Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Κάτω τα ξερά σας από τα ΒΑΕ - Παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 8 Φλεβάρη στο ΓΛΚ

 


ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΕ.

ΤΡΙΤΗ 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 2:00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ)!! 

Εδώ και μέρες διαβάζουμε για το πόρισμα της δήθεν ανεξάρτητης «Επιστημονικής» Επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών που συγκροτήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει επί ΝΔ με σκοπό να εφαρμόσει μνημονιακή δέσμευση για εξορθολογισμό των ΒΑΕ.

Είναι τόσο «επιστημονικό» που δεν στηρίζεται σε καμία Μελέτη Επαγγελματικού Κινδύνου ή έστω επιδημιολογική, παρά μόνο έρχεται να καλύψει μνημονιακές δεσμεύσεις των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που μπορεί να κοκορομαχούν όπως στην πρόσφατη πρόταση μομφής, αλλά πνέουν σε απόλυτη σύμπνοια όταν τσακίζουν εργατικά δικαιώματα, όπως οι νόμοι Αχτσίογλου - Βούτση για τον κατώτατο, Αχτσίογλου - Χατζηδάκη για το δικαίωμα στην απεργία, Βούτση - Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό κ.λ.π.


 

Τα στοιχεία σοκάρουν: από τους 91.727 νυν δικαιούχους της κατ. Α (150€) θα απομείνουν μόνο 61.338 δικαιούχοι (μείωση κατά 33,13%). Δηλ. καταργείται πλήρως το επίδομα σε 10.049 δικαιούχους ενώ στους υπόλοιπους 28.351 περικόπτεται καθώς υποβαθμίζονται στην κατ. Β ή Γ. Η ποσοστιαία μείωση των δικαιούχων της κατ. Α. ταυτίζεται με τους επιδιωκόμενους στόχους της επιτροπής, δηλ. τη μεσοσταθμική μείωση του ποσοστού των εργαζομένων του δημοσίου τομέα που λαμβάνουν το ανθυγιεινό επίδομα κατά 32%.

Πως αλλιώς να εξηγήσεις τα ανεξήγητα! Είναι δυνατόν ο γενικών καθηκόντων να μένει εκτός όταν εξαναγκάζεται από (πολιτικούς και μη) προϊσταμένους να κάνει όλες τις εργασίες διακινδυνεύοντας την σωματική του ακεραιότητα;

 Ή να υποβιβάζεται στην κατ. Γ. ο ΔΕ29 Οδηγός Οχημάτων (από 150€ σε 70€), όταν τα οχήματα στους ΟΤΑ είναι «παγίδες θανάτου»;

 Το ίδιο και ο ΔΕ24 Ηλεκτρολόγος, ο οποίος εξαιτίας των πεπαλαιωμένων ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων στους ΟΤΑ κινδυνεύει θανάσιμα η ζωή του από διαρροές;

 Ή μήπως είναι λογικό ο Οικοδόμος να εντάσσεται στην κατ. Γ (70€), όταν ο κλάδος τους είναι πρώτος στα θανατηφόρα εργοδοτικά εγκλήματα;

Πως μπορεί να υποβιβάζονται στην κατ. Γ (70€) ο ΔΕ30 Τεχνιτών Υδραυλικών και στην κατ. Β ο ΔΕ28 (από 150€ σε 100€) Χειριστής Μηχ. Έργου;

Ακόμα στην κατ. Γ να υποβιβάζονται οι δεντροκηπουροί και οι εργάτες κήπων; Ή οι επόπτες καθαριότητας. Δυστυχώς, είναι αρκετές ακόμη περιπτώσεις!

Άλλο ένα παράδειγμα οι σχολικές καθαρίστριες που καθημερινά προσπαθούν να διατηρούν τα σχολεία καθαρά και τα παιδιά μας υγειή. Αν και αποτελούν το μόνο ουσιαστικό εμπόδιο στην μετάδοση του covid ανεξέλεγκτα στις σχολικές μονάδες, το πόρισμα προβλέπει την περικοπή του επιδόματος στα 70€, από 150€ που είναι σήμερα.

Σήμερα που η ακρίβεια τσακίζει τους ήδη τσακισμένους μισθούς, που η θέρμανση είναι πολυτέλεια σε δεκάδες λαϊκά νοικοκυριά, κάθε σκέψη για μείωση ή περικοπή είναι απαράδεκτη.

Είναι ώρα λοιπόν να βγάλουμε το δικό μας πόρισμα που στηρίζεται στην πραγματικότητα και σε αντικειμενικά γεγονότα όπως :

●Τα δεκάδες εργοδοτικά εγκλήματα και τους χιλιάδες σακατεμένους συναδέλφους

●Τους δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες σακατεμένους από εργασιακές ασθένειες

●Τα κακοσυντηρημένα μέσα εργασίας

●Τα ελλιπή και κακής ποιότητας ΜΑΠ που δίνουν και αν και όταν δίνουν

●Τις ελλείψεις γιατρών και τεχνικών ασφαλείας κ.α.

Στο δικό μας πόρισμα δεν χωρούν μνημονιακές δεσμεύσεις, αλλά μια σκληρή πραγματικότητα που λέει ότι το επίδομα των ΒΑΕ είναι στην πραγματικότητα επίδομα θανάτου. Στο δικό μας πόρισμα προβλέπεται:

●Καμιά περικοπή ανθυγιεινού επιδόματος, για κανέναν κλάδο, για κανέναν εργαζόμενο.

●Κανένας εργαζόμενος να μην απενταχθεί. Καμιά υποβάθμιση σε κατηγορία. Καμιά μείωση μισθού.

●Να ενταχθούν στους δικαιούχους του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, που εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες και χώρους.

●Να αυξηθούν τα χορηγούμενα επιδόματα. Δεν δεχόμαστε οι μισθοί, τα μεροκάματα και οι συντάξεις να μπαίνουν στη μέγγενη των δημοσιονομικών δεδομένων και της «αντοχής» της οικονομίας, που αντέχει μόνο τα κέρδη και τα προνόμια των επιχειρηματικών ομίλων.

●Να γίνουν προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας. Να γίνουν Μελέτες Επαγγελματικού Κινδύνου για κάθε θέση και χώρο εργασίας. Να χορηγούνται σε όλους τους εργαζόμενους τα ΜΑΠ, που χρειάζονται.

Καλούμε τα σωματεία του κλάδου άμεσα να προχωρήσουν σε μαζικές διαδικασίες προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι και να πάρουν μαζικά μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου στις 2 το μεσημέρι στο Γενικό λογιστήριο (Πανεπιστημίου, απέναντι από τα προπύλαια).

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

δημοσίευσε ...