Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

ΑΔΕΔΥ: Οχι στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις, Συλλαλητήριο και παναττική Στάση Εργασίας την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΔΕΔΥ

Νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία το 2014 μεθοδεύει η Κυβέρνηση, εμμένοντας στην εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής της.

Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 370 εκατ. ευρώ, των λειτουργικών δαπανών των Νοσοκομείων κατά 320 εκατ. ευρώ, των παροχών ασθενείας προς τους ασφαλισμένους κατά 539 εκατ. ευρώ, της κρατικής επιχορήγησης του ΕΟΠΥΥ κατά 334 εκατ. ευρώ και του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ κατά 2,2 δισ. ευρώ, η αλλαγή του χαρακτήρα του ΕΟΠΥΥ από Πάροχο Υπηρεσιών Υγείας σε «Αγοραστή» Υπηρεσιών από το κρατικοδίαιτο μεγάλο κερδοσκοπικό ιδιωτικό κεφάλαιο στην Υγεία,  οι διαθεσιμότητες και απολύσεις από τη νέα δεξαμενή των 9.970 εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ, η συνέχιση των συγχωνεύσεων, των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων της Περιφέρειας και το κλείσιμο 770 υποστελεχωμένων Κλινικών – Τμημάτων, συνθέτουν το εκρηκτικό μείγμα στη δημόσια Υγεία.

Ήδη 200 έτοιμες κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές, με τραγικές επιπτώσεις, ακόμη και με κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών, λόγω της τραγικής έλλειψης προσωπικού.

Υπονομεύονται οι δομές ψυχικής υγείας με το κλείσιμο των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, ενώ ταυτόχρονα με τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία - χειρουργεία στα Νοσοκομεία διευκολύνεται η εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ. Ταυτόχρονα γίνεται πιο δραματική η θέση των ασθενών, εξαιτίας των νέων επιβαρύνσεων για τη νοσηλεία τους (25 ευρώ), για τη φαρμακευτική αγωγή τους, για τις παροχές ασθενείας, ενώ παράλληλα οι ανασφάλιστοι, που υπερβαίνουν πια τα 3,5 εκατ., εγκαταλείπονται στον προκλητικό εμπαιγμό των healthvoucher.

Στο χώρο της Παιδείας, το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου της Αθήνας συνεχίζει τον αγώνα που ξεκίνησε εδώ και 13 εβδομάδες ενάντια στις απολύσεις, τις διαθεσιμότητες και για την υπεράσπιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, ζητώντας: 

- Την κατάργηση των Υπουργικών Αποφάσεων και την ανάκληση των Διαπιστωτικών Πράξεων που καταργούν κλάδους και θέτουν σε διαθεσιμότητα 1.135 υπαλλήλους. 

- Την κατάργηση της πλατφόρμας αυτό-απογραφής 

- Την άρση όλων των πειθαρχικών διώξεων.

Αντ’ αυτού η Κυβέρνηση κωφεύει και εξακολουθεί να βαδίζει στον αυταρχικό της κατήφορο, επιβάλλοντας πειθαρχικές διώξεις στους εργαζομένους στα ΑΕΙ και στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όμως ο αγώνας των εργαζομένων για την υπεράσπιση αφενός του δικαιώματος στην εργασία και αφετέρου των Κοινωνικών Αγαθών που συρρικνώνονται, θα συνεχιστεί μέχρι τη νίκη.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στηρίζει το δίκαιο αγώνα όλων των συναδέλφων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα στο χώρο της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί) και της Κεντρικής Διοίκησης (εργαζόμενοι στα Υπουργεία) και καλεί το σύνολο των συναδέλφων εργαζομένων στο Δημόσιο τομέα, τους συνταξιούχους και όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν δυναμικά στην Απεργιακή Συγκέντρωση την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 12:00 το μεσημέρι, έξω από το Υπουργείο Υγείας (Αριστοτέλους 17) και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Παράλληλα κηρύσσει Παναττική Στάση Εργασίας την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013, από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του ωραρίου, προκειμένου να δοθεί δυνατότητα σε όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στο Συλλαλητήριο.
 
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Το δελτίο τύπου της ΑΔΕΔΥ σε μορφή Word ΕΔΩ


Ο παρακάτω σχολιασμός ανήκει στον Βασίλη Γκιτάκο, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε - Ο.Τ.Α και της γραμματείας της Α.Σ.Κ - Ο.Τ.Α.

Μπορεί οι δυνάμεις ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ που εκπροσωπούν τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό στην ΑΔΕΔΥ και φάνηκε και στο συνέδριο ότι ενεργούν «συνεταιριστικά», να θέλουν να συνεχίζουν τις προεκλογικές ίντριγκες και τα παραταξιακά τους παιχνιδάκια λόγω της διάσπασης της πρώτης σε δύο ή περισσότερα κομμάτια, γεγονός που μαζί με την άνοδο των αριστερών παρατάξεων τους στοίχισε την απώλεια της μέχρι χτες πλειοψηφίας τους,  αλλά τα τερτίπια τους δεν θα τα κάνουν στην πλάτη των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεν μπορεί έναν κλάδο όπως αυτός των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που χτυπήθηκε βάναυσα από τους ανθρωποκτόνους νόμους της διαθεσιμότητας – κινητικότητας – απολύσεων, συστηματικά σε όλες τις τελευταίες ανακοινώσεις της η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, να τον περνάει στα ψιλά γράμματα και να μην αναφέρεται σχεδόν πουθενά.

Τα κομματικά τους «μαχαιρώματα» και οι παραγοντισμοί δεν αφορούν τους εργαζόμενους κανενός κλάδου, που βλέπουν τη ζωή τους να καταστρέφεται και ζητούν επίμονα αγώνα ενιαίο, συντονισμένο, καλά οργανωμένο και μακράς διάρκειας που θα ανατρέψει τα μνημόνια και τις πολιτικές που τους εξοντώνουν οικονομικά και κοινωνικά.

Μην «παρασύρονται», οι ηγεσίες της ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ και μην υιοθετούν τον κοινωνικό αυτοματισμό της συγκυβέρνησης, ουσιαστικά παραγκωνίζοντας και εκθέτοντας έναν από τους μεγαλύτερους κλάδους εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, γιατί η κατηγορία της ενσωμάτωσης της λογικής τους με την «λογική» της μνημονιακή συγκυβέρνηση θα είναι ίσως η μικρότερη κατηγορία που θα μπορεί κανείς να τους προσάψει.

δημοσίευσε ...