Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Ασφαλιστικά Ταμεία: θα πάρουν και ότι τους έχει απομείνει ...

Σχέδιο υποχρεωτικού "εθελοντισμού" για "κούρεμα" προωθεί η κυβέρνηση

Υποχρεωτική, διά του "εθελοντισμού", μπορεί να αποδειχθεί η συμμετοχή των Ασφαλιστικών Ταμείων στο νέο "πατριωτικό" κούρεμα των ομολόγων που διακρατούν (ονομαστικής αξίας 8,1 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με το αρχικό "κούρεμα" των περίπου 25 δισ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε με τη διαδικασία του PSI τον περασμένο Μάρτιο, τα νέα ομόλογα που εκδόθηκαν για λογαριασμό των ασφαλιστικών ταμείων διέπονται από το αγγλικό δίκαιο. Το οποίο ωστόσο ορίζει, σύμφωνα με γνώστες του θέματος, ότι πιθανή συμμετοχή των ταμείων σε νέο "κούρεμα" είναι εθελοντική.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συμφωνήσουν στη νέα διαδικασία τα 2/3 των ομολογιούχων και εν προκειμένω τα 2/3 των μελών των Δ.Σ. των ασφαλιστικών ταμείων, οπότε αυτομάτως ενεργοποιούνται οι περίφημες ρήτρες συλλογικής δράσης και η συμμετοχή των υπολοίπων γίνεται υποχρεωτική. Με άλλα λόγια, η "εθελοντική συμμετοχή" μπορεί να γίνει υποχρεωτική αν συνυπολογιστεί ότι όλα τα μέλη είναι διορισμένα από την κυβέρνηση!

Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, πιθανό νέο "κούρεμα" των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων για να καταβληθούν οι δόσεις του δανείου και να μειωθεί το δημόσιο χρέος κατά 20 δισ. αρχικά, δηλαδή να εφαρμοστεί η απόφαση του Eurogroup και να αποτελέσει στη συνέχεια το "διαβατήριο" συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αποδεικνύεται "μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα".

Και αυτό γιατί, πέρα από τους υπαινιγμούς του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, που εμμέσως πλην σαφώς υποστήριξε ότι αν η ελεθοντική συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων (και των τραπεζών) στο πρόγραμμα δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, υπάρχει και "plan B", τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται ήδη με το ένα πόδι στον γκρεμό:

1. Αν πουλήσουν τα ομόλογά τους π.χ. στο 35, οι απώλειές τους θα φτάσουν στο 65% σε σχέση με την ονομαστική τιμή που προσδοκούσαν να εισπράξουν με τη λήξη τους. Το 65% απώλειες στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων 8,1 δισ. ευρώ σημαίνει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα μείνουν με αποθεματικά μόλις 2,8 δισ. ευρώ.

2. Σε συνδυασμό με το πρώτο "κούρεμα" (PSI), διαδικασία με την οποία τα ταμεία απώλεσαν το 53% της αξίας των ομολόγων που διακρατούσαν (13 δισ. ευρώ), η υπονόμευση της οικονομικής βιωσιμότητάς τους έρχεται πολύ πιο άμεσα, πολύ πιο κοντά. Και αυτό για δύο επιπλέον λόγους: Η κρατική επιχορήγηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία μειώθηκε το 2012 κατά 2 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα οι ετήσιες απώλειες από το πρώτο PSI όσον αφορά τις αποδόσεις (τοκομερίδια) υπολογίζονται σε άλλα 800 εκ. ευρώ. Τώρα, με ένα νέο "κούρεμα" ύψους 65%, οι ίδιες αποδόσεις που σήμερα περιορίζονται στα 120 εκ. ευρώ θα πέσουν στα 30 εκ.!

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, που προσπαθούν να καθησυχάσουν για τις επιπτώσεις ενός νέου "κουρέματος" των τίτλων των ασφαλιστικών ταμείων, ισχυρίζονται ότι η καταβολή των συντάξεων δεν εξαρτάται από τα ομόλογα, αλλά από τον κρατικό προϋπολογισμό και ότι στα χαρτοφυλάκια της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων τα ομόλογα, και ιδιαίτερα από το πρώτο PSI, δεν κατέχουν σημαντική θέση.

Ωστόσο, η δραματική απομείωση των εσόδων των ταμείων από την ιλιγγιώδη αύξηση της ανεργίας, η διεύρυνση της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας, η μείωση των μισθών κατά 30% την τελευταία τριετία και τέλος η μείωση της κρατικής επιχορήγησης ίσως οδηγήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία σε γενικευμένη "στάση παροχών", κάτι που ήδη γίνεται σε ένα βαθμό, καθώς πέρα από τις δραματικές μειώσεις στις συντάξιμες αποδοχές, η απόδοση των συντάξεων για όσους σπεύδουν να αποχωρήσουν καθυστερούν μέχρι και 3 χρόνια, ενώ για τους άλλους 100.000 που ήδη συνωστίζονται στην πόρτα "εξόδου" η καταβολή της σύνταξης θα αποδειχθεί στην καλύτερη περίπτωση ένας πραγματικός μαραθώνιος.

Πηγή : avgi
30-11-201 Ανδρέας Πετρόπουλος

δημοσίευσε ...