Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Εγκληματική η διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων

Εγκληματική διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων καταγγέλλουν 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες απόρριψης ιατρικών και ραδιενεργών αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Φυλής, ζητώντας την άμεση διενέργεια επιδημιολογικής μελέτης για την ευρύτερη περιοχή.

Στην ερώτησή τους προς του υπουργούς ΠΕΚΑ, Υγείας και Εσωτερικών, τονίζουν ότι στη Φυλή φάνηκε ότι «δεν υπάρχει διάταξη ελέγχου ραδιενέργειας" ούτε σχέδιο και υποδομή για έλεγχο.

Υπογραμμίζουν ακόμα ότι δεν υπάρχει «μηχανισμός ελέγχου και σχετικό σχέδιο δράσης στις υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων των ΟΤΑ», ενώ οι έλεγχοι φέρνουν στην επιφάνεια το «μείζον πρόβλημα του εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων και της έλλειψης υποδομών διάθεσής τους».

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι παρά τις καταγγελίες για τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, την άμεση ανάγκη διενέργειας Επιδημιολογικής Μελέτης και τη σκοπιμότητα απομάκρυνσης της μονάδας καύσης, κυβέρνηση και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, επικαλούμενοι το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων "προωθούν στη Φυλή δύο, φαραωνικών διαστάσεων, μονάδες επεξεργασίας για την ενεργειακή αξιοποίηση 1.200.000 τόνων τον χρόνο σύμμεικτων απορριμμάτων, επιμολυσμένων με επικίνδυνα, με αύξηση των δημοτικών τελών και προς μεγάλη χαρά των εργολάβων».

Επίσης, αναφέρουν ότι προβλέπεται μία Μονάδα Διαχείρισης Τέφρας που χωροθετείται στην ΟΕΔΑ Δυτ. Αττικής στη Φυλή, ενώ εξετάζεται και το σενάριο για την επέκταση δυναμικότητας της υπάρχουσας εγκατάστασης αποτέφρωσης επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων στη Φυλή.

Σε αυτό το πλαίσιο ρωτούν τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων και κατά πόσο σκοπεύουν οι υπουργοί ΠΕΚΑ και Εσωτερικών να αναλάβουν πρωτοβουλία για την άμεση αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Αττικής.

Παράλληλα, ζητούν επικαιροποιημένο πίνακα τόσο με τα στοιχεία που αφορούν την ενδονοσοκομειακή διαχείριση απορριμμάτων για όλα τα θεραπευτήρια της χώρας με αναφορά στις ποσότητες, δαπάνες και ενεργές συμβάσεις ανά είδος υπηρεσιών και αποβλήτων αλλά όσο και με το υφιστάμενο δίκτυο εγκαταστάσεων διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων (ΕΑΥΜ) και αναφορά των ιατρικών μονάδων που είναι συμβεβλημένες με κάθε μία εξ αυτών.

Επίσης αιτούνται τη μελέτη για τον προσδιορισμό κατάλληλων περιοχών για εγκαταστάσεις επεξεργασίας και τελικής διάθεσης επικινδύνων αποβλήτων.

πηγή : avgi.gr


δημοσίευσε ...