Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Τα Σωματεία του Δήμου Πειραιά στέκονται στο πλευρό του Β. Γκιτάκου


 

Τα Σωματεία Εργαζομένων στον Δήμο Πειραιά καταγγέλλουν την ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, με την καταδίκη σε 9 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή από το Θ' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, του μέλους της διοίκησης του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, γεν. γραμματέα του Σωματείου Οδηγών - Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά και μέλους του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ - ΟΤΑ, Βασίλη Γκιτάκου, επειδή υπερασπίστηκε εργαζόμενη που επιχειρούσε η δημοτική αρχή Αλίμου να απολύσει.

Δελτίο Τύπου του Σωματείου Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά.

«Μετά από μια τετραήμερη δίκη παρωδία το Θ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών αποφάσισε την καταδίκη του Γεν. Γραμματέα του Σωματείου μας, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ και μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, Βασίλη Γκιτάκου, σε 9 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Να θυμίσουμε ότι η δίκη προκλήθηκε μετά την μήνυση που κατέθεσε ο δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης και τέσσερις αντιδήμαρχοι κατά του συναδέλφου Βασίλη Γκιτάκου και τριών ακόμα συνδικαλιστικών στελεχών τα οποία τελικά αθωώθηκαν πανηγυρικά, για την παρέμβαση που είχαν πραγματοποιήσει τον Ιούλιο του 2017, συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΟΕ-ΟΤΑ, της ΑΔΕΔΥ, του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αλίμου, εργαζόμενοι, δημοτικές παρατάξεις και φορείς της πόλης, προκειμένου να αποτραπεί η προσπάθεια της δημοτική αρχής να απολύσει την τότε αντιπρόεδρο του τοπικού συλλόγου εργαζομένων, εργαζόμενης των 700 ευρώ και μάνας δύο παιδιών, με παράνομες διαδικασίες και με κατηγορίες που τελικά κατάπεσαν στα ποινικά δικαστήρια και δικαίωσαν τη συναδέλφισα.  

Η εισαγγελέας, όπως υποστήριξε στην αγόρευση της, ούτε λίγο ούτε πολύ έκρινε ότι η πλευρά των μηνυτών – κατήγορων,  αν και χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, λέει την αλήθεια, ενώ η πλευρά των κατηγορούμενων για να δικαιολογήσει τις πράξεις της, παρά τα αδιάσειστα στοιχεία που κατέθεσαν, λέει ψέματα. Τόσο απλά και τακτοποιημένα!!!

Σε όλη την εξέλιξη της ακροαματικής διαδικασίας φάνηκε εντελώς ξεκάθαρα ότι ο συνάδελφος Βασίλης Γκιτάκος δικαζόταν για την συνδικαλιστική του δράση και σε καμία περίπτωση για τις αξιόποινες πράξεις που ψευδώς τον κατηγορούσε ο δήμαρχος Αλίμου και οι υπόλοιποι μηνυτές – κατήγοροι.

Ο λόγος για τον οποίο ο δήμαρχος Αλίμου είχε στοχοποιήσει τον τότε Α’ αντιπρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ήταν καταφανέστατος και είχε να κάνει αποκλειστικά με την συχνή παρουσία του συναδέλφου στους χώρους εργασίας και τις παρεμβάσεις του στα δημοτικά συμβούλια για προβλήματα των εργαζομένων που δημιουργούσε η αντεργατική τακτική και πολιτική του δημάρχου.

Το μένος του Δημάρχου Αλίμου κ. Ανδρέα Κονδύλη κατά του συνδικαλιστικού κινήματος είναι γνωστό άλλωστε σε όλο το πανελλήνιο  από την σωρεία μηνύσεων και εξωδίκων που έχει στείλει σε συνδικαλιστικά στελέχη και συνδικάτα πανελλαδικά, γιατί τόλμησαν κατά το δήμαρχο να του ασκήσουν κριτική και να στηρίξουν εργαζόμενους που διώκονται από τον ίδιον.

Η καταδίκη της συνδικαλιστικής δράσης όπως εξελίχθηκε εξυπηρετεί τους σκοπούς της πλειοψηφίας των δημάρχων και της κυβέρνησης που με αποκορύφωμα τον εκτρωματικό και αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, θέλουν να απαλλαγούν από τους αγωνιστές συνδικαλιστές και τα ταξικά συνδικάτα, από τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Έχουν βάλει σε εφαρμογή τον αντισυνδικαλιστικό νόμο Χατζηδάκη, τον αξιοποιούν και σέρνουν στα δικαστήρια και καταδικάζουν όποιον διαμαρτύρεται και υπερασπίζεται το δίκιο του.

Η δικαιοσύνη αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι είναι μέρος του συστήματος και εξυπηρετεί τους σκοπούς και τους στόχους της εκάστοτε κυβέρνησης. Δείχνει το μπόι της όταν πρόκειται να βγάλει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες μας ή να καταδικάσει συνδικαλιστές και συνδικάτα για την συνδικαλιστική δράση και τον αγώνα τους και λουφάζει όταν πρόκειται για ευθύνες της κυβέρνησης και των δημάρχων στα εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα, στις άθλιες συνθήκες εργασίας, στην απλήρωτη εργασία και στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων από την εργοδοσία.

Οι αγωνιστές συνδικαλιστές δεν φιμώνονται και θα συνεχίσουν να είναι η πρωτοπορία στους αγώνες και στις διεκδικήσεις των εργαζομένων για εργασία με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια.

Η προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης των εργαζομένων, που εκεί αποσκοπεί η καταδικαστική απόφαση, θα πέσει στο κενό. Όχι μόνο δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε αλλά αντίθετα τέτοιες ενέργειες πεισμώνουν και δυναμώνουν το εργατικό κίνημα.

Στηρίζουμε τον Γεν. Γραμματέα του Σωματείου μας Βασίλη Γκιτάκο και καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης ….από όπου και να προέρχεται!!!»

Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Μονίμων και Αορίστου Χρόνου Υπαλλήλων Δήμου Πειραιά.

«Δεν είναι πρώτη φορά που συνδικαλιστές, εκπρόσωποι εργαζομένων, σέρνονται στα δικαστήρια, γιατί υπερασπίστηκαν διωκόμενους εργαζομένους από εργοδότες και δημάρχους.

Αυτή την φορά ήταν οι συνδικαλιστές από τους ΟΤΑ και την ΑΔΕΔΥ, (Γιαννούλια Κατερίνα, Γκιτάκος Βασίλης, Καπράλος Γιάννης και Κατσουρός Μάριος) που κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, μετά από μηνυτήρια αναφορά του Δήμαρχου Αλίμου κ. Κονδύλη ο οποίος με σωρεία ανυπόστατων μηνύσεων και καταγγελιών νομίζει ότι θα τρομοκρατήσει και θα ανακόψει τους εργαζόμενους/νες από την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Είναι γελασμένος.

Την Τρίτη 1 Φλεβάρη 2022 το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ενώ αθώωσε τους 3  συνδικαλιστές  εξέδωσε καταδικαστική απόφαση 9 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή κατά του μέλους του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, μέλους της διοίκησης του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και γεν. γραμματέα του Σωματείου Οδηγών-Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά, Βασίλη Γκιτάκου, γιατί υπερασπίστηκε συναδέλφισσα που η δημοτική αρχή Αλίμου ήθελε να απολύσει με αυθαίρετες κατηγορίες και παράνομες διαδικασίες, κάτι που  αποτελεί ένα ακόμα απτό παράδειγμα ποινικοποίησης και ωμής παρέμβασης στη συνδικαλιστική δράση..

Τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες που άνοιξαν το δρόμο, νομοθετούν και ενισχύουν συνεχώς το οπλοστάσιο  των δημάρχων προκειμένου να απαλλαγούν από συνδικαλιστές και συνδικάτα, να απαλλαγούν από τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Ο Σύλλογος Μονίμων και Αορίστου Χρόνου Υπαλλήλων στηρίζει και εκφράζει την αλληλεγγύη του στον συνάδελφο Βασίλη Γκιτάκο.

Κάθε εργαζόμενος/η που μάχεται με ψηλά το κεφάλι για όλα αυτά είναι σύμμαχος και συνοδοιπόρος στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

Τώρα δυναμώνουμε τον αγώνα μας για τα δικαιώματά μας ενάντια στη ποινικοποίηση της δράσης των εργαζομένων

Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Πειραιά

«Το Δ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Πειραιά με ομόφωνη απόφαση, καταγγέλλει και καταδικάζει απερίφραστα την ενέργεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης από το μονομελές πλημμελειοδικείο Αθηνών αποδίδοντας στο πρόσωπο του συναδέλφου μας μέλους του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ Βασίλη Γκιτάκου πρωτόδικη καταδίκη για την υπεράσπιση συναδέλφου μας από το δήμο Αλίμου που απειλούνταν προς απόλυση από την Δημοτική Αρχή Αλίμου.

Η ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.»

 


δημοσίευσε ...