Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Δήμος Πύργου: Σε εργολάβο θέλει να δώσει την υπηρεσία καθαριότητας ο Δήμαρχος



Σχόλιο του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ
Όσο η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας αντιμετωπίζεται από το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μεμονωμένα και αποσπασματικά τόσο το φαινόμενο των ιδιωτικοποιήσεων θα επεκτείνεται και σε περισσότερους δήμους.
Δεν θα αποτελεί κινδυνολογία αν πούμε ότι οι πρόθυμοι στα εργολαβικά συμφέροντα, αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μαζί με την επίσης πρόθυμη να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, κυβέρνηση, δώσουν «πακέτο» μαζί με την διαχείριση απορριμμάτων με την διαδικασία των ΣΔΙΤ και τις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων.
Το φαινόμενο των ιδιωτικοποιήσεων πρέπει, όπως διατυπώσαμε και στο πρόσφατο συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, να αντιμετωπιστεί σε κεντρικό επίπεδο και από το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου ώστε να καταργηθούν όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις που δίνουν την δυνατότητα στους αιρετούς να αναθέτουν την υπηρεσία της καθαριότητας σε εργολάβους.
Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, να οργανώσει και να συντονίσει τον αγώνα όλων των εργαζομένων στους Δήμους ενάντια στην νεοφιλελεύθερη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της σημερινής κυβέρνησης, υπερασπίζοντας τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας και διαχείρισης απορριμμάτων και να διαφυλάξει το δικαίωμα στην εργασία όλων των εργαζομένων.
Η πρόφαση για δήθεν μείωση του κόστους λειτουργίας των υπηρεσιών καθαριότητας είναι εντελώς πλασματική, γιατί από μελέτες που έχουν γίνει βασισμένες σε πραγματικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι το κόστος από την ανάθεση της υπηρεσίας σε ιδιώτες σχεδόν τριπλασιάζεται.  
Αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ της patrisnews.com που ακολουθεί, για την πρόθεση του Δημάρχου Πύργου να αναθέσει το έργο της αποκομιδής απορριμμάτων σε εργολάβο.
Πρόταση για ανάληψη του έργου της αποκομιδής των απορριμμάτων από ιδιώτη, μειώνοντας το κόστος της σημερινής δαπάνης του δήμου, μέχρι και 50%, θα καταθέσει η Δημοτική Αρχή Πύργου προς συζήτηση και ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο. «Δεν είναι απόφαση στιγμής, είναι κάτι που το συζητάμε και δουλεύουμε γι’ αυτό, αρκετό καιρό», είπε ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής.
Η πρόταση αυτή φαίνεται πως ολοκληρώθηκε σε μαραθώνια σύσκεψη που είχε ο κ.Λιατσής το απόγευμα της Τετάρτης με συνεργάτες του, σε θέσεις ευθύνης στον δήμο Πύργου, έχοντας μελετήσει τι συμβαίνει σε άλλες πόλεις που ακολουθούν αυτό το «μοντέλο» και ποια τα οφέλη που έχουν. Στόχος και βασική προτεραιότητα, εξήγησε ο ίδιος, είναι η μείωση του κόστους και αυτόματα, το «πάγωμα» οποιουδήποτε ενδεχόμενου αύξησης των Τελών, σε μια περίοδο που οι οικονομικές δυσκολίες στη χώρα, είναι τεράστιες. «Ο πεπαλαιωμένος στόλος των αυτοκινήτων που δίνει κόστη συντήρησης μεγαλύτερα από την αξία των αυτοκινήτων, οι οδηγοί που δεν έχουν το μέγιστο δυνατό δείκτη ευθύνης για τα εργαλεία που χρησιμοποιούν και τους δίνουν «ψωμί» να φάνε, ένα σύστημα μη καλής οργάνωσης που έχει χτιστεί πολλά χρόνια, μας δίνουν την δυνατότητα να σκεφτούμε ότι μέσα από ένα διεθνή διαγωνισμό, και την εκχώρηση της αποκομιδής σε ιδιώτη, μπορούμε να πετύχουμε κόστος μέχρι και 50% μικρότερο», σημείωσε ο Δήμαρχος Πύργου.
Οι εργαζόμενοι
Όσον αφορά στους εργαζόμενους, που απασχολούνται στην υπηρεσία καθαριότητας, εξήγησε πως, «…έχουμε δυο κατηγορίες εργαζομένων. Οι μόνιμοι υπάλληλοι δεν διατρέχουν κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους, αλλά θα αξιοποιηθούν σε άλλες θέσεις, αφού υπάρχουν πολλές δράσεις στον δήμο. Όσον αφορά τους εποχικούς, δεν πιστεύω ότι η ανάδοχος εταιρία θα φέρει εργαζόμενους από την Αυστραλία και την Αφρική. Βλέπουμε άλλωστε ότι, σε πολλούς τομείς, οι εταιρίες αλλάζουν, αλλά τα πρόσωπα μένουν τα ίδια. Και μάλιστα, όταν «ανήκουν» στο δημόσιο, λειτουργούν διαφορετικά απ’ ότι όταν εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Γι’ αυτό εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους για να κάνουμε μια σωστή παρουσίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο».
«Μακριά από…άλλες σκέψεις»
Η ανάληψη του έργου αυτού από ιδιώτη, πέραν της μείωσης του κόστους – επεσήμανε ο κ.Λιατσής, «παγώνει το θέμα όποιων σκέψεων για αυξήσεις στα Τέλη, σε μια περίοδο που οι οικονομικές δυσκολίες στη χώρα είναι τεράστιες, ενώ αποφεύγονται και όποιες σκέψεις διαπλοκής. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή, η διαχείριση (καύσιμα, συνεργεία,κ.α) έχει διανεμηθεί σε πολλά πρόσωπα. Μ’ ένα διεθνή διαγωνισμό, απαλλασσόμαστε από όλα αυτά και μάλιστα θα υπάρχει και αυστηρός έλεγχος».
Η ανακύκλωση
Το έργο θα αφορά αποκλειστικά την αποκομιδή των απορριμμάτων μέχρι και τη μεταφορά τους στην Τριανταφυλλιά. Η Ανακύκλωση θα παραμείνει – σύμφωνα με την πρόταση – στον Δήμο Πύργου, αφού ήδη «προχωρά» με καλούς ρυθμούς, με τον δήμαρχο να εκφράζει την ευχή για την σύντομη δημιουργία ΚΔΑΥ στην Ηλεία ώστε να αποφεύγονται τα καθημερινά δρομολόγια και κάλεσε τους πολίτες, να προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο για να φτάσει η ανακύκλωση στο 50% και να μειωθεί έτσι το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων στο ελάχιστο.
Ο κ.Λιατσής, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του,  εξέφρασε την αισιοδοξία ότι, σ’ αυτή την πρόταση, θα συναινέσει και η αντιπολίτευση, δηλώνοντας μάλιστα διατεθειμένος, αν κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο άλλη, προσφορότερη πρόταση, να αποσύρει η Δημοτική Αρχή τη δική της.

δημοσίευσε ...