Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με την νέα νομοθετική ρύθμιση των συμβασιούχων στην Καθαριότητα.

Στο ΦΕΚ δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τετάρτης, ο NOMOΣ 4456 «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (EE, EΥPATOM) 1141/2014 περί ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας και άλλες διατάξεις», στον οποίο περιλαμβάνεται το άρθρο 25, με το οποίο αναμένεται να ξεμπλοκάρει η μισθοδοσία συμβασιούχων που δεν πληρώνονταν λόγω αποφάσεων των Επιτρόπων του ΕΣ.
Μετά τη δημοσίευση του νόμου, μπορεί να γίνει κανονικά η πληρωμή των συμβασιούχων στις 10 Μαρτίου, καθώς, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι Επίτροποι δεν νομιμοποιούνται να επιστρέψουν αθεώρητα τα σχετικά εντάλματα πληρωμής των συμβασιούχων των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν. Να σημειωθεί τα χρήματα μπαίνουν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών τρεις ημέρες πριν την καταβολή της μισθοδοσίας, δηλαδή, η δημοσίευση στο ΦΕΚ θα έπρεπε να γίνει το αργότερο μέχρι την 7η Μαρτίου.

Ποιες άλλες διατάξεις περιλαμβάνονται στο ν/σ

Παράλληλα, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, στο νόμο του υπουργείου Εσωτερικών , περιλαμβάνονται και μια σειρά άλλων διατάξεων που αφορούν εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, το υπουργείο Εσωτερικών αλλά και τους δήμους και περιφέρειες. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:

-Με το άρθρο 52 προβλέπεται η μονιμοποίηση συμβασιούχων, κυρίως από τις υπηρεσίες καθαριότητας, οι οποίοι παρότι είχαν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις για μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου, αυτό δεν έγινε, γιατί στην πορεία τους είχαν ζητηθεί να πληρούν και πρόσθετα τυπικά προσόντα (όπως π.χ απολυτήριο γυμνασίου), το οποίο δεν διέθεταν. Η συγκεκριμένη ρύθμιση έρχεται να απαλείψει το συγκεκριμένο καθεστώς και να μονιμοποιήσει τους συγκεκριμένους εργαζομένους.

-Με το άρθρο 38«ξεπαγώνουν» οι εκκρεμείς μετατάξεις, ενώ ρυθμίζεται και η διαδικασία των αποσπάσεων μέχρι την εφαρμογή του νόμου της κινητικότητας.

-Κατατάσσονται ως ειδικοί φρουροί ή ως μόνιμο πολιτικό προσωπικό πρώην δημοτικοί αστυνομικοί που είχαν καταταχθεί στην ΕΛΑΣ (άρθρο 26, το τελικό κείμενο του οποίου δεν αλλάζει σε σχέση με το αρχικό).

-Παρατείνονται από τη λήξη τους και έως 30 ημέρες οι ανακλητικές πράξεις δήμων και περιφερειών (Άρθρο 15)

-Εκκαθαρίζονται δαπάνες περιφερειών (Άρθρο 16)

-Αλλάζουν διατάξεις του Οργανισμού του υπουργείου Εσωτερικών με επίκεντρο τη Διεύθυνση Ιθαγένειας (Άρθρο 17)

-Μετατρέπονται σε έμμισθα άμισθα υποθηκοφυλακεία (άρθρο 32).

-Καταργείται ο προληπτικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε Δημόσιο, ΟΤΑ (άρθρο 36)

-Δίνεται η δυνατότητα για ευκολότερη εργασία σε προσωπικό security. Συγκεκριμένα να κατέχει για συγκεκριμένες εργασίες μόνο άδεια εργασίας Α΄ κατηγορίας και όχι Β΄ όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα (άρθρο 56).

-Δίνεται μπόνους αλλά επιβάλλεται και πέναλτι σε δημοσίους υπαλλήλους προβληματικών περιοχών (άρθρο 58)

 Ο νόμος 4456 και η νέα νομοθετική ρύθμιση για τους συμβασιούχους ΕΔΩ

πηγή : aftodioikisi.gr

δημοσίευσε ...