Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

«Ούτε διαθεσιμότητα ούτε απόλυση»

"Θέλω να κοιτάω στα μάτια τους συναδέλφους που απολύονται χωρίς καν να περάσουν από αξιολόγηση. Θέλω να κοιτάω στα μάτια τα παιδιά και τον άντρα μου, που τους έπεισα για την αξία του αγώνα μας, να κρατήσουμε ψηλά το κεφάλι κι ας χάσουμε το ένα από τα δύο βασικά μας εισοδήματα".

Τα λόγια της Αναστασίας Γιάμαλη, διοικητικής υπαλλήλου στο ΕΜΠ από το '94, μητέρας δύο ανήλικων παιδιών, η οποία δεν υπέβαλε τα στοιχεία της για να συνταχθεί η λίστα της διαθεσιμότητας, είναι ενδεικτικά των προθέσεων της ίδιας και των συναδέλφων της. Στο εκβιαστικό δίλημμα του Αρβανιτόπουλου "διαθεσιμότητα ή απόλυση", απαντούν με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.
  
Στον αγώνα αυτό δεν υπάρχουν διαχωρισμοί ανάμεσα σ' εκείνους που συμπλήρωσαν την πλατφόρμα κι εκείνους που δεν το έκαναν. "Υπήρχαν άνθρωποι, που με δάκρυα στα μάτια απογράφηκαν", μας λέει ο Λυμπέρης Τσάμπρας, επίσης διοικητικός στο ΕΜΠ, που έχει εξαιρεθεί από τη διαθεσιμότητα, αλλά η συμμετοχή του στους αγώνες είναι για τον ίδιο "υπόθεση τιμής και αλληλεγγύης στους εργαζομένους.

Άλλωστε μετά είναι η δική μας σειρά".
 
Ερμηνεύει την υποχώρηση των συναδέλφων του ως αποτέλεσμα της πίεσης που δέχτηκαν "από τα ΜΜΕ και από συγκεκριμένους συνδικαλιστές που τους καλούσαν στο τηλέφωνο και τους ζητούσαν να υπογράψουν". Όπως αναφέρει ακόμα, πριν καν τελειώσει η ψηφοφορία στη Βουλή για την τροπολογία διαδίδονταν ψέματα που έλεγαν ότι "συνάδελφοι είχαν υποβάλει τα στοιχεία αν κι αυτό δεν ίσχυε". Στον κόσμο αυτόν λοιπόν "δεν ρίχνουμε ευθύνες. Θέλουμε να τον έχουμε δίπλα μας".
 
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να συνδεθεί ο αγώνας των διοικητικών υπαλλήλων και μ' εκείνον που κάνουν άλλοι κλάδοι, τονίζοντας "ότι μόνο έτσι μπορούμε να τα καταφέρουμε και ν' αλλάξει η ροή των πραγμάτων".
 
"Ποινικοποιείται το φρόνημα"
 
Η κυβέρνηση προχώρησε σε μια συνηθισμένη κίνηση στη σκακιέρα. Ακολουθώντας την πεπατημένη του κατακερματισμού κι άλλων κλάδων, έκοψε κι έραψε τη νομοθεσία στα μέτρα της. Σύμφωνα με τον Ζαχαρία Τριγάζη μέλος του κεντρικού συμβουλίου της ΟΔΠΤΕ (Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης), διοικητικό υπάλληλο στο ΕΚΠΑ κι ανάμεσα στους 268 που δεν απογράφηκαν, πρόκειται για ενέργεια που αντίκειται ξεκάθαρα στο Σύνταγμα, καθώς "δεν μιλάμε για υπηρεσιακό παράπτωμα". Στην πραγματικότητα, "ποινικοποιείται το φρόνημα", ενώ απώτερος στόχος ήταν "η διάσπαση του κινήματος. Την αναχαιτίσαμε και συνεχίζουμε".
 
Η απεργία θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, παρά τις ισχυρές πιέσεις. "Αφήνουμε πίσω μας την τροπολογία και θα υπερασπιστούμε τους εργαζομένους και τα πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση είχε επενδύσει στον κοινωνικό αυτοματισμό, πιστεύοντας ότι οι φοιτητές κι οι γονείς θα στραφούν εναντίον μας. Όμως τους καλέσαμε να κουβεντιάσουμε, τους εξηγήσαμε την κατάσταση και ξέρουν πώς το πρόβλημα δεν το δημιουργεί η κινητοποίησή μας, αλλά η κυβερνητική πολιτική".
 
"Έκπτωτος" ο γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων ΕΚΠΑ
 
Απογοητευτική, αλλά κι αναμενόμενη, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν η στάση του πρόεδρου της ΟΔΠΤΕ, Φραγκίσκου Βορτελίνου, του γραμματέα του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του ΕΚΠΑ, Δημήτρη Σακάτου κι άλλων συνδικαλιστών που την κρίσιμη στιγμή "έκαναν πίσω και θυμήθηκαν τον ρόλο τους, που είναι η διευκόλυνση της κυβερνητικής πολιτικής". Την άποψη αυτή συμμερίζονται τόσο η Αν. Γιάμαλη όσο και ο Λ. Τσάμπρας, ενώ ο Ζ. Τριγάζης ανέφερε πως η γενική συνέλευση του συλλόγου εργαζομένων στο ΕΚΠΑ "κήρυξε έκπτωτο από τη θέση του και καταδίκασε πολιτικά τον κ. Σακάτο".

Η "Α" ήρθε σ' επικοινωνία με τον κ. Βορτελίνο, ο οποίος χαρακτήρισε ως κακόβουλα τα σχόλια για "αλλαγή γραμμής από την ηγεσία", ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν μπορεί αυτή να επέμβει, όταν η συλλογική ευθύνη γίνεται ατομική κι ο καθένας καλείται να πάρει μία απόφαση, διαψεύδοντας ότι ασκήθηκαν πιέσεις στους υπαλλήλους να συμβαδίσουν με τις κυβερνητικές αποφάσεις. "Η ποινικοποίηση της απεργίας είναι αυτό που πρέπει να μας απασχολεί τώρα", πρόσθεσε και τόνισε ότι καταδικάζει την τροπολογία Αρβανιτόπουλου, ενώ διεμήνυσε παράταση των κινητοποιήσεων, αναφέροντας ακόμα ότι "η εκπαιδευτική λειτουργία δεν παρακωλύεται από τους διοικητικούς", καθώς οι εγγραφές, ανεξάρτητα με τα μαθήματα μπορούν γίνουν κι αργότερα.
 
Σε αργία οι 268, "κολλάει" και πάλι η διαθεσιμότητα
 
Παρ' ότι απέσπασε τις δηλώσεις 1.700 διοικητικών υπαλλήλων, η κυβέρνηση απέχει πολύ ακόμα απ' την εφαρμογή της διαθεσιμότητας. Κι αυτό γιατί, πρώτον, οι δηλώσεις ήταν ελλιπείς, καθώς οι διοικητικοί δεν είχαν πρόσβαση στους υπηρεσιακούς τους φακέλους, δεύτερον, επειδή θα χρειαστούν πολλές ημέρες για να πραγματοποιηθεί έλεγχος ούτως ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και, τρίτον, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με στόχο την απόσυρση του μέτρου.
 
Οι 268 διοικητικοί που δεν υπέβαλαν τα στοιχεία τους τίθενται σε αργία και αφαιρούνται από τον αριθμό - στόχο του Αρβανιτόπουλου, που προβλέπει τη μείωση του δυναμικού των Ιδρυμάτων κατά 1.349 εργαζόμενους. "Ένας λόγος παραπάνω για να συνεχίσουμε", όπως επισημαίνουν ομοσπονδία κι εργαζόμενοι που βρίσκονται στο πλευρό τους κι είναι αποφασισμένοι να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για να μην περάσει ένα ακόμα πακέτο παράλογων αποφάσεων επί εποχής Μνημονίου.

Δημοσιεύτηκε στην avgi.gr 29/10/2013

δημοσίευσε ...