Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Στα Χανιά μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ – ΟΤΑ για την «αξιολόγηση»

Στο πλαίσιο των περιφερειακών περιοδειών και συγκεντρώσεων εργαζομένων που πραγματοποιεί η ΠΟΕ – ΟΤΑ σε όλους τους δήμους της χώρας, κλιμάκιο αποτελούμενο από τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής Βασίλη Γκιτάκο και Νίκο Αδαμόπουλο βρίσκεται από χθες Δευτέρα 23 Ιούνη 2014 στην Κρήτη προκειμένου να ενημερώσει τους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις διατάξεις του νόμου 4250/2014 περί «αξιολόγησης» των εργαζομένων του δημόσιου τομέα, για τις επιπτώσεις του, αλλά κυρίως για να οργανωθεί καλύτερα και πιο μαζικά η πάλη για την ανατροπή στην πράξη του αντεργατικού νόμου της «αξιολόγησης», που επιβάλλει τον κανιβαλισμό και την ανθρωποφαγία μεταξύ των εργαζομένων. Πρώτος σταθμός το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Χανίων και του Σωματείου στους Ο.Τ.Α νομού Χανίων.

Ακολουθεί δημοσίευμα του Γ. Κώνστα από την εφημερίδα «Χανιώτικα νέα»  και η συνέντευξη τύπου που οργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Χανίων.

Τη «διάλυση του Δημοσίου και την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών που σήμερα προσφέρονται δωρεάν στους δημότες» έχει ως στόχο ο νόμος της κυβέρνησης για την αξιολόγηση σύμφωνα με μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ – ΟΤΑ (εργαζόμενοι στους Δήμους) που βρίσκονται στην Κρήτη.

Χθες επισκέφθηκαν μία σειρά από υπηρεσίες των Δήμων και συναντήθηκαν με συναδέλφους τους, ενώ μίλησαν και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Ο νόμος 4250 του 2014 που ψήφισε η κυβέρνηση και εμπεριέχει τη νέα μέθοδο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων είναι ανθρωποκτόνος. Είναι αντισυνταγματικός σύμφωνα και με την επιστημονική επιτροπή της Βουλής, είναι άδικος γιατί βάζει προϋποθέσεις πόσοι θα είναι ικανοί, πόσοι μέτριοι και πόσοι οι “ανίκανοι” σύμφωνα με την κυβέρνηση και προωθεί τον “κανιβαλισμό και την ανθρωποφαγία” ανάμεσα στους συναδέλφους. Η κατεύθυνση της Ομοσπονδίας είναι να γίνουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να μην εφαρμοστεί ο νόμος», ανέφερε ο κ. Βασίλης Γκιτάκος, μέλος της Ε.Ε. της ΠΟΕ – ΟΤΑ.

Ερωτηθείς γιατί αντιδρούν στην αξιολόγηση ο κ. Γκιτάκος επεσήμανε πως «αυτό που λέμε είναι να καταργηθεί ο συγκεκριμένος νόμος και αυτός ο τρόπος αξιολόγησης γιατί βάζει ποσοστά στο πόσοι θα είναι οι καλοί, οι κακοί και οι μέτριοι. Δεν είμαστε κατά της αξιολόγησης γενικώς και αορίστως όπως το προπαγανδίζει η κυβέρνηση. Είμαστε υπέρ της αξιολόγησης που θα συντελεί στο να γίνουν καλύτερες οι υπηρεσίες και να επιμορφωθούν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, αλλά όχι υπέρ αυτού που στοχεύει η κυβέρνηση που είναι οι απολύσεις, η κατάργηση υπηρεσιών και οι ιδιωτικοποιήσεις των κοινωνικών αγαθών. Δεν βελτιώνει καμία υπηρεσία αυτή η αξιολόγηση αντίθετα θα καταργήσει τις δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες. Θα τις δώσει στα ιδιωτικά χέρια και οι υπηρεσίες αυτές θα δίνονται στον πολίτη με αντίτιμο».

Από τη μεριά του ο Νίκος Αδαμόπουλος, μέλος της Ε.Ε. της ΠΟΕ – ΟΤΑ, έκανε λόγο για «νόμο με προφανή στόχο και σκοπό να διαλύσουν το Δημόσιο. Μια πολιτική που επιβάλλεται από τα μνημόνια, την τρόικα, την Ε.Ε. Θέλουν να διαλύσουν την υγεία, την παιδεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και αυτά να προσφερθούν στους ιδιώτες. Με πρόσχημα μια “αξιολόγηση” που είναι αντιγραφή ενός νόμου που εφαρμόζεται από τις πολυεθνικές όταν θέλουν να απολύσουν με ποσοστά. Η αξιολόγηση έχει μια αξία, αν αξιολογήσει η ίδια η κοινωνία, ο λαός, οι εργαζόμενοι, αν πραγματικά οι υπηρεσίες που έχουν καλύπτουν τις ανάγκες της κοινωνίας. Ο μόνος αξιολογητής πρέπει να είναι ο ίδιος ο λαός για τις ελλιπείς υπηρεσίες που του προσφέρονται σήμερα και αυτό δεν γίνεται. Με πρόσχημα τους δημόσιους υπαλλήλους θέλουν να δημιουργήσουν μια ακόμα δεξαμενή απολύσεων και να αποσαθρώσουν ό,τι δημόσιο υπάρχει σήμερα».

Ο κ. Αδαμόπουλος υπογράμμισε πως σε όλη την Ελλάδα έχει ξεκινήσει μια πανκοινωνική αντίδραση, ότι πάνω από 170 Δημοτικά Συμβούλια έχουν πάρει αποφάσεις ότι δεν θα εφαρμόσουν τον νόμο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ένας συντονισμός των πρωτοβάθμιων σωματείων στην παιδεία, την υγεία και τους ΟΤΑ. «Απαιτείται ένα κοινό μέτωπο όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο, αλλά και της κοινωνίας και το υπογραμμίζω αυτό, γιατί οι κυβερνώντες επενδύουν στον κοινωνικό αυτοματισμό», σημείωσε ο κ. Αδαμόπουλος.

Για «δραματική έλλειψη προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου Χανίων» και ειδικότερα στο Δημοτικό Γηροκομείο κάνει λόγο το Σωματείο Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. Ελλείψεις που, όπως τόνισε η πρόεδρος του σωματείου Αθηνά Γιαννουλάκη, «προσκρούουν στις μνημονιακές απαγορεύσεις».

Ειδικότερα η κα Γιαννουλάκη δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «οι 5μηνης και 8μηνης σύμβασης συνάδελφοι που έρχονται δεν μπορούν να καλύψουν τα κενά και οι υπηρεσίες έχουν φτάσει στο σημείο να μην μπορούν να προσφέρουν στον πολίτη αυτό που θα έπρεπε. Ένα τέτοιο παράδειγμα που έχει “κτυπήσει κόκκινο” είναι το Δημοτικό Γηροκομείο της πόλης. Στηρίζουμε τη δράση του Δημοτικού Γηροκομείου ως εργαζόμενοι και ως δημότες. Όμως είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσει να λειτουργεί με τόσο δραματική έλλειψη προσωπικού. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν 69 άτομα, τώρα έχει φτάσει στους 41 υπαλλήλους για 108 τροφίμους, με 24ωρες βάρδιες. Ο μάγειρας είναι 1, οι νοσηλεύτριες είναι 15 για τρεις βάρδιες. Κοντολογίς οι εργαζόμενοι εκεί έχουν χρωστούμενα άδειες και ρεπό 400 ημερών. Ξαναλέμε ότι υπερασπιζόμαστε τη λειτουργία του Γηροκομείου, ώστε να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο».
Η ίδια υπογράμμισε ότι «οι συνάδελφοί μας δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, αλλά δεν αρκούν. Χρειάζεται να διοριστεί και άλλος κόσμος και αυτό το έχουμε τονίσει και στη διοίκηση του Γηροκομείου και στη διοίκηση του Δήμου. Αν υπήρχε πρόβλεψη, θα μπορούσαν έστω με δίμηνες και πεντάμηνες συμβάσεις να υπάρχει κόσμος στο Γηροκομείο».

Στο ερώτημά μας για το πώς θα γίνουν προσλήψεις από τη στιγμή που απαγορεύονται με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας η κα Γιαννουλάκη απάντησε πως «ένας οργανισμός υπάρχει σε μια συνέχεια και θα έπρεπε να λειτουργεί με πρόβλεψη. Υπάρχει η ειδική επιτροπή του ΣτΕ που για έκτακτες περιπτώσεις και ευαίσθητους οργανισμός μπορεί το κάθε Δ.Σ. και ο κάθε πρόεδρος να ζητήσει να κάνει προσλήψεις. Εμείς το βάλαμε πριν από 10 ημέρες στο Δ.Σ., θα έπρεπε και οι ίδιοι να είχαν ενδιαφερθεί εδώ και 3 – 4 μήνες ώστε να μην φτάσουμε στο καλοκαίρι και να έχουμε αυτήν την κατάσταση. Δεν έχουμε τίποτα με κανένα διοικητή, κανένα Δ.Σ. Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των εργαζομένων και υπερασπιζόμαστε τη λειτουργία των κοινωνικών δομών που λειτουργούν καλύτερα όταν είναι στο Δημόσιο. Αλλά δεν πρέπει να τις αφήνουμε να απαξιώνονται, να μην υπάρχει προσωπικό ώστε να διευκολύνεται ο δρόμος για τους εργολάβους».

Για το ίδιο θέμα ο γραμματέας του σωματείου κ. Μ. Νταγκουνάκης είπε πως «και η προηγούμενη και η σημερινή και η επόμενη Δημοτική Αρχή θα εφαρμόσουν πλήρως το πρόγραμμα που επιτάσσει η Ε.Ε. για κατάργηση των κοινωνικών δομών και για το πέρασμά τους στον ιδιώτη. Στο Γηροκομείο μπορούσαν να πάρουν μόνιμο προσωπικό, αλλά τα 3,5 χρόνια δεν ζήτησαν ούτε αυτό που λέει η πρόεδρος από το ΣτΕ, ούτε εφάρμοσαν καν το 5 προς 1, ούτε το 10 προς 1. Μπορούσαν να πάρουν 5 υπαλλήλους· δεν το έκαναν».

δημοσίευσε ...