζικός αγώνας των εργαζομένων μπορεί να φέρει αισιόδοξα αποτελέσματα για τους ίδιους και τις οικογένειες τους,

καλεί ΟΛΑ τα Σωματεία – Συλλόγους  εργαζομένων του Δήμου Πειραιά να πάρουν απόφαση και την ημέρα που η δημοτική αρχή Πειραιά καταθέσει προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, να προκηρύξουν από το πρωί Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών τους στην πλατεία Κοραή έξω από το δημαρχείο, προκειμένου να ενημερωθούν ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι του δήμου Πειραιά για τον νέο ΟΕΥ και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να αντιδράσουμε στους σχεδιασμούς και τις αυθαιρεσίες της δημοτικής αρχής.

δημοσίευσε ...