Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Νέες απειλές και νέοι μονόδρομοι στήνονται

Η μηχανή των εκφοβιστικών διλλημάτων στήνεται πάλι.
«Αν δεν πάρετε μέτρα δεν θα εκταμιευτεί καμία δόση», λένε οι ξένοι τοκογλύφοι δανειστές.
«Αν δεν γίνουν περικοπές και δεν «αξιοποιήσουμε» την περιουσία μας (ξεπούλημα) δεν θα έχουμε λεφτά για μισθούς και συντάξεις», θα επικαλεστεί η εγχώρια τροϊκανή συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΔΗΜΑΡ.
Τις προεκλογικές παραπλανητικές κορώνες της αναδιαπραγμάτευσης και της ανάπτυξης διαδέχεται η βάρβαρη πραγματικότητα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής τους, που δεν είναι άλλη από την πιστή τήρηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων.

Άλλωστε δεν υπέγραψε στο «βρόντο» ο νέος μνημονιακός πρωθυπουργός αμέσως την επόμενη των αποτελεσμάτων των εκλογών για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και μάλιστα επεσήμανε την επιτάχυνση τους.
Ο εκφοβισμός του «ευρώ ή δραχμή» θα κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο προκειμένου να πείσουν τον ελληνικό λαό για τον μονόδρομο που υποχρεωτικά πρέπει να ακολουθήσει.
Οι εργαζόμενοι και το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας που έχει νοιώσει καλά στο πετσί τους την αντιλαϊκή και αντεργατική μνημονιακή πολιτική των υποταγμένων στο κεφάλαιο συγκυβερνήσεων δεν πρόκειται να υποκύψει σε νέα εκφοβιστικά διλλήματα. Τα όρια της αντοχής και της ανοχής έχουν προ πολλού ξεπεραστεί και η οργή θα γίνει δυναμική αντίδραση ανατροπής των πολιτικών της φτώχειας, της εξαθλίωσης και του ξεπουλήματος.

Ακολουθεί άρθρο από το tvxs

Καμία δόση μέχρι τον Σεπτέμβριο επισημαίνει η Κομισιόν
«Απίθανο» χαρακτηρίζει η Κομισιόν το ενδεχόμενο να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του προγράμματος για την Ελλάδα πριν από το Σεπτέμβριο, ενώ τα μηνύματα από τη Γερμανία για παράταση του χρόνου είναι ξεκάθαρα: «Κανένα ενδεχόμενο επιμήκυνσης». Παράλληλα τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ επιστρέφουν. Την Κυριακή ο γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ δήλωσε επιφυλακτικός για το κατά πόσο μπορεί η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις, σημειώνοντας πως το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει πάψει να είναι «τρομακτικό».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν «η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης θα ληφθεί από την στιγμή που ολοκληρωθεί η έκθεση προόδου». Κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου τόνισε πως «τους τελευταίους μήνες υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος λόγω της διπλής εκλογικής αναμέτρησης».

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν γνώση της κατάστασης και ξέρουν πως θα πρέπει να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος με άμεσες δράσεις.
«Η Κομισιόν είναι βέβαιη ότι η συζήτηση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης θα διεξαχθεί στο κοντινό μέλλον, αν και είναι απίθανο να γίνει πριν από τον Σεπτέμβριο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Spiegel σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε περαιτέρω δανειοδότηση προς την Ελλάδα και η χώρα «ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με την πτώχευση τον ερχόμενο Σεπτέμβρη».
«Πρόκειται για δημοσίευμα του Τύπου, το οποίο δεν σχολιάζουμε. Για την Επιτροπή η στάση του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει», δήλωσε, τονίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να μείνει και θα παραμείνει στο ευρώ. Δεν υπάρχουν μηνύματα περί απροθυμίας του ΔΝΤ να συνεχίσει να συμμετάσχει σε προγράμματα για την Ελλάδα σημείωσε και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Σε ότι αφορά στο ομόλογο που λήγει στις 20 Αυγούστου επανέλαβε την πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής της Ευρωζώνης ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα τον Αύγουστο και ότι επεξεργάζονται λύσεις με τις ελληνικές αρχές για τη διευθέτηση του ζητήματος.

Ωστόσο οι πιέσεις από τη Γερμανία συνεχίζονται. Γερμανικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως η γερμανική κυβέρνηση δεν σκέφτεται την προώθηση ενός τρίτου πακέτου για την Ελλάδα και απορρίπτει το ενδεχόμενο επιμήκυνσης. 

Εξάλλου τις τελευταίες ημέρες Γερμανοί υπουργοί, όπως οι Γκ. Βέστερβέλε και Β. Σόιμπλε, με δηλώσεις τους έχουν τονίσει πως δεν τίθεται θέμα επιμήκυνσης.
Υπενθυμίζεται πως «επιφυλακτικός» για το κατά πόσο μπορεί η Ελλάδα να αντεπεξέλθει στις δεσμεύσεις της δηλώνει και ο γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι και η πρόταση του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), αδελφό κόμμα στη Μπαβαρία με αυτό των Χριστιανοδημοκρατών της Άγγελας Μέρκελ CDU, για πληρωμή συντάξεων και μισθών σε δραχμές.

Ειδικότερα ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, γενικός γραμματέας του CSU, σε συνέντευξή του στη Die Welt υποστήριξε πως η Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει να πληρώνει τις μισές συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων της σε δραχμές, ως μέρος μιας σταδιακής εξόδου από τη ζώνη του ευρώ, ανέφερε σήμερα κορυφαίος συντηρητικός πολιτικός στη Γερμανία. Στην περίπτωση της Αθήνας, «φτάσαμε στο τέλος του δρόμου. Δεν πρέπει να της δοθεί περαιτέρω βοήθεια», δήλωσε.
«Για την Ελλάδα υπάρχουν άλλες λογικές εναλλακτικές. Χρειαζόμαστε επειγόντως έναν οδικό χάρτη για την Ελλάδα, ο οποίος θα ρυθμίζει την έξοδο από την ΟΝΕ, αλλά και την δυνατότητα επανένταξης, εφόσον πληρούνται τα απαραίτητα κριτήρια», τονίζει.

Την ίδια στιγμή το Bloomberg επισημαίνει τις αμφιβολίες των Ευρωπαίων δανειστών για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, σημειώνοντας πως οι δανειστές δεν είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν να δανειοδοτούν την Ελλάδα, αν αποτύχει στην εφαρμογή του προγράμματος.

δημοσίευσε ...