Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

«Ανάκληση» της κινητοποίησης εξήγγειλε η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που εκδόθηκε (Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Α΄-ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 6/14-1-2015) και που ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσης, εξαιρούνται οι χρηματοδοτήσεις των ΟΤΑ για την καταβολή εκλογικής αποζημίωσης των υπαλλήλων τους από τον συμψηφισμό των οφειλών των δήμων προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα Νομικά Πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τις καθιστά ακατάσχετες από τρίτους.

Έτσι ουσιαστικά λύνεται το πρόβλημα της εμπλοκής της εκλογικής αποζημίωσης των εργαζομένων, για τις εκλογές της επόμενης Κυριακής 25 Ιανουαρίου 2015, με τις οφειλές των Δήμων προς το δημόσιο.

Σε ότι αφορά την εκλογική αποζημίωση για τις εκλογές του 2012 και 2014, για όσους Δήμους δεν το εισέπραξαν λόγω συμψηφισμού των οφειλών τους, τα χρήματα που παρακρατήθηκαν αφού επιστρέψουν στο υπουργείο Οικονομικών, με αυτά εκ νέου θα επιχορηγηθούν οι δήμοι, προκειμένου να καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους εργαζόμενους.

Για το γεγονός αυτό η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ επαίρεται δήθεν δικαιωμένη για την πρόταση της κινητοποίησης και την απόφαση που πήρε, αλλά κρύβει το γεγονός ότι κανένα τελικά κινηματικό και διεκδικητικό χαρακτήρα δεν είχε η κινητοποίηση πλην αυτόν του επικοινωνιακού, διότι η πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ κινήθηκε για άλλη μία φορά στη λογική του «παίρνουμε ότι μας δώσουν και το παρουσιάζουμε και για νίκη».

Φαίνεται πως ήταν αρκετή για την ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ η αναγνώριση και μόνο της αδικίας από τον υπηρεσιακό υπουργό εσωτερικών, που υφίστανται από την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι του κλάδου μας, τόσο για την πενιχρή εκλογική αποζημίωση αλλά και του περιορισμένου αριθμού των εργαζομένων που επωμίζονται τις εργασίες προετοιμασίας και διεξαγωγής των εκλογών.

Γι’ αυτό άλλωστε τα αιτήματα της αύξησης της εκλογικής αποζημίωσης και της διεύρυνσης του αριθμού των εργαζομένων δεν συμπεριλήφθηκαν από την ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ και στην εξώδικο διαμαρτυρία – πρόσκληση – δήλωση, όπου συγκεκριμένα διεκδικούσε μόνο «την άμεση καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης των προγενέστερων εκλογικών διαδικασιών» που στην ουσία ούτε και αυτή καλύπτεται από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου(Π.Ν.Π).

Με μια δισέλιδη ανακοίνωση η ηγεσία της ομοσπονδίας, απολογητικού κυρίως περιεχομένου και χρησιμοποιώντας την ΠΟΕ-ΟΤΑ ως «καπατενάτο» της, προκειμένου να λύσει τις διαπαραταξιακές διαφορές και αντιθέσεις της με τα στελέχη του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, κάνει γνωστή την ανάκληση της απεργίας – αποχής των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις εργασίες που έχουν σχέση με τη διαδικασία των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, που πρόσφατα είχε εξαγγείλει. 

Είναι τυχαίο που το εξώδικο για την έναρξη της απεργίας-αποχής στάλθηκε αφού ολοκληρώθηκε η κρίσιμη φάση της κατάθεσης των ψηφοδελτίων από τα κόμματα και αναστάλθηκε πριν αρχίσει η φάση της πρακτικής προετοιμασίας των εκλογών που είναι η επόμενη εβδομάδα;

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ θεωρεί ότι ο εμπαιγμός και η απαξίωση των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την συγκυβέρνηση συνεχίζεται ακόμα και τώρα που η αντίστροφη μέτρηση για την ανατροπή της πολιτικής της φτώχεια και της εξαθλίωσης που εφάρμοσε και έχει προγραφεί με τους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες όλου του προηγούμενου χρονικού διαστήματος και ολοκληρώνεται την επόμενη Κυριακή 25 Γενάρη με την ψήφο του ελληνικού λαού.

Με ισχυρό εργατικό κίνημα και δυνατά συνδικάτα μπορούμε να διεκδικήσουμε και να επαναφέρουμε τα χαμένα δικαιώματα των εργαζομένων που αυταρχικά και βίαια κατήργησε ο νεοφιλελευθερισμός των μνημονίων που εφάρμοσαν οι υπόδουλες στους δανειστές κυβερνήσεις. Καλούμε τους εργαζόμενους σε διαρκή αγωνιστική ετοιμότητα για σύγκρουση και ρήξη με τα συμφέροντα των ολίγων που θέλουν φτωχοποιημένους εργαζόμενους και χωρίς δικαιώματα.
ΜΕΤΑ – ΟΤΑ / 17-1-2015
Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ΕΔΩ
Η ανακοίνωση της ΠΟΕ - ΟΤΑ ΕΔΩ

δημοσίευσε ...