Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Δ.Β.Α: Κερκόπορτα για την διεύρυνση του ωραρίου στους Παιδικούς ΣταθμούςΚερκόπορτα σε ιδιώτες με «φτηνούς» εργαζόμενους για τους Παιδικούς Σταθμούς προσπαθεί να ανοίξει η Δημοτική Αρχή του κ.Καμίνη και άλλων πρόθυμων αιρετών με την υλοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος με την ονομασία «Προώθηση Δημιουργικών Δραστηριοτήτων νηπίων στις υφιστάμενες δομές των βρεφονηπιακών σταθμών με στόχο την αλληλεπίδραση παιδιών μεταναστών και γηγενών», ενώ παράλληλα επιχειρεί «εθελοντικά» (βλ. Λοβέρδο εθελοντισμό με μόρια) να διευρύνει το ήδη εξουθενωτικό και αντιπαιδαγωγικό ωράριο κατά τρεις ώρες.


Αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκμεταλλευόμενοι την ευαισθησία των εργαζομένων και της κοινωνίας για τους μετανάστες αλλά και την οικονομική ανέχεια στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι από την βάρβαρη μνημονιακή πολιτική της λιτότητας των απερχόμενων συγκυβερνήσεων Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, που πολλοί από τους αιρετούς στήριξαν με τις επιλογές τους, επιχειρούν να αλλοιώσουν τον κοινωνικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα των Παιδικών Σταθμών.         


Φυσικά και χρειάζεται η εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων που η φιλοσοφία τους είναι να αντιμετωπιστούν φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού, κανείς άλλωστε δεν μπορεί να αντιδρά για την εφαρμογή τους, αλλά επισημαίνουμε πως ήδη οι δραστηριότητες αυτές υλοποιούνται εντός του ωραρίου τους  από τους εργαζόμενους των Παιδικών Σταθμών και του προγράμματος των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π).  


Ωστόσο όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση η διοίκηση του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών (Δ.Β.Α) επιχειρεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα με εργαζόμενους των παιδικών σταθμών που ήδη έχουν δουλέψει το 8ωρο τους, προσφέροντας υπερεργασία τριών ωρών έναντι της πενιχρής αμοιβής των υπερωριών.


Είναι ξεκάθαρο ότι δεν ενδιαφέρονται για την ουσία του προγράμματος που θα μπορούσαν να υλοποιήσουν με πρόσληψη νέου προσωπικού που θα καλύπτει τις ανάγκες του προγράμματος και χωρίς την εμπλοκή ιδιωτικής εταιρείας η οποία μάλιστα παρά την καλή αμοιβή που της δόθηκε απέτυχε να συγκροτήσει τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών (Δ.Β.Α), όταν της ανατέθηκε και τώρα την παρουσιάζουν ως κατάλληλη για επιστημονικό συντονιστή - συνεργάτη. Στα σχέδια τους είναι μέσω της υλοποίησης του προγράμματος να διευρύνουν το ωράριο των εργαζομένων  γεγονός που αποδεικνύεται από την δυνατότητα που δίνουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και τα παιδιά που ήδη είναι ενταγμένα στους Παιδικούς Σταθμούς και συμμετέχουν σε τέτοιες δραστηριότητες.


Στην παρουσίαση του προγράμματος στους εργαζόμενους από την διοίκηση του Δ.Β.Α που πραγματοποιήθηκε στο Γκάζι το μέλος του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ και της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ Βασίλης Γκιτάκος  στην παρέμβαση του, διαχώρισε τον χαρακτήρα και την φιλοσοφία του προγράμματος και τάχθηκε ενάντια στον τρόπο που επιχειρεί να το υλοποιήσει η διοίκηση του Δ.Β.Α.


Το ΜΕΤΑ – ΟΤΑ στηρίζει και συμμετέχει ενεργά στους αγώνες των εργαζομένων, των Σωματείων και της Ομοσπονδίας για

την κατάργηση του αντιπαιδαγωγικού 8ωρου και την επαναφορά τους 6ωρου,

την ένταξη των κοινωνικών προγραμμάτων στις κοινωνικές δομές των Δήμων

την μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων στα κοινωνικά προγράμματα και τους Παιδικούς Σταθμούς από ορισμένου χρόνου και έργου σε αορίστου χρόνου

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των Παιδικών ΣταθμώνΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΟΕ - ΟΤΑ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. χρόνια τώρα μάχεται σθεναρά ενάντια στην συστηματική τακτική κατάργησης του Δημόσιου, Κοινωνικού και Παιδαγωγικού Χαρακτήρα των Παιδικών Σταθμών των Δήμων.

Είναι γνωστή η βούληση μιας μερίδας αιρετών που θέλουν να μετατρέψουν τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς σε «αποθήκες» παιδιών καταργώντας μαζί με τον παιδαγωγικό χαρακτήρα τους και δικαιώματα πρώτα και κύρια των παιδιών, όπως οι διακοπές Χριστουγέννων, Πάσχα και Καλοκαιριού, προωθώντας την ολοήμερη λειτουργία τους.
Κι αυτό συμβαίνει τη στιγμή που ως αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης και της μεγάλης έλλειψης προσωπικού παρουσιάζονται τεράστια προβλήματα στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, όπως η μη τήρηση των προδιαγραφών ασφαλείας (αναλογίες παιδιών – παιδαγωγών), η εγκατάλειψη κτιριακών υποδομών, η τραγική υποβάθμιση σίτισης των παιδιών με πρωτοβουλία της Διοίκησης του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών με έμμεσο τρόπο και σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες με πρόσχημα συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα «Δημιουργικής Απασχόλησης» και ταυτόχρονα επιχειρείται η διεύρυνση του ωραρίου των Παιδικών Σταθμών κατά τρεις ώρες χρησιμοποιώντας τους υφιστάμενους εργαζόμενους.
Πρόγραμμα πιλοτικό, που σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Β.Α. θα εφαρμοστεί αρχικά σε 25 Παιδικούς Σταθμούς  Μεγάλων Δήμων της χώρας και στη συνέχεια φιλοδοξεί και επεκταθεί Πανελλαδικά. Βάσει του προγράμματος οι Παιδικοί Σταθμοί θα παρέχουν απογευματινό φαγητό τη στιγμή που οι περισσότεροι δεν παρέχουν φαγητό κατάλληλο για τις ανάγκες των μικρών παιδιών στην πρωινή ζώνη απασχόλησής τους.
Φυσικά στο πρόγραμμα αυτό δεν θα μπορούσε να μην συμμετέχει ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, καθώς και οι Δήμαρχοι Νίκαιας-Ρέντη Γεώργιος Ιωακειμίδης, Πάτρας Κωνσταντίνος Πελετίδης, Ηρακλείου Κρήτης Βασίλειος Λαμπρινός, Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας και ιδιωτική εταιρεία η οποία έναντι σημαντικής αμοιβής έκανε τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) των Παιδικών Σταθμών του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών ο οποίος μέσα σε λιγότερο από έξη (6) μήνες τροποποιήθηκε ριζικά λόγω ακαταλληλότητας.
Η Διοίκηση του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών που είναι και υπεύθυνη για την εκτέλεση του «πιλοτικού προγράμματος» θα πρέπει να δώσει και απαντήσεις:
1.    Δεν γνωρίζει ότι τα προγράμματα Δημιουργικής Απασχόλησης υλοποιούνται και μάλιστα με Ευρωπαϊκά κονδύλια στις δομές των Κ.Δ.Α.Π. (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόληση Παιδιών) Δήμων στα οποία συμμετέχουν αλλοδαπά και μη παιδιά;
2.    Δεν γνωρίζει ότι το 8ωρο εργασίας των παιδαγωγών σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού έχει οδηγήσει σε επαγγελματική εξουθένωση και ότι η προσθήκη άλλων τριών ωρών απασχόλησης (σύνολο εργασίας 11 ώρες) είναι αδύνατη; Πως θα μπορέσει η παιδαγωγός που θα εργαστεί και το απόγευμα να διασφαλίσει τη σωματική ακεραιότητα και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών της τάξης της και την επόμενη ημέρα.
3.    Αγνοεί ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που φιλοξενούνται στους Παιδικούς Σταθμούς και καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας έχουν πλήθος δραστηριοτήτων είναι αδύνατο να παραμείνουν και το απόγευμα κάνοντας ακριβώς το ίδιο, διότι αυτό άλλωστε οδηγεί στην ιδρυματοποίηση των παιδιών;
Τέλος ερωτάται, αν ήταν τόσο διακαής η επιθυμία για την δημιουργική απασχόληση των παιδιών κατά τις απογευματινές ώρες τότε γιατί με την ανάληψη των καθηκόντων της κατάργησε το Εργαστήρι Δημιουργικής και Παιδαγωγικής και Ψυχαγωγικής Απασχόλησης παιδιών που είχε δημιουργηθεί στο Παγκράτι και ήταν ανεξάρτητο από τη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών; Τότε γιατί απέλυσε όλους τους εργαζόμενους ως μη αναγκαίους, (Μουσικούς, Θεατρολόγους, Ζωγράφους και Γυμναστές) που είχαν προσληφθεί και εφάρμοζαν επί σειρά ετών αυτό ακριβώς το ίδιο πρόγραμμα το οποίο αυτή τη στιγμή προωθεί ως καινούργιο;
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. συνεπής στις θέσεις της καταγγέλλει την έμμεση προσπάθεια κατάργησης του Δημόσιου και Παιδαγωγικού χαρακτήρα των Παιδικών Σταθμών, «πατώντας» στην οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων και σε συνεργασία με τους Τοπικούς Συλλόγους των Δήμων που έχουν επιλεγεί να εκτελέσουν το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα θα παρέμβουν για να αποτραπεί.
 

 

δημοσίευσε ...