Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Με ξένα "κόλυβα" το "μνημόσυνο" της Αγροτικής

H Τράπεζα Πειραιώς απορροφά το υγιές τμήμα της Αγροτικής Τράπεζας

Προμελετημένο έγκλημα κατά του ελληνικού δημοσίου αποτελεί η fast track μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Πειραιώς από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Στην Τράπεζα Πειραιώς μεταβιβάζονται όλες οι καταθέσεις ύψους 15 δις ευρώ,  τα χαρτοφυλάκια ενήμερων δανείων και τίτλων, όλο το δίκτυο και όλο το προσωπικό της ΑΤΕ. Στο δημόσιο παραμένουν οι μη χρηματοοικονομικές θυγατρικές της ΑΤΕ ενώ ανακαλείται η άδεια της τράπεζας. Η διαφορά της αξίας των μεταφερόμενων στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού καλύπτεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος.

Η  ΑΤΕ ήταν η μόνη αμιγώς κρατική τράπεζα της χώρας, η μόνη που πορευόταν χωρίς κρατική ενίσχυση μέσω προνομιούχων μετοχών. Τα κεφάλαια που χρειαζόταν αφορούσαν αποκλειστικά απώλειες από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων, σε αντίθεση με τις τέσσερις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες που για να επιβιώσουν απαιτείται κάλυψη και των τεράστιων λειτουργικών ζημιών τους.

Η διαδικασία που ακολούθησαν για την άνευ όρων παράδοση της περιουσίας του ελληνικού λαού ήταν η εξής: διαχωρίσανε την ΑΤΕ σε "καλή" και "κακή", την οποία «κακή» θα την χρεωθούν οι έλληνες φορολογούμενοι ενώ την «καλή» πιστώνεται ένας τραπεζικός όμιλος, προκειμένου να διασωθεί.


Σε ανακοίνωσή της, η Οικονομική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ τονίζει ότι πρόκειται για "μείζον έγκλημα σε βάρος της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, που, εκτός από περιουσία του Ελληνικού λαού (97% ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο), αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας" και κάνει λόγο για "αδιαφανείς διαδικασίες που προωθούνται και στοχεύουν στη διάσωση των ιδιωτικών τραπεζών εις βάρος της περιουσίας του ελληνικού λαού".

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ:

Με την ανακοίνωση καταγγέλλεται "το μείζον έγκλημα που επιχειρείται σε βάρος της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, που, εκτός από περιουσία του Ελληνικού λαού (97% ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο), αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας και παράγοντας διαφύλαξης των διατροφικών αναγκών του ελληνικού λαού".

Η ανακοίνωση τονίζει ότι: "Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ πρέπει να παραμείνει υπό τον έλεγχο του κράτους γιατί είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του αγροτικού τομέα  αφού έχει πάνω από 70% των συνολικών χορηγήσεων στον αγροτικό τομέα, αποτελεί εργαλείο για αναπτυξιακή πολιτική και εφαρμογή επενδυτικών προγραμμάτων και, το σημαντικότερο, ελέγχει το 40% του εγγείου αγροτικού κεφαλαίου.


Η επιχειρούμενη διάλυση της Αγροτικής Τράπεζας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την τύχη ολόκληρου του ελληνικού λαού, αφού θα ελέγχει το σύνολο σχεδόν της γεωργικής δραστηριότητας στη χώρα. Αυτός, ο οποίος ελέγχει την Αγροτική Τράπεζα, στην πραγματικότητα θα ελέγχει ως ιδιοκτήτης το 40% του εγγείου κεφαλαίου της χώρας, το οποίο είναι υποθηκευμένο σ' αυτήν και μπορεί, να τους "κατευθύνει" σε μορφές παραγωγής, οι οποίες μπορεί να μην συμφέρουν τον ελληνικό λαό.  Σε μορφές παραγωγής, οι οποίες στην πραγματικότητα συμφέρουν τους "επενδυτές" της τράπεζας.


Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ δηλώνει ότι θα επιδιώξει να διερευνηθεί η ύπαρξη σοβαρών ευθυνών από την  Κυβέρνηση, επειδή δεν διαφυλάχθηκε σημαντικής αξίας δημόσια περιουσία και οδηγήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες σε εκκαθάριση.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ συμμετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI),  αφού είχε τη διαβεβαίωση ότι η ζημιά θα αναπληρώνονταν μέσω της ανακεφαλαιοποίησης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


Η  ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ η μόνη αμιγώς κρατική τράπεζα της χώρας, είναι η μόνη που πορεύεται αυτή τη στιγμή χωρίς κρατική ενίσχυση μέσω προνομιούχων μετοχών. Τα κεφάλαια που χρειάζεται η Αγροτική Τράπεζα αφορούν αποκλειστικά απώλειες από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων, σε αντίθεση με τις τέσσερις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες που για να επιβιώσουν απαιτείται κάλυψη και των τεράστιων λειτουργικών ζημιών τους.


Η Αγροτική είναι κερδοφόρος και βιώσιμη, τουλάχιστον σε ορίζοντα τριετίας.


Επιπλέον, η ΑΤΕ διαθέτει 500 καταστήματα, διεσπαρμένα απ’ άκρη σ’ άκρη στην επικράτεια της χώρας και στις πιο απομονωμένες γωνιές της ελληνικής γης, που, αν κλείσουν θα επηρεάσουν αρνητικά τις ήδη δοκιμασμένες από την κρίση τοπικές κοινωνίες. Οι αδιαφανείς διαδικασίες που προωθούνται στοχεύουν στη διάσωση των ιδιωτικών τραπεζών εις βάρος της περιουσίας του ελληνικού λαού".



Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει την άνευ όρων παράδοση της περιουσίας του ελληνικού λαού και καλεί την Κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος να :


1. Απαντήσει πώς γίνεται αποδεκτή προσφορά μιας ιδιωτικής τράπεζας, που διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια με ενίσχυση από το ΤΧΣ,  για την  απορρόφηση κρατικής  τράπεζας.

2. Κοινοποιήσει τα  κριτήρια με βάση τα οποία κρίθηκαν βιώσιμες οι 4 τράπεζες και μη βιώσιμη η Αγροτική, τις εκθέσεις των συμβούλων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τα business plans και τα capital plans, όπως επιβάλουν και οι διεθνείς κανόνες για τη διαφάνεια, η περίφημη Βασιλεία ΙΙ.
3. Δημοσιοποιήσει τα στοιχεία όλων των βιώσιμων τραπεζών ειδικά όταν παρατηρούνται φαινόμενα καταχώρησης έκτακτων προβλέψεων και να καταγραφούν αναλυτικά οι επισφάλειες που έχουν καταγράψει οι 4 τράπεζες.

Ο Δ. Χατζησωκράτης και οι απορίες της κυβερνώσας (;) Αριστεράς για την Αγροτική

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς μόλις σήμερα το πρωί έκανε την παρακάτω δήλωση σχετικά με τις... φήμες και τα σενάρια για το μέλλον της ΑΤΕ.


Λίγες ώρες, λοιπόν, πριν συντελεστεί το έγκλημα της παραχώρησης της ΑΤΕ, ο Δ. Χατζησωκράτης δήλωνε: «Το μέλλον της ΑΤΕ αποτελεί πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζεται με φήμες και σενάρια. Ορισμένα ερωτήματα απαιτούν άμεσες δημόσιες απαντήσεις. - Τι ακριβώς έχει γίνει με το business plan που παρουσίασε η ΑΤΕ; - Γιατί απορρίπτεται από την Τράπεζα Ελλάδας; - Δεν θα αποτελεί πολιτικό ζήτημα να δίνουμε, ως κράτος, χρήματα για την ανακεφαλαίωση μιας Τράπεζας, η οποία και θα έρχεται στο κατόπιν να αγοράζει Τράπεζα με πλειοψηφική συμμετοχή του Δημοσίου;».

Και ρωτάμε κι εμείς: ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ;
Ας πει κάποιος στα στελέχη της ΔΗΜΑΡ ότι ερωτήσεις κάνουν οι απ' έξω... Οι από μέσα, οι κυβερνώντες, η κυβερνώσα Αριστερά, τελοσπάντων, δίνουν απαντήσεις...

Κι εμείς περιμένουμε να μάθουμε αυτοί εκεί στη ΔΗΜΑΡ τι ρόλο παίζουν...
Τους δουλεύουν ή μας δουλεύουν;

 Tο μεγαλύτερο έγκλημα στην ιστορία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος
  
Το παρακάτω σχόλιο αλιεύθηκε από το προφίλ Catastroika Documentary (Official) στο facebook

"Σαμαράς-Βενιζέλος-Κουβέλης μόλις πραγματοποίησαν ίσως το μεγαλύτερο έγκλημα στην ιστορία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ενταφίασαν το μέλλον της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Ως αντάλλαγμα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ φορτώνουν τα χρέη τους, ύψους 150-200 εκατομμυρίων στον κρατικό προϋπολογισμό. Η χαριστική παραχώρηση έγινε εν κρυπτώ και ενώ τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αποκρύπτουν εδώ και εβδομάδες τις καταγγελίες του Reuters για την τράπεζα Πειραιώς".
 
left.gr

δημοσίευσε ...