Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Απολύονται χιλιάδες εργαζόμενοι, αλλά «ευτυχώς» παίρνουμε ….τη δόση!

O Φανούρης ανακοίνωσε τις 15 χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο…

Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις... το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης ανακοίνωσε 15 χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο μέχρι το τέλος του 2014. Οι κόκκινες γραμμές και τα βέτο του Φανούρη πήγαν περίπατο και όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα ο κ. Κουβέλης ανακοίνωσε πρώτος μετά τη σύσκεψη στου Μαξίμου τις απολύσεις.
Είχαμε τονίσει ότι οι απολύσεις στο Δημόσιο μέχρι το 2014 θα φτάσουν τις 25 χιλιάδες σύμφωνα με τη συμφωνία της συγκυβέρνησης με την τρόικα ενώ συνολικά από το 2010 μέχρι το 2015 θα έχουν ''εκδιωχθεί'' πάνω από 150 χιλιάδες εργαζόμενοι από το Δημόσιο.

Επειδή το μόνο που κάνει το μαύρο μέτωπο είναι να υλοποιεί κατά γράμμα τις συμφωνίες που έχει κάνει με την τρόικα ο αριθμός που ανακοινώνεται σήμερα είναι σαφώς μικρότερος από τους εργαζόμενους που σχεδιάζει να οδηγήσει στην ανεργία. Αυτό συμβαίνει για να περιορίσει τις αντιδράσεις και να καλμάρει τη λαϊκή οργή.

Οι εργαζόμενοι μπροστά στη νέα πρόκληση πρέπει να απαντήσουν με δυνάμωμα των αγώνων να σαρώσουν τις πολιτικές της συγκυβέρνησης – Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΕΚ Τράπεζας και ΔΝΤ και να στείλουν στην «ανεργία» τη συγκυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου Κουβέλη.

Δείτε πως παρουσιάζεται η απόφαση για απολύσεις από τα αστικά μέσα ενημέρωσης (in.gr 13-4-2013)

Στο πλαίσιο απομάκρυνσης 15.000 δημοσίων υπαλλήλων ως το τέλος του 2014 φαίνεται πως κατέληξαν οι πολιτικοί αρχηγοί στην πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή του Αντώνη Μανιτάκη. Με την αξιολόγηση, την κινητικότητα, τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις οργανισμών, αλλά και εθελούσια έξοδο οι περισσότερες αποχωρήσεις. Επείγον να τελειώσει η διαπραγμάτευση, είπε ο Βενιζέλος, δεν κόβουμε κεφάλια γενικώς και αορίστως, είπε ο Κουβέλης.

Τον αριθμό των προς απόλυση υπαλλήλων αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο οποίος μίλησε για 15.000 απομακρύνσεις και ισάριθμες προσλήψεις νέων παιδιών.

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για πολύ καλή συζήτηση, επισημαίνοντας: «Ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους σε όλα τα πεδία, για τον τρόπο με τον οποίο καλύψαμε το δημοσιονομικό κενό, για τις ρυθμίσεις δανείων και οφειλών, φορολογικών και ασφαλιστικών, για τη μείωση της φορολόγησης ακίνητης περιουσίας, για την πρόβλεψη για αποχωρήσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων με διάφορους τρόπους και την ισόποση, δηλαδή 15.000 προσλήψεων στο δημόσιο, με αξιοκρατία, νέων παιδιών».

Μετά την σύσκεψη πρώτος έκανε δηλώσεις -σε ύφος πιο έντονο από ό,τι συνήθως- ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος είπε ότι οι επίορκοι θα αποχωρήσουν με βάση τις αποφάσεις των δικαστικών συμβουλίων που θα ενεργοποιηθούν περισσότερο και θα επιταχύνουν τις εργασίες τους.

Για τους μη επίορκους δημοσίους υπαλλήλους είπε ότι θα κριθούν με την αξιολόγηση και την κινητικότητα.

Ο κ. Κουβέλης επέμεινε ότι οι αλλαγές στο δημόσιο και η αναδιοργάνωσή του θα γίνουν με το σχέδιο της κινητικότητας και εκτίμησε ότι μέχρι το 2015 αυτοί που θα έχουν αποχωρήσει θα είναι περισσότεροι από 180.000.

Επίσης, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι θα αξιολογηθούν οι οργανισμοί, όπου χρειάζεται, κι αν δεν έχουν λόγο ύπαρξης θα κλείσουν. Όσο για το προσωπικό τους, αφού αξιολογηθεί και δεν ανταποκρίνεται, θα βγαίνει εκτός.

Όσο για τον αριθμό των επίορκων, ο κ. Κουβέλης είπε ότι δεν μπορεί να δοθεί συγκεκριμένος αριθμός γιατί θα ήταν αυθαίρετο, αφού δεν θα έχουν κριθεί τουλάχιστον από τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά.

«Δεν υπερασπίζομαι κανέναν στο Δημόσιο»

Ανεβάζοντας τους τόνους ο κ. Κουβέλης συνέχισε λέγοντας πως «δεν υπερασπίζομαι κανέναν στο δημόσιο, υπερασπίζομαι το δημόσιο στη βάση της αξιολόγησης». Και συνέχισε: «Δεν είμαστε μια χώρα που θα κόψει κεφάλια γενικώς και αορίστως, όλα πρέπει να γίνουν με κριτήρια».

Και η τρόικα, κατέληξε, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι διαπραγμάτευση δεν σημαίνει επιβολή απόψεων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε δύο φορές ότι είναι επείγον να κλείσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχει αβεβαιότητα πανευρωπαϊκά. Στην συνέχεια εμφανίστηκε να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με πρόγραμμα δανεισμού λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που πήραν τα τελευταία προγράμματα παλαιού τύπου, δηλαδή ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών μέσω κρατικού προϋπολογισμού και όχι μέσω «κουρέματος» καταθέσεων, όπως έγινε στην Κύπρο.
Στην συνέχεια είπε ότι οι τρεις εταίροι διαμόρφωσαν ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο και εξέφρασε την ελπίδα να το δεχτεί η τρόικα «μέχρι την Κυριακή το βράδυ».

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Βενιζέλος για τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο, πρώτα θα φύγουν οι επίορκοι οι υποθέσεις των οποίων έχουν τελεσιδικήσει. Επίσης, θα υπάρξει πρόγραμμα κινήτρων για εθελούσια έξοδο, ενώ θα εξετασθούν και περιπτώσεις μονίμως απόντων για λόγους υγείας οι οποίοι θα απομακρυνθούν με άλλο τρόπο, αλλά δεν θα μισθοδοτούνται.

Τελευταία κατηγορία είναι αυτοί που δεν θα περάσουν την αξιολόγηση, δεν θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κινητικότητας και θα απομακρυνθούν.

Σημείωσε ακόμη ότι για κάθε έναν από τους δημοσίους υπαλλήλους που θα απολύεται, «ένα νέο παιδί με προσόντα θα παίρνει την θέση του».

πηγή : ygeionomikoi.gr


Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τη χτεσινή συμφωνία των τριών αρχηγών, ανέφερε:
 

«Η τρικομματική κυβέρνηση υιοθετώντας πιστά το μνημόνιο δεν ήθελε ποτέ να φτιάξει ένα καλύτερο δημόσιο τομέα, αλλά έψαχνε αφορμή για να κάνει απολύσεις και να ιδιωτικοποιήσει τα δημόσια αγαθά».

«Μετά τη σημερινή συνάντηση τους οι μάσκες πλέον έπεσαν και επίσημα, με τραγικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και το εναπομείναν κοινωνικό κράτος»

δημοσίευσε ...