Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Αντισυνταγματική η εργασία, συνταγματική η απώλεια ανθρώπινης ζωής;Μέσα σε λίγες ημέρες «ζευγάρωσε» ο θάνατος στον κλάδο εργαζομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Μετά τον χαμό της 62χρονης εργάτριας καθαριότητας του Δήμου Ζωγράφου Ντανιέλας Πρελορέντζου την περασμένη Παρασκευή,  χθες(8/7/207) το βράδυ στην ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου»  κόπηκε το νήμα της ζωής για τον 45χρονο συμβασιούχο εργαζόμενο του Δήμου Θεσσαλονίκης Άγγελο Παντέλογλου πατέρα δύο παιδιών.
Ο συμβασιούχος εργαζόμενος οδηγός είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια της βραδινής βάρδιας την Κυριακή 2 Ιουλίου, την ώρα της εναπόθεσης απορριμμάτων με press container στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου όπου υποβλήθηκε σε πολύωρη εγχείρηση και εν συνέχεια σε πολύ κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκε στην ΜΕΘ του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν έως και χθες το βράδυ Σάββατου 8 Ιούλη όπου έχασε τη μάχη, παρά τις υπερ-προσπάθειες των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού να κρατηθεί στη ζωή.
Ο Άγγελος εργαζόταν ως συμβασιούχος από το 2014 και παρέμενε στην εργασία με επαναλαμβανόμενες ετήσιες παρατάσεις των συμβάσεων, γιατί οι ανάλγητες και δουλικές στους δανειστές μνημονιακές δυνάμεις της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αρνούνται την μόνιμη και σταθερή εργασία.
Από την ανευθυνότητα και προχειρότητα των νομοθετικών από-ρυθμίσεων της κυβέρνησης και τους τακτικισμούς της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ, ο 45χρονος οδηγός εργαζόταν απλήρωτος όπως και όλοι οι εργαζόμενοι – συμβασιούχοι του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων Δήμων που συνεχίζουν να παραμένουν σε καθεστώς ανασφάλειας από την αρχή του χρόνου, αναμένοντας την απόφαση του κλιμακίου του τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Όπως στην περίπτωση της Ντανιέλας Πρελορέτζου και εδώ οι ευθύνες που βαραίνουν την Δημοτική Αρχή Θεσσαλονίκης είναι μεγάλες και έχουν υποχρέωση να τις αναλάβουν και να δώσουν εξηγήσεις.
Οι εκβιασμοί του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη για υπερ –  εντατικοποίηση της εργασίας με την απειλή της ανάθεσης της καθαριότητας σε εργολάβο, αυτά τα αποτελέσματα φέρνει.
Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εκμεταλλεύτηκαν την ασάφεια των νομοθετημάτων της κυβέρνησης αλλά πρωτίστως εκμεταλλεύτηκαν τους συμβασιούχους εργαζόμενους προκειμένου να κάνουν την δουλειά τους και να μαζέψουν τους σωρούς απορριμμάτων, γνωστοποιώντας εκ των υστέρων στους εργαζόμενους ότι μετά την 7/6/2017 είναι εκτός εργασίας, ανασφάλιστοι και απλήρωτοι, σύμφωνα, όπως υποστηρίζουν, με την απόφαση της ολομέλειας του Ελ. Συν. για αντισυνταγματικότητα των παρατάσεων.
Αντισυνταγματική η εργασία, συνταγματική η απώλεια ανθρώπινης  ζωής;  
Όπως είχαμε τονίσει, η εντατικοποίηση της εργασίας, η συνεχιζόμενη εργασία χωρίς ημέρα ανάπαυσης, η πίεση αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να καθαριστεί η πόλη, αν είναι δυνατόν, την ίδια ημέρα που σταμάτησαν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, καθώς και οι εκβιασμοί που δέχονται οι εργαζόμενοι να δουλεύουν κάτω από υπερβολικά αντίξοες συνθήκες (καύσωνα – χιονιά) και τις περισσότερες φορές χωρίς να τους προμηθεύουν Μέσα Ατομικής Προστασίας, αποτελούν σοβαρούς λόγους ατυχημάτων που οδηγούν ακόμα και στην απώλεια της ζωής των εργαζομένων.
Οι δύο ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έρχονται να προστεθούν στον ήδη μακρύ μαύρο κατάλογο δυστυχημάτων – ατυχημάτων του κλάδου εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και στον επίσης μακρύ μαύρο κατάλογο απωλειών της εργατικής τάξης που έχασαν την ζωή τους την ώρα της δουλειά τους.
Σ’ αυτούς τους εργαζόμενους, όλες οι δυνάμεις του μνημονιακού μπλοκ που θέλουν να ευχαριστήσουν τους δανειστές και το κεφάλαιο, ετοιμάζονται να τους κόψουν από τα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, να συμπιέσουν ακόμα περισσότερο το κόστος εργασίας και να τους πετάξουν εντέλει στον Καιάδα της Ανεργίας.
Ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα για όλους δεν τερματίστηκε, αντίθετα συνεχίζουμε πιο δυναμικά και πιο αποφασιστικά να καταργήσουμε όλες τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την ομηρία, την εκμετάλλευση και την ανασφάλεια. Η ανεργία δεν μειώνεται με την ανακύκλωση των ανέργων ούτε και με προγράμματα που μειώνουν την αξία της εργασίας και καταργούν εργασιακά δικαιώματα.
Σε αυτούς που μας θεωρούν αναλώσιμους απαντάμε με τον αγώνα μας και απαιτούμε αξιοπρεπείς και κατάλληλους χώρους και συνθήκες εργασίας που πληρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.
Καμία έκπτωση στα δικαιώματά μας που δεν μας χαρίστηκαν αλλά κατακτήθηκαν με σκληρούς και επίπονους αγώνες του εργατικού κινήματος.
Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του συναδέλφου καθώς και σε όλους τους συναδέλφους – εργαζόμενους του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η κηδεία θα γίνει την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι  στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Συκεών.
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ / 9-7-2017

δημοσίευσε ...