Σάββατο 7 Απριλίου 2012

"το φιλί της ζωής" από το υπ.Εσωτερικών στους Δήμους.


ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ 2: ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ «ΑΚΣΙΑ» ΣΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

"κλεμμένο" από : aftodioikisi.gr
Το «φιλί της ζωής» προσπαθεί να δώσει το υπουργείο Εσωτερικών στους δήμους της χώρας, προκειμένου να μη βάλουν «λουκέτο», όπως τόσες φορές έχει τονίσει η ΚΕΔΕ, με μια σειρά από νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε το πρωί ο υπουργός Τάσος Γιαννίτσης, στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Αυτοδιοίκηση και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση-Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50/ΕΚ» («Καλλικράτης 2») - ψηφίζεται τη Δευτέρα. Οι νομοτεχνικές βελτιώσεις αφορούν στη διευκόλυνση αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των δήμων, τους πόρους των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) και τις επενδυτικές και λειτουργικές δαπάνες των δήμων.


Περί αποπληρωμής δανείων...
Σύμφωνα με το άρθρο 1, παρατείνεται μέχρι και το 2017 η δυνατότητα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων δανείων των δήμων, των νομικών τους προσώπων και των Συνδέσμων ΟΤΑ, στην περίπτωση που τα έσοδα δεν επαρκούν (σ.σ: μέχρι σήμερα τους είχε δοθεί η δυνατότητα, αρχής γενομένης από το τρέχον έτος, κάποιας επιχορήγησης προκειμένου μέσα σε τρία χρόνια (2015) να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους):

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο, «τυχόν εναπομείναν ποσό παρακρατείται από τους πόρους του άρθρου 259 του Ν. 3852/2012 (βλ. παρακάτω) σε ποσοστό 5%, σε ετήσια βάση εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος». Τα χρήματα που παρακρατούνται από τις πηγές του άρθρου 259 του Ν. 3852/2012 κατατίθενται στο λογαριασμό του Προγράμματος ΑΚΣΙΑ.

Επί της ουσίας, δηλαδή, οι δήμοι φαίνεται πως είναι διπλά ωφελημένοι, καθώς από τη μια πλευρά χρηματοδοτούνται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους και μάλιστα επί μακρόν διάστημα (5 χρόνια) και από την άλλη τα χρήματα που παρακρατούνται από τους ΚΑΠ των δήμων «κατατίθενται» στο ΑΚΣΙΑ (η «πήγη» των προγραμμάτων αυτεπιστασίας κτλ.)
Στο ίδιο άρθρο, δε, του δίνεται επί της ουσίας σε δήμους και νομικά πρόσωπα η δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων και για παραπάνω από 5 χρόνια, με παράλληλη μείωση της δόσης, στην περίπτωση που ο δήμος «πνίγεται» οικονομικά και κινδυνεύει να βάλει λουκέτο.

«Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, μετά από αίτηση του δήμου και πρόταση της Ελεγκτικής Επιτροπής του άρθρου 268, παρ. 8 του Ν. 3815/2010 (Ελεγκτική Επιτροπή για δάνεια), μπορεί να επιμηκύνεται ο χρόνος παρακράτησης των ανωτέρων ποσών από τους πόρους του άρθρου 259 του Ν. 3852/2010 του επιχορηγηθέντα φορέα, με αντίστοιχη μείωση του ποσοστού παρακράτησης, εάν, με την εφαρμογή της παραγράφου 1 του παρόντος, διακυβεύεται η ομαλή λειτουργία αυτού».

δημοσίευσε ...