Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Ιδιώτης στην υπηρεσία Καθαριότητας , αλλά με προσωπικό και μηχανήματα του Δήμου





ΕΛΕΥΘΕΡΗ                             ΠΕΙΡΑΙΑΣ : 4/4/2012
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΕΚΦΡΑΣΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Δ. ΠΕΙΡΑΙΑ

Παρά τις προσπάθειες που γίνονται για ανάθεση των υπηρεσιών Καθαριότητας των Δήμων σε Ιδιώτες συνεχώς να αυξάνονται, οι δυναμικές αντιδράσεις τόσο των πρωτοβάθμιων Σωματείων όσο και της ΠΟΕ – ΟΤΑ έχουν αποβεί καθοριστικές ώστε να  αποτρέψουν  μέχρι στιγμής τέτοια φαινόμενα.


Πράγμα που δεν συνέβη όμως στο Δήμο μας, όταν η Δημοτική Αρχή Πειραιά με απόφαση της ανέθεσε την «οργάνωση»(?) αποκομιδής ογκωδών αντικειμένων σε εργολάβο, απαξιώνοντας και καταργώντας έτσι στην κυριολεξία το σύνολο των εργαζομένων στην υπηρεσία Καθαριότητας,  με τους οποίους μάλιστα ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος επικαλείται συχνά ότι τον συνδέουν  οι δεσμοί της  «ιερής συμμαχίας».

Η όποια ηθική αναστολή  από την εμπλοκή , ως Εργολάβου Ιδιώτη, του πρώην συνδικαλιστή, Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στην Καθαριότητα, νυν συνταξιούχου και οδηγού ΤΑΧΙ, φαίνεται ότι ξεπεράστηκε πολύ εύκολα, μιας και στις μέρες μας η ηθική παραγκωνίζεται για την  ικανοποίηση του «εγώ».

Αν και το ερώτημα πόσο ηθικό είναι να πατάς πάνω στους συναδέλφους σου και συναγωνιστές σου, ξεπουλώντας τους αγώνες τους, και πόσο τίμιο είναι να καρπώνεσαι τον μόχθο των εργαζομένων για να βγάλεις μια χούφτα ευρώ, υφίσταται πάντα.

Όπως επίσης και το νόμιμο της υπόθεσης παραμένει μεγάλο ερωτηματικό, που το γεννούν οι 18 νόμοι και εγκύκλιοι που επιστρατεύτηκαν για να «δέσει» το «γλυκό». Είναι απορίας άξιο πως εγκρίνεται η ανάθεση και η πληρωμή ενός έργου σε εργολάβο, όταν στο δήμο λειτουργεί οργανωμένη ενεργή υπηρεσία με το ίδιο ακριβώς αντικείμενο εργασίας, καθώς και το πως νομιμοποιείται ο Ιδιώτης να παρεμβαίνει δίνοντας εντολές στους εργαζόμενους μιας υπηρεσίας.

Την απάντηση και μάλιστα δυναμικά πρέπει να τη δώσει το Σωματείο μας, όπως δυναμικά απάντησαν και άλλα πρωτοβάθμια Σωματεία σε παρόμοια φαινόμενα, όχι μόνο στον συγκεκριμένο εργολάβο που καρπώνεται τον ιδρώτα και το μόχθο των εργαζομένων στην υπηρεσία της Καθαριότητας του Δήμου Πειραιά, χωρίς στην ουσία να προσφέρει κανένα έργο με τις ευλογίες της Δημοτικής Αρχής και προσωπικά του Δημάρχου κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου, αλλά στον οποιοδήποτε Ιδιώτη και στην οποιαδήποτε Δημοτική  Αρχή επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει μέρος ή ολόκληρη υπηρεσία του Δήμου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο  χωρίς στρουθοκαμηλισμούς  και αναστολές να βγει από την ακινησία που το διακρίνει και να πάρει αποφάσεις  που θα ακυρώνουν τόσο στην πράξη  όσο και διοικητικά την ανάθεση έργου που αποφάσισε η Δημοτική Αρχή. Παρεμβαίνοντας αγωνιστικά και καταλυτικά να μην αφήσει  να δημιουργηθεί  κακό προηγούμενο Ιδιωτικοποιήσεων στην καθαριότητα του Δήμου.

Η Διοίκηση του Σωματείου πρέπει να πάψει πια να συνδιαλέγεται με τον Ιδιώτη και  με την στάση της, χωρίς υπεκφυγές και ανοχές, να προστατεύσει τους εργαζόμενους στην υπηρεσία της καθαριότητας – μέλη του Σωματείου -  ώστε να μην γίνονται δέκτες παρεμβάσεων ή εντολών από τον εργολάβο.

Οι επίπονοι αγώνες που έχει δώσει το Σωματείο μας προς αυτή την κατεύθυνση και με την υποστήριξη της ομοσπονδίας μας (ΠΟΕ – ΟΤΑ) έχουν αποτρέψει τις όποιες προσπάθειες Ιδιωτικοποίησης της Καθαριότητας έγιναν στο παρελθόν. Οι αγώνες αυτοί τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο κατά των Ιδιωτικοποιήσεων, δεν διαγράφονται και πολύ περισσότερο δεν ξεπουλιούνται, αντίθετα αποτελούν παρακαταθήκη των εργαζομένων  και γίνονται οδηγοί στους  νέους αγώνες που πρέπει να δώσουμε για να κρατηθεί ο Δημόσιος και Κοινωνικός χαρακτήρας της Καθαριότητας  στους Δήμους
 ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟ


 Για την Ελεύθερη Αγωνιστική Έκφραση
 Β.Γκιτάκος – Γ. Λεωτσάκος  


δημοσίευσε ...