Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Γεν. Συνέλευση : «άρον – άρον, σταύρωσον αυτόν …και κανέναν άλλον»


Στην έκτακτη γενική συνέλευση του Σωματείου Οδηγών – Μηχανικών και Εργατ/των Δήμου Πειραιά, που πραγματοποιήθηκε χτες ημέρα Παρασκευή 24/4/2013 ως εκ θαύματος παρουσιάστηκε η εξαφανισμένη επί 2 1/2χρόνια δημοτική αρχή δια του αντιδημάρχου καθαριότητας κ. Ηλία Κατσαφάδου, (να θυμίσω σε αυτούς που δεν θυμούνται ή κάνουν πως δεν θυμούνται ότι ο αντιδήμαρχος είχε κάνει την εμφάνισή του  άλλη μία και μοναδική φορά λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής δημοτικής αρχής για να μας προτείνει να δώσει την οδοσάρωση σε ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμού).


Η παρουσία του αντιδημάρχου στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου δεν μας εξέπληξε καθόλου γνωρίζοντας πολύ καλά ότι «ο φόβος φυλάει τα έρμα» που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι οι εργαζόμενοι αλλά η δημοτική αρχή και προκειμένου να αποσοβήσει τον κίνδυνο των κινητοποιήσεων των εργαζομένων από την μη καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών τριών μηνών.


Με μια επίθεση φιλίας και αγάπης ο αντιδήμαρχος προσπάθησε να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στους εργαζόμενους για την δημοτική αρχή και τον ίδιο το Δήμαρχο και να δείξει την κατανόηση τους για τα επιπλέον οικονομικά προβλήματα των εργαζομένων που δημιουργούνται από την μη καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών, δεδομένου ότι η μνημονιακή πολιτική που υπηρετεί δήμαρχος και δημοτική αρχή εκτός των άλλων έχει κόψει και το πενιχρό δώρο Πάσχα.


Στην κορύφωση του κρεσέντο αγάπης και κατανόησης δεν δίστασε απροκάλυπτα ο αντιδήμαρχος καθαριότητας να ρίξει κυριολεκτικά στη πυρά τον διευθυντή προσωπικού του δήμου, ως τον μόνο και αποκλειστικό υπαίτιο της κατάστασης που δημιουργήθηκε, απεμπολώντας τις ευθύνες που η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος προσωπικά έχουν.


Αρωγούς στις επινοήσεις του ο αντιδήμαρχος βρήκε την πλειοψηφική ηγεσία του Σωματείου που για να  καλύψει τις προεκλογικές υποσχέσεις της ζήταγε με επίμονο τρόπο «την κεφαλή του προσωπάρχη επί πίνακι».


Έγινε παραπάνω από προφανής ο σκοπός του αντιδημάρχου μέσω του κοινωνικού αυτοματισμού που επιδόθηκε να θέλει να στρέψει τους εργαζόμενους της καθαριότητας κατά των συναδέλφων τους στις υπηρεσίες που εμπλέκονται στο θέμα της καθιέρωσης των υπερωριών. Μας θύμισε έντονα την ανευθυνότητα κάτι ανεκδιήγητων τύπων των μνημονιακών συγκυβερνήσεων που ενώ βύθισαν τους εργαζόμενους στη φτώχεια και την εξαθλίωση με τα αντεργατικά μέτρα των μνημονίων που ψήφισαν και εφάρμοσαν, έβγαιναν στα εντεταλμένα Μ.Μ.Ε. και υποστήριζαν πως δεν έφταιγαν αυτοί γιατί δεν ήξεραν ή δεν διάβασαν τι ψήφιζαν !!!


Όλα τα παραπάνω τα επισημάναμε έντονα, στην τοποθέτηση μας, στον ίδιο τον αντιδήμαρχο, στους αρωγούς της προσπάθειάς του αλλά κυρίως στους συναδέλφους μας, που τους προφυλάξαμε από το να πέσουν στην παγίδα που τεχνηέντως στηνόταν από την δημοτική αρχή και επιδίωκε να επικρατήσει συναδελφικός κανιβαλισμός, θέλοντας ο ένας συνάδελφος να φάει τις σάρκες του άλλου, για να μείνει ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή στο απυρόβλητο των ευθυνών τους.


Η υπηρεσία της καθαριότητας δεν πληρώθηκε λόγω της κωλυσιεργίας της δημοσίευσης σε ΦΕΚ της καθιέρωσης των υπερωριών, στις υπόλοιπες υπηρεσίες που χρωστάνε στους συναδέλφους τις περσινές δεδουλευμένες υπερωρίες, του 2012, γιατί δεν πληρώθηκαν ;;;  


Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την πολιτική ηγεσία του δήμου και κανέναν «κακό» εργαζόμενο, όπως θέλουν να το παρουσιάσουν. Ήταν επιλογή της δημοτικής αρχής να μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι παραμονές των εορτών του Πάσχα και να μην μπορούν να προσφέρουν ούτε τα βασικά στις οικογένειές τους.


Η νεοφιλελεύθερη πολιτική που ασκεί ο δήμαρχος δεν διαφέρει σε τίποτα από την μνημονιακή πολιτική της συγκυβέρνησης που θέλει του εργαζόμενους φτωχοποιημένους, εξαθλιωμένους, φοβισμένους και χωρίς δικαιώματα αντίδρασης.


Η συμβιβασμένη πλειοψηφική ηγεσία του Σωματείου φοβούμενη του αποτελέσματος δεν έθεσε όλες τις προτάσεις μας προς ψήφιση, ούτε την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που προτείναμε, ούτε το να κινηθεί νομικά το Σωματείο για την καταγγελία της σύμβασης ανάθεσης έργου των ογκωδών αντικειμένων σε εργολάβο. Είναι προτάσεις που μένουν σε εκκρεμότητα και αν όχι οι ίδιοι στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., τότε σύντομα οι εργαζόμενοι θα δώσουν την απάντησή τους.


Η πρόταση για αποχή από την υπερωριακή εργασία των Κυριακών και Αργιών ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα και αρχίζει από την 1η Μαΐου, ημέρα ιστορικής μνήμης των αγώνων των εργαζομένων.  

Βασίλη Γκιτάκος
Μέλος Δ.Σ του Σωματείου Οδηγών-Μηχ/κων & Εργ/των Δήμου Πειραιά
Μέλος Γεν. Συμβουλίου ΠΟΕ - ΟΤΑ

δημοσίευσε ...