Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Απεργία – Αποχή από τις εργασίες των εκλογών αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Από τις 5 Ιανουαρίου έχει στείλει, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ergasianet.gr, ο υπηρεσιακός υπουργός Μιχάλης Θεοχαρίδης έγγραφο στο υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας το μη συμψηφισμός της εκλογικής αποζημίωσης των δημοτικών υπαλλήλων με χρέη των δήμων προς το Δημόσιο, ζητώντας «να δοθούν άμεσα εντολές προς όλες τις ΥΔΕ και ΔΟΥ ώστε να μην προβαίνουν σε οποιονδήποτε συμψηφισμό των συγκεκριμένων επιχορηγήσεων προς τους δήμους και περιφέρειες καθώς δεν συντρέχουν οι κατά νόμο προϋποθέσεις συμψηφισμού ως προς την ταύτιση του οφειλέτη και του δικαιούχου της απαίτησης»
Τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ –ΟΤΑ τόνισαν την απαξίωση και τον εξευτελισμό με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο κλάδος από τη πολιτική της απερχόμενης συγκυβέρνησης, τόσο από το ύψος της εκλογικής αποζημίωσης όσο και από την μη καταβολής της. (υπάρχουν εργαζόμενοι δήμων που δεν έχουν λάβει ούτε την εκλογική αποζημίωση από τις εκλογές του 2012)

Όσον αφορά στην νέα εκλογική αποζημίωση των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, η εκτελεστική επιτροπή ζήτησε από τον υπηρεσιακό υπουργό, αύξηση των συμμετεχόντων στις διαδικασίες, να συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι στα νομικά πρόσωπα, όπως επίσης και απεμπλοκή της αποζημίωσης από τις οικονομικές εκκρεμότητες των δήμων προς το κράτος. Ο υπουργός απάντησε ότι θα προσπαθήσει να λύσει τα θέματά τους, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, με ΚΥΑ που πρόκειται να εκδοθούν και αφορούν στις εκλογές. 

Υπενθυμίζεται πως χθες και η ΚΕΔΕ απέστειλε έγγραφο στα υπουργείο Οικονομικών και Εσωτερικών, όπου και τα καλεί να εκδώσουν εγκύκλιο προκειμένου να αποδεσμευτούν τα κονδύλια που αφορούν την εκλογική αποζημίωση των εργαζομένων των ΟΤΑ ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στις εργασίες των επερχόμενων εκλογών.

Στη σημερινή (8/1/2015) συνεδρίαση της η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αποφάσισε να προκηρύξει Απεργία – Αποχή από τις διαδικασίες προετοιμασίας, διεξαγωγής και μεταφοράς των αποτελεσμάτων των επερχόμενων εκλογών της 25 Ιανουαρίου.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της ΠΟΕ – ΟΤΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. σε συνεδρίασή της σήμερα, Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015, μετά και την συνάντηση που χθες είχε με τον υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχάλη Θεοχαρίδη, αποφάσισε την Απεργία-Αποχή των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από κάθε διαδικασία για την προετοιμασία, διεξαγωγή και μεταφορά των αποτελεσμάτων των Βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Αιτία, ο εμπαιγμός της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η άρνησή της να βρει λύση και να καταβληθεί η εκλογική αποζημίωση-φιλοδώρημα για τις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του Μαΐου 2014, αλλά σε ορισμένους Δήμους και για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012.

Πολλοί Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού δεν έχουν φορολογική ενημερότητα ή έχουν βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο με αποτέλεσμα τα ποσά που αφορούν στην εκλογική αποζημίωση να παρακρατούνται από τις Υ.Δ.Ε. και να μην αποδίδονται στους Ο.Τ.Α. για χορήγηση στους δικαιούχους εργαζόμενους. Το πρόβλημα αυτό το γνωρίζει η κυβέρνηση αλλά δεν έπραξε το παραμικρό για την επίλυση του.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με έγγραφό της προς τον τότε Υπουργό Εσωτερικών κ. Αργύρη Ντινόπουλο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα που φέρει ημερομηνία 7 Νοεμβρίου 2014 τους καλούσε να δώσουν λύση στο πρόβλημα και τους προειδοποιούσε πως η τακτική αυτή αποθαρρύνει και τους τελευταίους εργαζόμενους να θέλουν να απασχοληθούν στην εκλογική διαδικασία που θα προέκυπτε.

Αυτή η ώρα έφτασε και κανείς δεν επιθυμεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην εκλογική διαδικασία όταν δεν έχει πληρωθεί την προηγούμενη εκλογική αποζημίωση και δεν γίνεται απολύτως καμία νύξη για την εκλογική αποζημίωση στις προσεχείς Βουλευτικές εκλογές.

        Κατά την συνάντηση που είχαν την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με τον υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών, ο κ. Θεοχαρίδης εξέφρασε την κατανόησή του και δήλωσε πώς θα μεταφέρει το αίτημα στους… ανωτέρους του, χωρίς να δεσμευτεί για τίποτα.

Αποτέλεσμα αυτού είναι η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. να μην συμμετάσχει κανείς εργαζόμενος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προετοιμασία, διεξαγωγή και αποστολή των αποτελεσμάτων των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015. Αρκετά πια οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. υφίστανται τον εμπαιγμό, την απαξίωση και τον εξευτελισμό της κυβέρνησης.

Είναι αυτοί που βγάζουν το μεγαλύτερο μέρος της εκλογικής εργασίας (προετοιμασία εκλογικών κέντρων, μεταφορά και φύλαξη εκλογικού υλικού, μεταφορά-στήσιμο καλπών παραβάν, μεταφορά ψηφοδελτίων, μεταφορά εκλογικών αποτελεσμάτων, καθαριότητα χώρων, τροφοδοσία, εκλογικές επιτροπές, Δημοτολόγια και Κ.Ε.Π. για έκδοση πιστοποιητικών, φύλαξη εκλογικών κέντρων, κ.λπ.) και η κυβέρνηση τους υπόσχεται εκλογική αποζημίωση-φιλοδώρημα το οποίο μάλιστα δεν καταβάλει.

Η εκλογική αποζημίωση που είχε ορισθεί για τις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 ήταν στα 223,00 ευρώ μικτά, όταν η εκλογική αποζημίωση για το προσωπικό του Υπουργείου Εσωτερικών ήταν από 2.850,00 ευρώ έως και 3.350 ευρώ, για προσωπικό των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων 2.500,00 ευρώ, για το προσωπικό των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων 500,00 ευρώ και για το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητων Απασχολούμενων 450,00 ευρώ.

Η μεροληψία, η αδικία και απαξίωση πρέπει να σταματήσει. Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρόκειται να δεχθούν άλλο να τσαλαπατούν την αξιοπρέπειά τους υποσχόμενοι ψιχία για εκλογική αποζημίωση τα οποία δεν δίνουν, ούτε πρόκειται να πέσουν ξανά στην παγίδα της κυβέρνησης, όπως έγινε το 2014, όταν ο τότε Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας εξέδωσαν την κοινή Υπουργική Απόφαση καθορισμού του ύψους της εκλογικής αποζημίωσης δύο ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για να περιοριστούν οι αντιδράσεις.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

δημοσίευσε ...