Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Η ανάγκη για εργασία ...αντικείμενο εκμετάλλευσης ???


Μπορεί να περιορίστηκε αλλά δεν αποφεύχθηκε τελικά στο Δήμο Πειραιά, η καταστρατήγηση των προϋποθέσεων για την διαδικασία πρόσληψης προσωπικού κάλυψης κατεπειγουσών εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών στην υπηρεσία Καθαριότητας, παρά την έντονη αντίδραση που υπήρξε από υπηρεσιακούς παράγοντες (με μετακίνηση πλήρωσαν την αντίδραση) αλλά και από την "ενημέρωση" μέσω της ανάρτησης του blog μας την 1η Απριλίου 2012 με τίτλο "Τι ισχύει για τις προσλήψεις δίμηνης διάρκειας...???"  



Όπως είχαμε αναφέρει το άρθρο 206 παρ.1 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (Ν.3584/2007) που διέπει τις προσλήψεις αυτές, αναφέρει  : [....] Ειδικά επιτρέπεται η πρόσληψη προσωπικού οποιασδήποτε ειδικότητας με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου από τους Ο.Τ.Α. για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου της οποίας η διάρκεια δεν υπερβαίνει τους δύο (2) μήνες μέσα σε συνολικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών. Ο υπολογισμός του δωδεκαμήνου γίνεται σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 21του ν. 2738/1999 (ΦΕΚ 180 Α). Παράταση ή σύναψη νέας σύμβασης μέσα στο ανωτέρω δωδεκάμηνο διάστημα ή μετατροπή της σύμβασης σε αορίστου χρόνου είναι αυτοδικαίως άκυρες.[...]

Στην ιστοσελίδα του δήμου που έχει αναρτηθεί η απόφαση Δημάρχου για τις προσλήψεις προσωπικού δίμηνης διάρκειας 
διακρίνουμε την επαναπρόσληψη αρκετών συμβασιούχων που η προηγούμενη σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου δίμηνης διάρκειας που είχαν υπογράψει, όχι μόνο δεν έχει περάσει το απαιτούμενο διάστημα που αναφέρει ο νόμος αλλά η σύμβασή τους έληξε μόλις πριν λίγες ημέρες.

Δεν ξέρουμε τι "τρόπος" βρέθηκε, ώστε να "νομιμοποιηθούν" οι συγκεκριμένες συμβάσεις, αποτρέποντας τυχόν ενστάσεις από άλλους αιτούντες που δεν προσλήφθηκαν  και πως θα μπορέσουν να πληρωθούν οι προσληφθέντες συμβασιούχοι που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, όταν ο νόμος 2190/1994 άρθρο 21 παρ. 15. κάνει λόγο για κυρώσεις και καταλογισμό ευθυνών.  

Σε καμία περίπτωση το megalo limani δεν αντιτίθεται  σε προσλήψεις προσωπικού στην υπηρεσία Καθαριότητα και όχι μόνο, όπως επίσης σεβόμαστε απόλυτα την ανάγκη και το δικαίωμα στην εργασία. Αν και θεωρούμε ότι τέτοιου είδους προσλήψεις αφενός δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική ανάγκη της υπηρεσίας Καθαριότητας, που σε καμιά περίπτωση δεν είναι εποχική ή πρόσκαιρη αλλά κατεπείγουσα, πάγια και διαρκή και αφετέρου εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ανάγκη για εργασία δημιουργώντας στρατιές "ομήρων", μετατρέποντας τα γραφεία των εκάστοτε Δημάρχων σε πεδία ψηφοθηρικών ρουσφετιών και εκδουλεύσεων. 

Γι αυτό υπερασπιζόμαστε την μόνιμη και σταθερή εργασία με την κάλυψη των οργανικών θέσεων κάνοντας προσλήψεις προσωπικού με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου (πλέον), λύνοντας ουσιαστικά το πρόβλημα και όχι "πρόσκαιρα ή εποχικά", τη στιγμή μάλιστα που η μείωση του υπηρετούντος προσωπικού έχει πάρει δραματικές διαστάσεις.


 





   

δημοσίευσε ...