Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η κατάργηση της διαιτησίας

"Ρωγμή" στην κυβερνητική επιχείριση νομιμοποίησης του Μνημονίου ΙΙ αναμένεται να επιφέρει το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες προσανατολίζεται να κρίνει αντισυνταγματικό το σκέλος που καταργεί τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η μεγάλη πλειοψηφία των δικαστών αναμένεται να διατυπώσει ενστάσεις συνταγματικότητας για την προσφυγή στη διαιτησία που κρίνει την αύξηση αποδοχών, τα επιδόματα, τις αργίες, τις άδειες κ.λπ. και η οποία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Μνημονίου είναι δυνατή μόνο όταν προσφύγουν και τα δύο μέρη, δηλαδή οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες. 

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται να υιοθετήσει τους νομικούς ισχυρισμούς της ΓΣΕΕ, η οποία μαζί με άλλους φορείς κατέθεσε την προσφυγή στο ΣτΕ, σύμφωνα με τους οποίους η ουσιαστική κατάργηση της διαιτησίας είναι αντίθετη με το άρθρο 22 του Συντάγματος περί αναλογικότητας και παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. 

Κι αυτό καθώς, με τον τρόπο αυτό, επέρχεται η καταστροφή του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων και οι εργαζόμενοι οδηγούνται στη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας, με παράλληλη κατεδάφιση των δικαιωμάτων τους.

Από τις συνεχείς διασκέψεις που πραγματοποιεί κεκλεισμένων των θυρών το ΣτΕ έχει επίσης διαρρεύσει ότι καμία άλλη διάταξη του Μνημονίου δεν αντιμετωπίζει ζητήματα συνταγματικότητας ενώ το δικαστήριο δεν αναμένεται να διατυπώσει κρίση για τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων (κατά 22% για όλους τους εργαζόμενους και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών), καθώς οι δικαστές φαίνεται ότι καταλήγουν πως επήλθε αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο από την ψήφιση του Μνημονίου ΙΙΙ που ακολούθησε.

Κατά τις διασκέψεις, τέλος, διατυπώθηκαν απόψεις να σταλεί προδικαστικό ερώτημα προς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να διευκρινιστεί αν οι επίμαχες διατάξεις είναι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ωστόσο οι συγκεκριμένες απόψεις δεν φαίνεται να κερδίζουν έδαφος.

πηγή : avgi.gr

δημοσίευσε ...