Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Την επόμενη εβδομάδα η απόφαση του δικαστηρίου για την απεργία – αποχή της ΑΔΕΔΥ

Σχόλιο του ΜΕΤΑ

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 10 Σεπτεμβρίου 2014, η ακροαματική διαδικασία της προσφυγής του Ελληνικού Δημοσίου εναντίον της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία-αποχή ενάντια στην αξιολόγηση καθώς και εναντίον της διαδικασίας επαναπροσδιορισμού των κριτηρίων με βάση των οποίων έγιναν οι μετατροπές συμβάσεων από ορισμένου χρόνου ή έργου σε αορίστου χρόνου.

Κατά γενική ομολογία καταδείχθηκε η πρωτοφανής ένδεια επιχειρημάτων από την πλευρά του Δημοσίου, κάτι άλλωστε που ήταν προφανές και από το δικόγραφο με το οποίο προσέφυγε το δημόσιο ενάντια στην απεργία - αποχή.

Το δικαστήριο έδωσε προθεσμία έως την Δευτέρα 14/9 προκειμένου να κατατεθούν τα σχετικά δικόγραφα, με αναμενόμενη την έκδοση της απόφασης στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Η εξέλιξη αυτή καθιστά την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» εντός των προβλεπομένων προθεσμιών, πρακτικά ανέφικτη.

Συνεχίζεται με την ίδια ένταση η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία-αποχή ενάντια στην «αξιολόγηση» και από κάθε διαδικασία επανέλεγχου των συμβάσεων και επαναπροσδιορισμού των κριτηρίων μετατροπής τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Η μαζική συμμετοχή και η γενικευμένη ανυπακοή των εργαζομένων αποτελεί το βασικό εργαλείο για την μη εφαρμογή στην πράξη της «αξιολόγησης» και την ακύρωση του νόμου.

Το ΜΕΤΑ τονίζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη διαδικασία ελέγχου της γνησιότητας των πτυχίων και των πιστοποιητικών πρόσληψης ή μετάταξης των εργαζομένων, κάτι που έγινε ή γίνεται σε επαφή των υπηρεσιών με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τις αρμόδιες υπηρεσίες των πρεσβειών των ξένων χωρών.

Για το θέμα αυτό εξάλλου στην απόφαση της πανελλαδικής σύσκεψης συνδικαλιστικών στελεχών του ΜΕΤΑ, που έγινε στη Θεσσαλονίκη στις 6/9/2014 αναφέρεται: «ότι σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουμε τις περιπτώσεις με πλαστά πτυχία και πιστοποιητικά, αντίθετα ήμασταν και είμαστε απέναντι σ’ αυτά τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς, σημειώνουμε όμως ότι οι ευθύνες πέρα από προσωπικές, εντοπίζονται και στη λειτουργία μηχανισμού που ενέπλεκε και εμπλέκει παράγοντες, υπηρεσιακούς και πολιτικούς, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τότε προσλαμβάνανε για να πάρουν την ψήφο τους, τώρα οι ίδιοι απολύουν, όχι όλους βέβαια, για να φανούν ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα».

Τέλος δηλώνουμε ότι δεν συναινούμε και δεν υποστηρίζουμε μεθοδεύσεις που αποσκοπούν σε νέες διαθεσιμότητες και απολύσεις, σε μειώσεις μισθών, στον πελατειακό έλεγχο της Δημόσιας Διοίκησης και στην διάλυση δομών Δημοσίου.

δημοσίευσε ...