Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Με "πραξικοπηματικό" τρόπο, πέταξαν έξω τους ΟΤΑ από την Διαχείριση Απορριμμάτων



"Πετώντας κυριολεκτικά έξω την Τοπική Αυτοδιοίκηση βρήκαν τον τρόπο να ξεπεράσουν τις όποιες αρνητικές φωνές υπήρχαν, προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδια των μεγαλοεργολάβων στην διαχείριση των απορριμμάτων και στην κατασκευή Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), δίνοντας τη δυνατότητα στους εκάστοτε υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος να αποφασίζουν μόνοι τους χωρίς να έχουν καμία αρμοδιότητα οι Δήμοι και οι Περιφέρειες.
Ο αγώνας για την ανατροπή τους είναι επιβεβλημένος, κανένας δεν μπορεί πλέον να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε ή ότι εξαπατήθηκε...οι ιδιώτες τόσο στη διαχείριση όσο και στην αποκομιδή έρχονται καθημερινά όλο και πιο κοντά μας. Θα μείνουμε θεατές στην καταστροφή μας ???"
 ή αυτοί ή εμείς 
Όλοι μαζί μπορούμε να τους ανατρέψουμε !!! m.l.

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: ΥΠΕΣ και  ΥΠΕΚΑ ΠΕΤΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥΣ ΟΤΑ

"κλεμμένο" από : aftodioikisi.gr
Αφού πέρασε την τελευταία στιγμή τους ΦοΔΣΑ Α.Ε.*, προτού κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο-σκούπα «Ρυθμίσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Αυτοδιοίκηση και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση-Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50/ΕΚ» («Καλλικράτης 2»), όπως αποκαλύπτει σήμερα η aftodioikisi.gr, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών (Τάσος Γιαννίτσης-Πάρης Κουκουλόπουλος), σε συνεργασία με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου, φρόντισε να κάνει και κάτι άλλο, προτού διαλυθεί η Βουλή:
Mε τροπολογία της τελευταίας στιγμής πέταξε, στην κυριολεξία, «στο δρόμο» τους ΟΤΑ από τη διαχείριση των σκουπιδιών, δίνοντας στους εκάστοτε υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος τη δυνατότητα να αποφασίζουν αυτοί για το πόσες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) χρειάζεται η χώρα, ποιο θα είναι το κόστος κατασκευής αυτών των Μονάδων, ποιοι θα είναι οι εξυπηρετούμενοι από τις μονάδες και ποιο θα είναι το κόστος των ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσιών που θα παρέχουν αυτές. Με λίγα λόγια, σε μια τέτοια περίπτωση, οι δήμοι και οι περιφέρειες απλώς θα είναι... θεατές και θα υπάρχουν απλώς για να... μαζεύουν τα οποιαδήποτε χαράτσια.
Άρθρο 17, παρ. 13
Στο άρθρο 45 του ν. 4042/2012 (Α΄ 24) προστίθεται παράγραφος 6 ως εξής: «6. Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής προσδιορίζονται οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριµµάτων (ΜEΑ) που είναι αναγκαίες σε εθνικό επίπεδο για την κάλυψη των απαιτήσεων των Οδηγιών 1999/31/ΕΚ και 2008/98/ΕΚ και την επίτευξη οικονοµιών κλίµακας όσον αφορά το κόστος κατασκευής των έργων και το κόστος των ανταποδοτικού χαρακτήρα παρεχόµενων υπηρεσιών. Ειδικότερα, µε την ανωτέρω απόφαση προσδιορίζεται ο αριθµός των αναγκαίων ΜΕΑ, οι εξυπηρετούµενες από αυτές περιοχές και κάθε άλλο στοιχείο που κρίνεται αναγκαίο για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων».

ΣΥΡΙΖΑ: «Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα»
Έντονα αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, και με ανακοίνωση του τμήματος Αυτοδιοίκησης κατηγορεί τις ηγεσίες των υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα». Όπως σημειώνει, «ακόμα και στις τελευταίες ώρες της η κυβέρνηση φροντίζει να μετατρέψει πλήρως την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε εισπρακτικό μηχανισμό υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων που ετοιμάζονται να λεηλατήσουν το δημόσιο πλούτο και τα λαϊκά εισοδήματα με τη διαχείριση των απορριμμάτων».
Με την τροπολογία αυτή, «καταρρακώνεται κάθε έννοια δημόσιας διαβούλευσης και συμμετοχής των πολιτών και των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων που προβλέπεται στο κοινοτικό δίκαιο».
«Είναι η συνέχεια όσων μεθοδικά προχώρησαν τον τελευταίο χρόνο με πρωτοβουλία του Υπουργού ΠΕΚΑ όπως η νομοθέτηση της αποκλειστικής, επί της ουσίας, αρμοδιότητάς του για τη διαχείριση των αποβλήτων (ν.4042/2012), της ανάθεσης του περιβαλλοντικού ελέγχου σε ιδιώτες, της «υπεραπλούστευσης» της περιβαλλοντικής αδειοδότησης (ν.4014/2011)», συμπληρώνει.
  
* εδώ.
ΤΟ ΨΗΦΙΣΘΕΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

δημοσίευσε ...