Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Πριν αλέκτωρ λαλήσει …άλλαξε γνώμη ο δήμαρχος Πειραιά για τις απολύσεις

 Διαβάζοντας το δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε χτες (15/11/2012) στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Πειραιά, μπορεί κανείς πολύ εύκολα να διαπιστώσει, γιατί ο δήμαρχος και η πλειοψηφική του παράταξη στο δημοτικό συμβούλιο δεν δέχτηκε την πρόταση που ομόφωνα συμφώνησαν και  πρότειναν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, για λήψη απόφασης μη αποστολής στοιχείων εργαζομένων του δήμου Πειραιά στο υπουργείο καθώς και να μην υπογραφεί καμία διαπιστωτική πράξη από τον ίδιο τον δήμαρχο.

Στην συνάντηση που είχε με τους προέδρους των σωματείων εργαζομένων του δήμου Πειραιά εμμέσως πλην σαφώς ο δήμαρχος Πειραιά παρουσιάστηκε υιοθετώντας  τις απολύσεις του μεσοπρόθεσμου ξεκαθαρίζοντας  την αδυναμία του να αντιδράσει στους πολιτικούς του φίλους

Το «κανένας δεν απολύεται» που εξαπέλυε στο δημοτικό συμβούλιο δημιουργώντας εντυπώσεις, μετατράπηκε σε «όσοι απολυθούν κοιτάμε να επαναπροσληφθούν».

Και φυσικά δεν περιμένει από εμάς ο Δήμαρχος Πειραιά να τον πληροφορήσουμε ότι οι οργανικές θέσεις των συναδέλφων που θα αφήσει να απολυθούν καταργούνται αυτοδίκαια όπως και οι κενές θέσεις του οργανισμού που υπάρχουν, είναι παραπάνω από σίγουρο ότι δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής, ούτε περιμένει  επίσης να του πούμε εμείς ότι απαγορεύονται όλες οι προσλήψεις.

Εκτός ότι εμπαίζει ευθέως τους εργαζόμενους  δημιουργώντας τους ψευδαισθήσεις, η ρουσφετολογική αντίληψη που κουβαλάει ο δήμαρχος και από την ιδιότητά του σαν παλιός κοινοβουλευτικός  είναι ικανή για να δημιουργήσει μέχρι και συναδελφικό κανιβαλισμό  ανάμεσά μας και ο ένας να προσπαθεί να φάει τον άλλον.

Αυτά υποστήριξε μεταξύ άλλων  ο δήμαρχος Πειραιά στους προέδρους των σωματείων των εργαζομένων του δήμου που τους είχε καλέσει για ενημέρωση και για άλλη μια φορά δυστυχώς φάνηκαν οι συμβιβασμένες ηγεσίες των σωματείων πόσο ανίκανες  είναι να σηκώσουν το βάρος των ευθυνών τους και να υπερασπίσουν ακόμα και το δικαίωμα στην εργασία  των συναδέλφων.

Αρκέστηκαν στα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» του δημάρχου και σε αόριστες υποσχέσεις που έλαβαν, χωρίς  όμως κανένα απολύτως αντίκρισμα. Με αυτά τα λόγια  θα αποπροσανατολίσουν οι ίδιοι και τους συναδέλφους, εργαζόμενους του δήμου Πειραιά.

Οι απονομιμοποιημένες, στη συνείδηση των εργαζομένων και όχι μόνο, ηγεσίες των σωματείων,  προκειμένου να μην τσαλακώσουν την εικόνα του «εργοδότη» τους, δεν θέλησαν να πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις  για να ενημερωθούν οι συνάδελφοι  για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την εφαρμογή του 3ου μνημονίου στους  εργαζόμενους και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν θέλουν και δεν πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις όμως ούτε και τώρα, την ύστατη αυτή στιγμή που οι απολύσεις  αγγίζουν το σύνολο των συναδέλφων στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε πρώτη φάση πολλοί συνάδελφοι με τις οικογένειές τους  θα υποστούν τις εξαθλιωτικές συνέπειες των σφαγιαστικών μέτρων του μεσοπρόθεσμου.

Η στάση τους αυτή ξεφεύγει ακόμα και από τα όρια της ιδιοτέλειας και της υποταγής που ασκούν τα καθήκοντα τους και γίνονται επικίνδυνοι πλέον για τους εργαζόμενους που θα χάσουν τη δουλειά τους μέσα σε μια νύχτα και δεν θα έχει υπάρξει ίχνος αντίδρασης.   

Τα μνημόνια και η νεοφιλελεύθερη πολιτική της συγκυβέρνησης που υπηρετεί ο δήμαρχος δεν κάνουν διακρίσεις, το μεσοπρόθεσμο μπορεί να ψηφίστηκε με ισχνή πλειοψηφία θα φέρει όμως αντιστρόφως ανάλογα μεγάλη καταστροφή στην τοπική αυτοδιοίκηση,  είναι η ταφόπλακα για τις εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα των εργαζομένων, είναι ο επικήδειος για τους δήμους.

Άλλη λύση δεν υπάρχει παρά μόνο η ανυπακοή, η ακύρωση στην πράξη των μέτρων και η ανατροπή της πολιτικής  που μας φέρνει μεγαλύτερη εξαθλίωση και φτώχεια. Και αυτό μόνο μέσα από τον ενωτικό και δυναμικό αγώνα των εργαζομένων μπορεί να επιτευχθεί.

Είναι σίγουρο πως δεν θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσεις

ακολουθεί το δελτίο τύπου του δήμου Πειραιά για να βγάλετε μόνοι σας τα συμπεράσματα, για το ποιος παίζει με την αγωνία των συναδέλφων, δημιουργώντας αυταπάτες και ποιος υπερασπίζει πραγματικά τα δικαιώματά τους

 
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος συναντήθηκε σήμερα, 15-11-12, με τα Προεδρεία των Εργαζομένων του Δήμου Πειραιά, με θέμα την απόφαση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για να τεθούν σε διαθεσιμότητα υπάλληλοι ΙΔΑΧ. 
 
Στη συνάντηση από πλευράς εργαζομένων συμμετείχαν οι: Αυγουλέας Βασίλης (Σωματείο Οδηγών μηχ/των και εργατ/των Δήμου Πειραιά), Λεπεσιώτης Χρήστος (Σύλλογος Εργαζομένων «Λεωνίδας»), Ξεπαπαδέας Σπύρος (Σωματείο Δημοτικών Αστυνομικών), Φραγκάκος Κυριάκος (Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Πειραιά), Κωνσταντοπούλου Νία (Σωματείο Μονίμων και Αορίστου Χρόνου), Παπασταμάτης Νίκος (Σύλλογος Παρκοτεχνίας).
 
Ο κ. Μιχαλολιάκος ενημέρωσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων για τις κινήσεις που έχει κάνει σε πολιτικό επίπεδο αλλά και για την επιστολή που απέστειλε στον αρμόδιο Υπουργό κ. Αντώνη Μανιτάκη, στην οποία επισημαίνεται ότι αν υλοποιηθεί η απόφαση αυτή, το αποτέλεσμα θα είναι το κλείσιμο του Δήμου.
 
Ο Δήμαρχος Πειραιά πρότεινε παράλληλα την άμεση επανατοποθέτηση των εργαζομένων που πρόκειται να τεθούν σε διαθεσιμότητα, στις θέσεις που είχαν στο Δήμο, μια και τα κενά είναι τεράστια.
 
Δήμαρχος και εκπρόσωποι των εργαζομένων στη συνάντηση συμφώνησαν ότι κοινός στόχος είναι να μην χάσει κανείς εργαζόμενος την εργασία του. Να μην γίνει καμία απόλυση. Λαϊκισμοί, κομματικοί λεονταρισμοί και καπηλεία της αγωνίας των εργαζομένων, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, δεν βοηθούν αλλά έχουν αντίθετα αποτελέσματα. Στο Δήμο Πειραιά, κανείς δεν θα μπορέσει να ακυρώσει την ισχυρή συμμαχία μεταξύ Δημοτικής Αρχής, Εργαζομένων και Δημοτών.

Βασίλης Γκιτάκος
Μέλος Γεν. Συμβουλίου
της ΠΟΕ - ΟΤΑ 

δημοσίευσε ...