Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Οι Δίμηνες συμβάσεις δεν είναι λύση για την Καθαριότητα


Φαίνεται πως η Περιφέρεια ενέκρινε τελικά την πρόσληψη συμβασιούχων 2μηνης διάρκειας για την υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Πειραιά. Πρόκειται για 152 εργάτες καθαριότητας - οδοκαθαριστές, 40 οδηγούς και 8 χειριστές που θα επιλεγούν από τους επιλαχόντες που προκρίθηκαν μέσω ΑΣΕΠ από προηγούμενο διαγωνισμό προσλήψεων προσωπικού Καθαριότητας, ώστε να μην χαθεί χρόνος στις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτεί ένας νέος διαγωνισμός.

Το πρόβλημα όμως της υπηρεσίας Καθαριότητας που είναι η σοβαρή έλλειψη προσωπικού δε λύνεται με δίμηνες συμβάσεις, θα λέγαμε ότι ούτε καν μεταφέρετε, γιατί αν αναλογιστεί κανείς ότι στη διάρκεια της δίμηνης θητείας τους οι εργαζόμενοι θα χρειαστούν ένα εύλογο χρονικό διάστημα προσαρμογής, εξοικείωσης και εκπαίδευσης στο αντικείμενο εργασίας τους, δεν προλαβαίνουν να προσφέρουν το αναμενόμενο έργο. 

Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και μάλιστα δίμηνης διάρκειας που αρέσκονται να προτιμούν οι Δήμοι, περισσότερο  ψηφοθηρικούς σκοπούς μπορεί να πει κανείς ότι εξυπηρετούν, παρά ενισχύουν το ελλιπής προσωπικό στις υπηρεσίες Καθαριότητας τους.

Η μόνιμη και με σταθερή εργασία πρόσληψη  εργαζομένων, είναι αυτή που λύνει σε υπερθετικό βαθμό το πρόβλημα χωρίς να εκμεταλλεύεται  την ανάγκη του κάθε άνεργου για εργασία.
  
Όπως απαίτηση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από την κεντρική εξουσία είναι οι προσλήψεις ειδικά των υπηρεσιών που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά  τα ανταποδοτικά τέλη, να εξαιρεθούν από το νόμο περί προσλήψεων, έτσι θα έπρεπε να είναι και των Δημάρχων. Χωρίς να στοχεύουν στην απαξίωση και τον μαρασμό των υπηρεσιών για να βρουν άλλοθι Ιδιωτικοποίησης της Καθαριότητας των Δήμων που αποδεδειγμένα θα επιφέρει αύξηση του κόστους λειτουργίας της, μετακυλώντας το βάρος αυτό στη συνέχεια στους Δημότες.

"timeo Danaos et dona ferentes"
  Β.Γ
     
       




δημοσίευσε ...