Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

ΣΟΜΕΔΠ: Συνένοχοι στο έγκλημα (Αξιολόγηση) δεν θα γίνουμε - Κάλεσμα να αντιμετωπιστεί από κοινού η "e-αξιολόγηση"


ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ 
Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση συνεχίζει και εντείνει τις προσπάθειές της για να επιβάλει την εφαρμογή της αντιδραστικής αξιολόγησης στους εργαζόμενους στις δημόσιες υπηρεσίες, παρά την εκφρασμένη αντίθεσή τους.

Η προώθηση της ηλεκτρονικής «αξιολόγησης», από την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεσή της στους Δημοσίους Υπαλλήλους, ενισχύοντας το αντιλαϊκό νομοθετικό οπλοστάσιο που διέπει τη αντιδραστική «αξιολόγηση» στο Δημόσιο.
Η απόφαση των εργαζομένων στο Δημόσιο για απεργία-αποχή από κάθε διαδικασία «αξιολόγησης» είναι αυτονόητη γιατί συνεχίζουν να υφίστανται όλοι οι αρνητικοί παράγοντες, που προσδιορίζουν το περιεχόμενο του νόμου Βερναρδάκη (ν.4369/2016).
Είναι προφανές ότι δεν άλλαξε τίποτα αναφορικά με την κυβερνητική πολιτική για το Δημόσιο από το Μάρτη του 2017, που η ΑΔΕΔΥ και οι Ομοσπονδίες κήρυξαν την απεργία-αποχή από όλες τις διαδικασίες της «αξιολόγησης». Αντίθετα, ψηφίστηκε το Γενάρη του 2018 το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της γ’ αξιολόγησης, που, ανάμεσα στα άλλα, προωθεί, με ταχύτερους ρυθμούς, την ιδιωτικοποίηση οργανισμών του Δημόσιου Τομέα.
Η κυβέρνηση, πέραν των μακροπρόθεσμων στοχεύσεων για συρρίκνωση του Δημοσίου και τη δημιουργία ενός επιτελικού κράτους, επείγεται να εμφανίσει στους «θεσμούς» ότι υλοποίησε την «αξιολόγηση» του προσωπικού στο δημόσιο, ενόψει της Δ’ αξιολόγησης απ’ αυτούς και να παραχωρήσει χωρίς πολιτικό κόστος τις κερδοφόρες Δημόσιες Υπηρεσίες στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προωθεί την ηλεκτρονική «αξιολόγηση», προκειμένου να μπορεί να γίνεται από παντού κι οποιαδήποτε ώρα, να μην υπάρχει έντυπο, αλλά μόνο ηλεκτρονικό αρχείο κ.λπ. Άρα να παρεμποδιστεί η παρέμβαση των Σωματείων και παράλληλα ο υπάλληλος να είναι απομονωμένος από συνδικάτα και συναδέλφους, χωρίς τη συλλογική στήριξη, απέναντι σε μια οθόνη, σε πιο πιεστικό για αυτόν περιβάλλον, για να υποκύψει πιο εύκολα. Η ηλεκτρονική «αξιολόγηση» αγγίζει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και ανοίγει το δρόμο της κατάργησης συνταγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Με τη διαδικασία αυτή θα δημιουργηθεί πανελλαδική «δεξαμενή» που θα χρησιμοποιηθεί, ανάλογα με την κατάταξη του κάθε εργαζόμενου, στην κινητικότητα, στις διαθεσιμότητες, στις απολύσεις, στην περικοπή μισθολογικών κλιμακίων, στην υπηρεσιακή εξέλιξη κλπ! Για αυτό, και δεν πρέπει να περάσει!
Οι διαδικασίες της «αξιολόγησης» στοχεύουν στην εμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών, την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια και στα υπουργεία, επιδιώκουν τη συρρίκνωση των υπαρχουσών δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών και εντάσσονται στο συνολικό πλαίσιο ρυθμίσεων που στοχεύουν στην προώθηση σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων και στην παράδοση ολόκληρων τομέων και υπηρεσιών σε ιδιώτες, προκειμένου να ενισχύσουν την κερδοφορία τους, το Δημόσιο να αποσυρθεί από κάθε χρηματοδότηση κοινωνικών δομών και τα έσοδα από τους δυσβάσταχτους φόρους μας να κατευθύνονται αποκλειστικά στο χρέος και στους τραπεζίτες.
Όμως, η δυνατότητα των Δήμων και του Δημοσίου να ανταποκρίνονται στις λαϊκές ανάγκες, συνδέεται άμεσα με τη στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό, την επαρκή χρηματοδότησή του, το πλαίσιο οργάνωσης, διοίκησης και επιλογής στελεχών με βάση τις αρχές της διαφάνειας, αντικειμενικότητας και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού του, μακριά από λογικές κομματικού ελέγχου και πελατειακών σχέσεων. Η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει σε μέτρα για διεύρυνση του Δημόσιου, ώστε να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες, προσπαθεί με όπλο την «αξιολόγηση» να αποκρύψει τις πολιτικές της ευθύνες και να δείξει ως μοναδικούς υπεύθυνους για την κατάσταση των Δημοσίων Υπηρεσιών τους εργαζόμενους.
Το συνδικαλιστικό κίνημα στο Δημόσιο, το επόμενο διάστημα, οφείλει να προβάλλει πιο συστηματικά και επιθετικά την πρότασή του για το πώς πρέπει να λειτουργεί ο Δημόσιος Τομέας, ώστε να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και μάλιστα σε μια περίοδο που πλατιά κοινωνικά στρώματα έχουν πληγεί βάναυσα από τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται την τελευταία 8ετία.
Με βάση τα παραπάνω, είναι αυτονόητο ότι συνεχίζουμε τον αγώνα με απεργία – αποχή για να ανατρέψουμε τα κυβερνητικά σχέδια:
για να διασώσουμε ό,τι Δημόσιο απέμεινε, για να περισώσουμε εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις του κόσμου της εργασίας,
για να μην επιτρέψουμε την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο, την παραπέρα υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα φτωχοποιημένα κοινωνικά στρώματα,
για να ακυρώσουμε τα σχέδια για τη συγχώνευση και κατάργηση ειδικοτήτων και κλάδων και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση μέσω εργολαβιών και από τη διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ, «ωφελουμένων», συμβασιούχων, αναπληρωτών κ.λπ.,
γιατί δε θέλουμε να γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα της απόλυσης συναδέλφων μας.
γιατί δεν αποδεχόμαστε την εκβιαστική τροπολογία Γεροβασίλη – Μητσοτάκη, που ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση, τιμωρώντας τους συναδέλφους, που μετέχουν στην προκηρυγμένη απεργία – αποχή από τις διαδικασίες της «αξιολόγησης», με τη στέρηση του δικαιώματός τους επιλογής στις όποιες διαδικασίες «κρίσεων» θέσεων ευθύνης γίνονται,
γιατί δε δεχόμαστε να αποτελούμε ένα χειραγωγημένο υπαλληλικό προσωπικό που θα εξειδικεύει και θα εφαρμόζει αδιαμαρτύρητα τις αντιλαϊκές αποφάσεις και στοχεύσεις.
Καλούμε όλα τα Σωματεία – Συλλόγους του Δήμου Πειραιά από κοινού :
-Να πάρουμε όλα τα μέτρα οργάνωσης της συνέχισης της απεργίας-αποχής, με Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, περιοδείες, συσκέψεις προϊσταμένων κ.λπ.
-Να μπλοκάρουμε κάθε ενέργεια της διοίκησης που επιχειρεί, προκειμένου να υλοποιηθεί το μνημονιακό πλαίσιο για το Δημόσιο και τις διαδικασίες της «αξιολόγησης»
-Να υπερασπιστούμε κάθε συνάδελφο που συμμετέχει στην απεργία – αποχή, με παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις και προσφυγή στη δικαιοσύνη.
και να καλέσουμε όλους τους εργαζόμενους :
Να καταθέσουμε στα Σωματεία - Συλλόγους τις δηλώσεις συμμετοχής στην απεργία – αποχή
Να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση την συμμετοχή μας στην απεργία – αποχή από την «αξιολόγηση».
Να μην βάλει κανείς πάνω από τα συμφέροντα των συναδέλφων και του συνδικαλιστικού κινήματος προσωπικές του επιδιώξεις και φιλοδοξίες
Οι προϊστάμενοι να σταθούν στο πλευρό των συναδέλφων τους και να μην δεχτούν να αποτελέσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό
Να εκφράσουμε με κάθε τρόπο την αντίθεσή μας στην αντιδραστική «αξιολόγηση» και στην αντεργατική πολιτική.
Οι εργαζόμενοι στους Δήμους και στο Δημόσιο μπορούμε να δώσουμε για μία ακόμη φορά μαζικά και δυναμικά την απάντησή μας. Όλοι μαζί μπορούμε να ακυρώσουμε στην πράξη και αυτόν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΔΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
3/6/2018

Ακολουθούν υποδείγματα δήλωσης συμμετοχής στην απεργία - αποχή που καταθέτουμε στα Σωματεία - Συλλόγους 

Υπόδειγμα 1για αξιολογούμενους : «Δήλωσης Συμμετοχής στην Προκηρυγμένη Απεργία-Αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης»:
«Ο κάτωθι υπογεγραμμένος ……………….., που υπηρετώ ως……….., στο Τμήμα ……………….. της Δ/νσης………………………, δηλώνω ότι συμμετέχω στην απεργία-αποχή που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και τα άλλα συνδικαλιστικά μου όργανα (Ομοσπονδία……………..Σύλλογος……………) από κάθε διαδικασία ή ενέργεια, που συνδέεται με την αξιολόγηση. Ως εκ τούτου δεν δύναμαι να συμμετέχω στις προπαρασκευαστικές ενέργειες και την καταγραφή των απαιτούμενων στοιχείων στην ηλεκτρονική εφαρμογή Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και να υποβάλω καμία έκθεση αξιολόγησης ως αξιολογητής ή αξιολογούμενος.
          Σημειώνεται ότι η συμμετοχή μου στην ως άνω νομίμως προκηρυχθείσα απεργιακή κινητοποίηση αποτελεί νόμιμο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μου και συνεπεία αυτού δεν μπορεί να επιφέρει εις βάρος μου καμία έμμεση ή άμεση μορφή διοικητικής ή άλλης συνέπειας. Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός μου.
Ημερομηνία………………..                                             Ο δηλών»

Υπόδειγμα 2 για Αξιολογητές :    «Δήλωση Συμμετοχής στην Προκηρυγμένη Απεργία-Αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης»
 «Ο κάτωθι υπογεγραμμένος ……………….., που υπηρετώ ως……….., στο Τμήμα ……………….. της Δ/νσης………………………, δηλώνω ότι συμμετέχω στην απεργία-αποχή που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και τα άλλα συνδικαλιστικά μου όργανα (Ομοσπονδία ………..-Σύλλογος……………..) από κάθε διαδικασία ή ενέργεια, που συνδέεται με την αξιολόγηση. Ως εκ τούτου δεν δύναμαι να υποβάλω καμία έκθεση αξιολόγησης ως …………………….. (αξιολογητής ή αξιολογούμενος ή ως αξιολογητής και αξιολογούμενος).
          Σημειώνεται ότι η συμμετοχή μου στην ως άνω νομίμως προκηρυχθείσα απεργιακή κινητοποίηση αποτελεί νόμιμο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μου και συνεπεία αυτού δεν μπορεί να επιφέρει εις βάρος μου καμία έμμεση ή άμεση μορφή διοικητικής ή άλλης συνέπειας. Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός μου.
     Ημερομηνία………………..                                             Ο δηλών»

Η Ανακοίνωση - Κάλεσμα του ΣΟΜΕΔΠ σε μορφή Word ΕΔΩ

δημοσίευσε ...