Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Σε λειτουργία το ΕΤΕΑ (ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης)

 Τέθηκε σε λειτουργία το νέο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης

"κλεμμένο" από : askota
Αιχμές του Σχολιαστή
Η κυβέρνηση πιστή στην εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής προχωρεί στην κατάργηση ουσιαστικά της επικουρικής ασφάλισης, με την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων και την μετατροπή όσων αρνηθούν σε επαγγελματικά ταμεία.
Αφού πρώτα καταλήστευσαν τα αποθεματικά των ταμείων, με την υποχρέωση να είναι κατατεθημένα άτοκα στην Τράπεζα Ελλάδας παλιότερα, αφού έγιναν θαλασσοδάνεια για τους βιομηχάνους, αφού επενδύθηκαν στη φούσκα του χρηματηστηρίου, αφού έγιναν τοξικά ομόλογα, τώρα "κουρεύτηκαν" και τα ταμεία έμειναν χωρίς αποθεματικά.

Η λύση δεν βρίσκεται ούτε στην ενοποίησή τους, ούτε στη μη ενοποίησή τους. Όταν οι συντάξεις δεν βρίσκονται υπό την εγγύηση του δημοσίου, όταν σταμάτησαν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όταν ετοιμάζονται 150.000. απολύσεις, τότε τα ταμεία είτε έτσι είτε αλλιώς δεν θα είναι βιώσιμα.

Μοναδική λοιπόν λύση και γι' αυτό το θέμα είναι η ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής, η καταγγελία του μνημονίου και η εφαρμογή μιας κοινωνικά δίκαιης και φιλεργατικής πολιτικής, με την άναδιανομή του πλούτου υπέρ των εργαζομένων και των φτωχών και με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Πολύ σύντομα το σύνθημα: Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ, που μας κινητοποίησε όλο το προηγούμενο διάστημα θα γίνει πάλι τραγικά επίκαιρο! Απλά μέχρι τότε θα μετρήσουμε και άλλους άστεγους, άνεργους και φτωχούς και θα μεγαλώσει ο κατάλογος των αυτοκτονιών!

Το παρακάτω κείμενο είναι αναδημοσίευση από τα 'Φορολογικά Νέα".
Στο νέο φορέα επικουρικής ασφάλισης έχουν ενσωματωθεί από 2/7/2012: το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), οι τομείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και οι επιμέρους τομείς ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΑΔΚΥ, το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) (ως προς την επικουρική ασφάλιση), οι τομείς του κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και ο κλάδος Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ (ως προς την επικουρική ασφάλιση).

Μετά την άρνηση τριών φορέων επικουρικής ασφάλισης να συμμετάσχουν σε αυτό, δηλαδή του ΕΤΑΤ των τραπεζοϋπαλλήλων του ΤΕΑΙΤ του ιδιωτικού τομέα, και του ΤΕΑΔΥ του δημόσιου τομέα, ο νέος φορέας ξενίνησε έχοντας στο παθητικό του το ΕΤΕΑΜ και το ΤΑΥΤΕΚΩ που είναι ελλειμματικά.

Τα ταμεία που έχουν αυτοεξαιρεθεί, θα πρέπει το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 να έχουν ολοκληρώσει τις αναλογιστικές μελέτες που προβλέπονται από την σχετική νομοθετική διάταξη, από το αποτέλεσμα των οποίων θα εξαρτηθεί αν θα παραμείνουν οριστικά εκτός του νέου επικουρικού ταμείου.

Οι φορείς που θα επιλέξουν την οριστική τους εξαίρεση, θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα νέο ταμείο που θα λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και το οποίο δεν θα μπορεί να επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από κοινωνικούς πόρους.

Στο νέο φορέα υπάγονται υποχρεωτικά και οι νεοπροσλαμβανόμενοι στον ιδιωτικό, δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, στις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ από 2 Ιουλίου 2012 και οι ήδη ασφαλισμένοι των ταμείων-τομέων και κλάδων επικουρικής ασφάλισης που εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑ.

Οι πόροι του νέου Ταμείου, θα προέρχονται από την υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση (3% για τον ασφαλισμένο και 3% για τον εργοδότη) που προσαυξάνεται κατά 1,25% συν 2% για τους εντασσόμενους στα λεγόμενα "υπερβαρέα" επαγγέλματα.

δημοσίευσε ...