Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

«Δεν ζούμε στην εποχή της χούντας, ζούμε την χούντα της εποχής μας»

Εκτός δημοσίου όσοι επέστρεψαν με προσωρινές διαταγές – «Όχι» Ρουπακιώτη

Ειδήσεις όχι και τόσο ευχάριστες για τους συμβασιούχους του δημοσίου βγαίνουν από την σημερινή συνάντηση του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε στο πολυνομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση την Πέμπτη στη Βουλή θα προβλέπεται η έξοδος από το Δημόσιο όσων επέστρεψαν μετά από προσωρινές διαταγές. Αυτό σημαίνει την αυτόματη έξοδο  χιλιάδων συμβασιούχων που έχουν επιστρέψει μέσω δικαστικών απόφάσεων στις θέσεις τους, με στόχο να καλυφθεί ο προβλεπόμενος από τη συμφωνία με την τρόικα, αριθμός των υπαλλήλων που πρέπει να αποχωρήσουν  άμεσα.

Σύμφωνα με την επίμαχη ρύθμιση, μεταξύ των άλλων, καταργείται η πρόσφατη διάταξη (20.3.2013) του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη που ψηφίστηκε από τη Βουλή (άρθρο 64 Ν. 4139/2013) και προβλέπει ότι «σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κυρία υπόθεση».

Επιπλέον, με το νομοσχέδιο:

-καταργούνται όσες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων έχουν εκδοθεί και διατάσσουν την επαναπρόσληψη εργαζομένων

-αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν εργαζομένους μπορούν να εκδοθούν μόνο για τυπικούς λόγους, όπως, για παράδειγμα, μη έγγραφη απόλυση, απόλυση χωρίς καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης, κ.λπ. Αντίθετα, στις περιπτώσεις απόλυσης εργαζομένων δεν μπορεί να εκδοθεί απόφαση ασφαλιστικών μέτρων επί της ουσίας, δηλαδή, για τις περιπτώσεις εκείνες που η καταγγελία της σύμβασης είναι καταχρηστική.

Δεν υπογράφει ο Ρουπακιώτης

Για να περάσει η διάταξη χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του κ. Ρουπακιώτη, ωστόσο σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, ο υπουργός Δικαιοσύνη δεν προτίθεται να συνυπογράψει το νομοσχέδιο του κ. Μανιτάκη, με το οποίο προβλέπεται η κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και η έκδοση αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων, που αφορούν απολυμένους εργαζόμενους.

Σκληρή ανακοίνωση των εργατολόγων

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσαν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Εργατολόγων Χ. Νικολουτσόπουλος και Γ. Λουκάς, αντίστοιχα, για το «πραξικοπηματικό», όπως το χαρακτηρίζουν, «νομοσχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη» με το οποίο καταργείται από τα δικαστήρια η έκδοση προσωρινών διαταγών και αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση της Ένωσης, υπογραμμίζεται ότι ο κ. Μανιτάκης με το επίμαχο νομοσχέδιό του, καταργεί με νόμο τις δικαστικές αποφάσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, για τους οποίους «η Δικαιοσύνη ήδη έχει αποφασίσει ότι έχουν αποτελέσει θύματα της καταχρηστικής συμπεριφοράς του εργοδότη τους (στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα)».

«Ούτε λίγο – ούτε πολύ καταργούνται με νόμο όλες οι ήδη εκδοθείσες προσωρινές διαταγές Δικαστηρίων ή ακόμη και οι ήδη εκδοθείσες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων, εκτός εάν μέχρι την ημερομηνία ψήφισης του νόμου έχει συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ή η αγωγή αντίστοιχα και αναμένεται η έκδοση απόφασης. Στο εξής οι προσωρινές διαταγές για την ρύθμιση πραγματικής κατάστασης θα απαγορεύονται. Τα ασφαλιστικά μέτρα θα ισχύουν μόνο αν δικασθούν εντός εννέα μηνών από τότε που υποβλήθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Και η ανακοίνωση καταλήγει:«Από πότε υπεύθυνος για το πότε θα δικασθεί μια υπόθεση είναι ο πολίτης; Από πού κι ως που επιτρέπεται ένας υπουργός να υπεισέρχεται στην ουσία της κρίσης του δικαστή, ισχυριζόμενος στην αιτιολογική έκθεση ότι τα δικαστήρια υποκαθιστούν μέσω αυτής την έγκαιρη έκδοση οριστικής απόφασης επί της αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων ή ότι είναι τάχα δύσκολο να κρίνουν αν η απόλυση είναι καταχρηστική; Η αλήθεια είναι ότι στον κ. υπουργό δεν αρέσει η κρίση των δικαστών, γι’ αυτό και τους καταργεί. Η συρρίκνωση της προσωρινής δικαστικής προστασίας των εργαζομένων δεν είναι απλά αντισυνταγματική αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή ειδικά όταν καταργεί όλες τις δικαστικές αποφάσεις που προστατεύουν χιλιάδες εργαζόμενους.»

πηγή : aftodioikisi.gr

δημοσίευσε ...