Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Οικονομική Ανάσα 1,1 εκ. ευρώ για τον Δήμο Πειραιά από Energa και Hellas Power


Μετά τις επίμονες και τεκμηριωμένες προσπάθειες της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Πειραιά και της προϊσταμένης της υπηρεσίας Μαρίας Καραγκιοζοπούλου, βάσει των  υπολογισμών ο Δήμος θα βάλει στα ταμεία του μετά την πρόσφατη  απόφαση που έλαβε την περασμένη Τρίτη 7 Μάρτη 2017 το Τριμελές Εφετείου Κακουργημάτων το ποσόν των 522 χιλιάδων ευρώ από την Energa και των 592 χιλιάδων ευρώ από την Hellas Power.
Υπενθυμίζεται ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε για την υπόθεση των δύο εταιριών 11 κατηγορούμενους, υπευθύνους των εταιριών και άλλους, επιβάλλοντας ποινές από 4 έως και 21 έτη. Σύμφωνα με τη δικογραφία για την υπόθεση, οι εκπρόσωποι των δύο παρόχων αν και εισέπρατταν από τους πελάτες τους τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας, όπως συμβαίνει με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, δεν προχωρούσαν στην απόδοση των χρημάτων αυτών στο Δημόσιο, αλλά «τουναντίον τα παρακράτησαν και τα ενσωμάτωσαν στην περιουσία τους». Η ζημιά του Δημοσίου είχε προσδιοριστεί σε περίπου 270 εκατομμύρια ευρώ και αφορά το διάστημα Σεπτεμβρίου 2011 έως Νοέμβριο 2012.
Η μεγάλη συμβολή της νομικής υπηρεσίας έγκειται στο γεγονός ότι με τεκμηριωμένα επιχειρήματα κατάφερε να αλλάξει την αρχική εισήγηση του εισαγγελέα της έδρας που προέβλεπε να καταβληθούν τα παρακρατηθέντα ποσά μόνο στους Δήμους που είχαν προλάβει να βεβαιώσουν τις εν λόγω οφειλές, και να ανοίξει το δρόμο να αποδοθούν τελικώς τα χρήματα σε όλους τους δικαιούχους Δήμους της χώρας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.
Η απόδοση των χρημάτων, σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, θα είναι άμεση, από τους ήδη δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς των εμπλεκομένων στην υπόθεση των εταιριών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, Energa και Hellas Power.
Αυτό στην πράξη σημαίνει πως αμέσως μετά την καθαρογράφηση της απόφασης τα χρήματα θα πάνε στο ταμείο του δημοσίου και των Δήμων.
Οφείλουμε βέβαια να πούμε ότι τα χρήματα αυτά προέρχονται από τα χαράτσια που έχουν επιβληθεί και συνεχίζουν να πληρώνουν τα νοικοκυριά, που η μνημονική πολιτική των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια τα έχουν φτάσει να ξεπερνούν τα όρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης.
Η κεντρική εξουσία να επαναφέρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όλους τους πόρους που τα τελευταία χρόνια τσεκούρεψε κατά 60%, να καταργηθούν όλα τα χαράτσια που έχει επιβάλει στην λαϊκή κατοικία και τα ανταποδοτικά τέλη να αναπροσαρμοστούν σύμφωνα με την σημερινή οικονομική και κοινωνική κατάσταση των νοικοκυριών.

δημοσίευσε ...