Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Με καταλήψεις και μαζικές συνελεύσεις εργαζομένων η σημερινή ημέρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Σε καταλήψεις και συνελεύσεις στους χώρους εργασίας και τα δημαρχεία προχώρησαν σήμερα 30/9/ 2014 οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ολόκληρη τη χώρα υλοποιώντας την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ να ανακηρύξει την σημερινή ημέρα ως ημέρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του Δήμου Αγίας Παρασκευής όπου αποτυπώθηκε μέσα από την συζήτηση η αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων, παρευρέθηκε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ Βασίλης Γκιτάκος, εκλεγμένος με την ΑΣΚ-ΟΤΑ/ΜΕΤΑ, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι

Σκοπός της ανακήρυξης της σημερινής ημέρας ως ημέρα της Τ.Α. και της κινητοποίησης ήταν να αναδειχθούν τα προβλήματα που δημιούργησαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οι ασκούμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές από τις δυνάμεις εξουσίας Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, ο «Καλλικράτης» και τα μνημόνια.

Ανοίγοντας το δρόμο της μερικής ή ολικής ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών της Τ.Α. μέσω των ΣΔΙΤ.

Η Τ.Α μετατράπηκε σε πεδίο δοκιμής και εφαρμογής των μνημονιακών μέτρων με πρώτο τον «Καλλικράτη» ο οποίος αποτέλεσε το όχημα επιβολής νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην Τ.Α, παρά της ανάθεσης περισσοτέρων αρμοδιοτήτων υπήρξε οικονομικός στραγγαλισμός με μείωση των Κ.Α.Π κατά 60%, γεγονός που σε συνδυασμό με τους μνημονιακούς όρους της αποχώρησης προσωπικού και της απαγόρευση προσλήψεων που έθεσε η τρόικα στην «ανήμπορη» να αντιδράσει κυβέρνηση, να υπολειτουργούν οι κοινωνικές δομές και να βαίνουν προς κατάργηση.

Ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με τη μελέτη του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ, την τελευταία διετία αποχώρησαν από την Τ.Α. μέσω της διαθεσιμότητας – απόλυσης, των μετατάξεων και των «αναγκαστικών» συνταξιοδοτήσεων 10.768 εργαζόμενοι. 1.400 Σχολικοί Φύλακες και 226 Δημοτικοί Αστυνομικοί οδηγούνται σε απόλυση.

Και τέλος αναφέρθηκε στις νέες εκτρωματικές νομοθετικές επινοήσεις της κυβέρνησης που επιχειρεί να εφαρμόσει υλοποιώντας τις μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει υποσχεθεί στην τρόικα, όπως είναι η συγκριτική «αξιολόγηση» και ο προσχηματικός επανέλεγχος της μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου και έργου σε αορίστου χρόνου με επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων μετατροπής τους, που στοχεύουν σε απολύσεις εργαζομένων, στην ερήμωση των υπηρεσιών και την κατάργησή τους, προκειμένου να γίνουν βορά στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο, εγχώριο και ξένο.

Είναι πολύ σημαντικό, κατέληξε, το συνδικαλιστικό κίνημα και οι αγώνες των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να βρίσκουν συμπαραστάτες τους αιρετούς όπως στην περίπτωση των 10 δημάρχων της αριστεράς, που μέρα με την ημέρα πολλαπλασιάζονται, ώστε να δημιουργήσουν αντιμνημονιακό, αυτοδιοικητικό μέτωπο ανατροπής της μνημονιακής πολιτικής και αυτών που την εφαρμόζουν, προκειμένου να υπερασπιστούμε από κοινού το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να διασφαλίσουμε τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών της.

Ο μεγαλύτερος εχθρός στον αγώνα των εργαζομένων είναι η συνήθεια και η ηττοπάθεια που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση με τη βοήθεια των συστημικών Μ.Μ.Ε, είναι πολύ προτιμότερο από το να καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα περιμένοντας το μοιραίο να υψώσουμε τις γροθιές μας και να παλέψουμε. Συνεχίζουμε τον αγώνα της ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ στην εφαρμογή του νόμου 4250/2014 με ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ όπως έχει προκηρύξει η ομοσπονδία μας.

Στην Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του Δήμου Αγίας Παρασκευής παρευρέθηκαν και πήραν το λόγο, ο δήμαρχος κ. Γιάννης Σταθόπουλος που δήλωσε την συμπαράστασή του στους αγώνες των εργαζομένων, αντιδήμαρχοι της δημοτικής αρχής, εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων, εκπρόσωποι από την ERTopenκαι συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Παρασκευής. 

Ανάλογες συνελεύσεις καταλήψεις όπως προείπαμε έγιναν εκτός από τους δήμους της Αττικής και στους δήμους της περιφέρειας, ενδεικτικά αναφέρουμε τη Λάρισα όπου σχετικό ρεπορτάζ θα βρείτε ΕΔΩ και το δήμο Θεσσαλονίκης όπου οι εργαζόμενοι στη συνέλευσή τους, καταδίκασαν το πισωγύρισμα του Δήμαρχου Θεσσαλονίκης που πήρε νέα απόφαση καταργώντας την παλιά και κυνικά δήλωσε ότι τώρα συναινεί στη βλακεία (!) της κυβέρνησης για την «αξιολόγηση» και τον προσχηματικό επανέλεγχο.

Περιοδείες στους χώρους εργασίας και συγκέντρωση εργαζομένων στο χώρο του εργοταξίου πραγματοποίησαν τα μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Νεάπολης – Συκεών, όπου ο Μηνάς Μοναστηρίδης που είναι εργαζόμενος του Δήμου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ εκλεγμένος με την ΑΣΚ-ΟΤΑ/ΜΕΤΑ έκανε δηλώσεις στα τοπικά Μ.Μ.Ε που κάλυπταν την σημερινή κινητοποίηση.

Μεταξύ άλλων το μέλος της ε.ε της ΠΟΕ-ΟΤΑ Μηνάς Μοναστηρίδης δήλωσε ότι: η «αξιολόγηση» και ο προσχηματικός επανέλεγχος των συμβάσεων με νέα κριτήρια οδηγούν σε χιλιάδες απολύσεις, στην κατάργηση των υπηρεσιών και στην ιδιωτικοποίηση τους που είναι και δεσμεύσεις της κυβέρνησης στους δανειστές. Όπως μνημονιακές δεσμεύσεις της υπόδουλης κυβέρνησης στην τρόικα αποτελούν το νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα συμπεριλαμβάνει τραγικές μειώσεις στους ήδη εξαθλιωμένους μισθούς, και το νέο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό που αλλάζουν σε χείριστο βαθμό τα οικονομικά δεδομένα των εργαζομένων

δημοσίευσε ...