Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Όχι άλλα θύματα στο βωμό της εντατικοποίησης

 
Λίγες μόνο ημέρες μετά την τραγική εξέλιξη του εργατικού ατυχήματος που υπέστη και στέρησε τη ζωή της 46χρονης συναδέλφισας – εργάτριας καθαριότητας στο Ηράκλειο της Κρήτης, ένα νέο εργατικό ατύχημα 60χρονου συναδέλφου – εργαζόμενου συμβασιούχου ορισμένου χρόνου του Δήμου Φυλής που νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας του Θριάσιου Νοσοκομείου με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι, έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων.

Η ανησυχητική αύξηση της συχνότητας των εργατικών ατυχημάτων τα τελευταία χρόνια, ειδικά στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων αλλά και άλλων υπηρεσιών, αφήνει φαίνεται ασυγκίνητη και την σημερινή κυβέρνηση, όπως τις προηγούμενες, που συνεχίζει να απαξιώνει τις υπηρεσίες με την μνημονιακή απαγόρευση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού αλλά ασυγκίνητο μένει και μεγάλο μέρος αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που μετατρέπουν τον εργαζόμενο σε «λάστιχο» προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των υπηρεσιών του Δήμου τους, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση όπου ο εργαζόμενος συμβασιούχος είχε προσληφθεί ως εργάτης κήπων αλλά η δημοτική αρχή Φυλής τον χρησιμοποιούσε σαν εργάτη σε απορριμματοφόρο στην αποκομιδή απορριμμάτων.

Κύριο μέλημα της Δημοτικής Αρχής Φυλής ήταν πως θα αποκρύψει το γεγονός για να αποφύγει τις ευθύνες της που είναι μεγάλες, όσο βέβαια μεγάλες είναι και της κυβέρνησης που παρά τις εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργείου γνωρίζοντας καλά την κατάσταση που επικρατεί, έχει χαλαρώσει ή και καταργήσει τους ελέγχους για τις συνθήκες που επικρατούν στους χώρους εργασίας καθώς και για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.

Η εντατικοποίηση της εργασίας, η εκμετάλλευση, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και οι τριτοκοσμικές συνθήκες που όλο και πιο συχνά βλέπουμε να επικρατούν είναι αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που συνεχίζουν να εφαρμόζονται σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Το συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι αν θέλουν να σταματήσουν να παραμένουν στην απλή καταγραφή των περιστατικών που πολλές φορές κοστίζουν ακόμα και τη ζωή το υς, μη δείχνοντας καμία ανοχή στην κυβέρνηση και στις Δημοτικές Αρχές πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να εντείνουν τον αγώνα για την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών που εφαρμόζονται και να διεκδικήσουν ακόμα και αυτά που αλλού θεωρούνται αυτονόητα, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τον τραυματισμό του εργαζόμενου του Δήμου Φυλής.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ!!!

Μόνο αδιαφορία και περιφρόνηση μπορεί να διακατέχει την Δημοτική Αρχή του Δήμου Φυλής αν αναλογιστούμε την στάση που τηρεί στο ζήτημα του σοβαρού εργατικού ατυχήματος συναδέλφου-συμβασιούχου που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του (νοσηλεύεται στην εντατική του Θριασίου φέροντας σοβαρό τραύμα στο κεφάλι).

Αναμέναμε μία δήλωση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής για τον σοβαρό τραυματισμό του συναδέλφου-συμβασιούχου, αλλά μάταια!

Η σιωπή των αρμοδίων και η προφανής απόπειρα συγκάλυψης του ατυχήματος δημιουργεί εύλογα ερωτήματα όχι μόνο για την τήρηση των προβλεπόμενων Μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας αλλά για την πλημμελή τήρηση της νομιμότητας. Δεν είναι παράξενο αν αναλογιστεί κανείς πως ο συνάδελφος δεν είναι καν εργάτης καθαριότητας αλλά εργάτης πρασίνου!!!

Είναι εγκληματικό, μετά τα πολλά ατυχήματα που έχουν συμβεί η Δημοτική Αρχή του Δήμου Φυλής να «ανεβάζει» στο απορριμματοφόρο 60χρόνο περιστασιακά εργαζόμενο, ενώ γνωρίζει με τον πιο επίσημο τρόπο πως… ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ!!!

Καλούμε την Δημοτική Αρχή Δήμου Φυλής να πάψει να κρύβεται και να αναλάβει τις ευθύνες της.

Καλούμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) να διερευνήσει άμεσα όχι μόνο τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το «ατύχημα» αλλά συνολικά εάν τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις και τα Μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας διενεργώντας επιτόπιο έλεγχο.

Εφιστούμε την προσοχή στους Συλλόγους-Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. να καταγγέλλουν άμεσα και να μην ολιγωρούν, ενημερώνοντας όχι μόνο τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και την Ομοσπονδία για κάθε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, συνεισφέροντας έτσι στην βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων και στη μη συγκάλυψη αντίστοιχων φαινομένων. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αρκούμαστε στον άχαρο ρόλο «καταγραφής ατυχημάτων» που συνεχώς θα αυξάνονται.

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά είμαστε αναγκασμένοι να μετράμε «πληγές και απώλειες» στο βωμό της εντατικοποίησης της εργασίας λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, της εγκληματικής αδιαφορίας, της υπερεκμετάλλευσης εργαζομένων. ΑΝΑΡΩΤΙΩΜΑΣΤΕ… ΩΣ ΠΟΤΕ;

δημοσίευσε ...