Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Αποσύρθηκε η τροπολογία για την παράταση των συμβάσεων της καθαριότητας, «διότι εσυνεμορφώθην προς τας υποδείξεις;»

Μπορεί το νομοσχέδιο που αφορά την «Κύρωση της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, περί διασυνοριακής  αστυνομικής συνεργασίας» να ψηφίστηκε σήμερα στη βουλή, όχι όμως και η τροπολογία που είχε συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο και αφορούσε την παράταση των συμβάσεων στις υπηρεσίες καθαριότητας.

Λίγο πριν την ψήφισή της αποσύρθηκε η τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών η οποία περιλάμβανε την αυτοδίκαιη παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2017 όλων των ατομικών συμβάσεων, που βρίσκονται σε ισχύ, των εργαζόμενων στη καθαριότητα στο δημόσιο και τους Ο.Τ.Α

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Χριστοφόρος Βερναρδάκης, ο οποίος απέσυρε την τροπολογία ισχυρίστηκε ότι θα την επαναφέρει σε άλλο νομοσχέδιο (κινητικότητα;) της κυβέρνησης το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ άφησε να διαφανεί η ασυνεννοησία που επικρατεί μεταξύ υπουργών της κυβέρνησης.

Ωστόσο περισσότερο μοιάζει με απόσυρση λόγω συμμόρφωσης με τις εντολές του κουαρτέτου των «θεσμών», όπως και στο παρελθόν έχει πράξει η σημερινή κυβέρνηση, παρά για βελτίωση της τροπολογίας όπως ισχυρίζεται ο κ. Βερναρδάκης που κατά τα άλλα παρεμβαίνει ωμά στις συνδικαλιστικές διαδικασίες και «καλοβλέπει» συνδικαλιστικές ηγεσίες συνεργάσιμες και φιλοκυβερνητικές.

Να θυμίσουμε ότι η τροπολογία προέβλεπε ότι : «Για την καθαριότητα των κτιρίων των δημόσιων υπηρεσιών , των ανεξαρτήτων αρχών, των Ν.Π.Δ.Δ. , των Ν.Π.Ι.Δ. και των Ο.Τ.Α. και τις κάθε είδους υπηρεσίες καθαριότητας των Ο.Τ.Α., συμπεριλαμβανομένου του χειρισμού μηχανημάτων που εξυπηρετούν τις υπηρεσίες αυτές, παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι και τις 31.12.2017 οι ισχύουσες ατομικές συμβάσεις και όσες πρόκειται να υπογραφούν έως τις 31.12.2016, καθώς και όσες ατομικές συμβάσεις έχουν λήξει από την 1η Μαρτίου 2016 και μετά, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης.» και συμπεριλάμβανε όλους τους συμβασιούχους εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας στο δημόσιο και τους Ο.Τ.Α.(καθαρίστριες εσωτερικών χώρων, σχολείων κλπ, εργάτες καθαριότητας, οδηγούς, χειριστές μηχανημάτων, τεχνίτες) για τους οποίους οι συμβάσεις ανανεώνονται ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΩΣ μέχρι την 31.12.2017.

Όπως όμως έχουμε ξανατονίσει ο αγώνας του συνδικαλιστικού κινήματος για μόνιμη και σταθερή εργασία συνεχίζεται.

Η παράταση των συμβάσεων αποτελεί «παυσίπονο» όπως και όλες οι ελαστικές σχέσεις εργασίας (κοινωφελούς εργασίας, απόκτησης εμπειρίας, ορισμένου χρόνου) και δεν είναι η λύση ούτε για τους εργαζόμενους που παραμένουν σε καθεστώς ανασφάλειας και ομηρίας, ανακυκλώνοντας την ανεργία, αλλά ούτε και για τις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων που συνεχίζουν να απαξιώνονται από την έλλειψη προσωπικού και να δίνονται βορά στους εργολάβους από τους «πρόθυμους» αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

δημοσίευσε ...