Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Κάτω τα ξερά σας από τα ΒΑΕ - Στάση Εργασίας και Συγκέντρωση Πέμπτη 18 Ιούνη 2020



Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ προκηρύσσει ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για όλους τους εργαζόμενους στους δήμους την Πέμπτη 18 του Ιούνη από τις 07:30 μέχρι τις 11:30 και συγκέντρωση στις 09:00 στο υπουργείο Εργασίας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους, τα σωματεία του κλάδου να πάρουν μαζικά μέρος.
Η ζωή και η Υγεία των συναδέλφων αποτελεί ζήτημα πρώτης γραμμής για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Η βελτίωση της υγιεινής και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς συνδέεται με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, με μέτρα προστασίας, εκμηδένιση του επαγγελματικού κινδύνου, περιορισμό των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Με το σύνθημα αυτό από τη πρώτη μέρα που προέκυψε το ζήτημα έχουμε προειδοποιήσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα ανεχθούμε καμία περικοπή στα ΒΑΕ. Τα ΒΑΕ είναι το ελάχιστο αντιστάθμισμα για τον επαγγελματικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι. Αποτελεί στην ουσία «επίδομα θανάτου». Αυτό μαρτυρούν οι δεκάδες θάνατοι, οι εκατοντάδες σακατεμένοι, οι χιλιάδες τραυματισμένοι. Αν σε αυτούς προστεθούν οι καρκίνοι, τα μυοσκελετικά προβλήματα κ.α. τότε καταλαβαίνει κανείς ότι το επίδομα θανάτου είναι λίγο.
Αν τους αφήσουμε να ολοκληρώσουν το έγκλημα τους αυτό σημαίνει ότι οι συνάδελφοι που θα βρίσκονται σε αυτές τις ειδικότητες θα έρθουν αντιμέτωποι με αυξήσεις των ορίων ηλικίας, περαιτέρω μείωση στο εισόδημα τους από την κατάργηση του επιδόματος, κατάργηση των παροχών (ιατρικές εξετάσεις, άδειες, γάλα κ.λ.π.).  
Η πολιτική τους είναι διαχρονική. Όλοι μαζί (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) ψήφισαν σειρά νόμων σε αυτή την κατεύθυνση, ακολουθήσαν μέχρι κεραίας τις οδηγίες της ευρωπαϊκής ένωσης αλλά και τις απαιτήσεις του ΣΕΒ. Σκοπός τους να απεντάξουν 32% των ειδικοτήτων που είναι ενταγμένες στο καθεστώς των ΒΑΕ. Στόχος να μειώσουν ακόμα περισσότερο το μισθολογικό κόστος προκειμένου να ικανοποιήσουν ή ακόμα και να αυξήσουν τη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.  
Ήδη κάποιοι πρόθυμοι Δήμαρχοι με διάφορες προφάσεις κόβουν τα ΒΑΕ από τους εργάτες. Από δίπλα και οι μηχανισμοί τους, το Ελεγκτικό Συνέδριο που βγάζει διαρκώς αποφάσεις που εξαιρούν εργαζόμενους από το συγκεκριμένο καθεστώς. Τα ΒΑΕ όχι απλά δεν πρέπει να κοπούν αλλά πρέπει να ενταχθούν ακόμα περισσότερες κατηγορίες και ειδικότητες. Επιπλέον συμπαραστεκόμαστε στο αίτημα των υγειονομικών να ενταχθούν και αυτοί στα ΒΑΕ.       
Συνάδελφοι.
Ασφαλώς τα ΒΑΕ δεν μπορούν να καλύψουν τα δεκάδες κενά, την εντατικοποίηση της εργασίας, τα κακοσυντηρημένα μέσα εργασίας. Παλεύουμε για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού σε όλους τους τομείς. Οι προσλήψεις της 3Κ και αυτές που θα γίνουν στο Βοήθεια στο Σπίτι, δεν μπορούν να καλύψουν τα τεράστια κενά που υπάρχουν στο σύνολο των υπηρεσιών. Δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών του τύπου ότι «το Δημόσιο αντεπεξήλθε την περίοδο του κορονοϊου με το μισό προσωπικό» δείχνουν ότι δεν έχουν σκοπό να κάνουν καμία πρόσληψη αν ο αγώνας μας δεν γίνει υπόθεση του κάθε εργαζόμενου. Έτσι άλλωστε προήλθε η 3Κ και το Β.σ.Σ. Όπως αποδεικνύεται διαχρονικά μόνο ο σταθερός, ταξικά προσανατολισμένος αγώνας μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Οι εργαζόμενοι στα ΕΣΠΑ, τα ΚΗΦΗ, τα ΚΔΑΠ και αλλού ένα δρόμο έχουν, τον δρόμο του αγώνα. Ακόμα όμως και αυτές οι προσλήψεις να γίνουν, είναι τεράστια τα κενά σε όλες τις υπηρεσίες. Κενά που καλύπτονται προσωρινά με συμβασιούχους, μα κυρίως με κοινωφελείς εργαζόμενους που σε μερικές μέρες θα υποδεχθούμε στους Δήμους. Η απάνθρωπες αυτές συμβάσεις δεν λύνουν το πρόβλημα. Μόνη λύση είναι οι μόνιμες προσλήψεις για τη κάλυψη όλων των κενών με μόνιμη και σταθερή εργασία.
Απαιτούμε:
Κάτω τα ξερά σας από τα  ΒΑΕ
Ένταξη στο καθεστώς των ΒΑΕ και άλλων ειδικοτήτων.
Μόνιμες προσλήψεις στο σύνολο των υπηρεσιών των Δήμων.
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις
Σας υπενθυμίζουμε ότι με βάση το καταστατικό του και συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 2 το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ μας καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων στους Δήμους είτε είναι μέλη, είτε δεν είναι μέλη.

δημοσίευσε ...